Stadiul lucrărilor de modernizare la unitățile de învățământ din Piatra Neamț
În urmă cu doi ani, Primăria a dat startul mai multor proiecte de reabilitare și modernizare pentru 10 unități de învățământ din Piatra-Neamț, ele aflându-se în acest moment în diverse stadii. Este vorba despre creșe, grădinițe, școli gimnaziale și colegii la care nu s-au mai făcut modernizări importante de la momentul construirii. Deși începerea lucrărilor a creat disconfort pentru că sute de elevi a trebuit să fie mutați temporar în alte spații, iar astfel de decizii au fost exploatate și politic, urmărindu-se amplificarea nemulțumirilor părinților și elevilor, cert este că proiectele care sunt în execuție acum, erau de maximă necesitate, pentru că o bună parte din infrastructura școlară din oraș, era mult depășită din punct de vedere tehnic și moral. Unele dintre școli prinse în programul de modernizare funcționează în acest moment cu instalații termice și sanitare din anii ’70 și toate au nevoie de reabilitare termică. Lucrările de execuție pentru toate aceste unități au termen de finalizare anul 2023.
Creșa Precista se modernizează printr-un proiect finanțat prin POR 2014-2020, cu termen de finalizare 31 august 2023. Stadiul fizic al lucrărilor este de 30%, iar în acest moment se lucrează la structura de rezistență, instalații interioare și arhitectură.
Grădinița cu program prelungit nr. 2 se reabilitează tot printr-un proiect cu finanțare europeană. Termenul de finalizare este sfârșitul acestui an, stadiul fizic al lucrărilor din acest moment fiind de 42%. Finisajele interioare, pereții, tavanele, traseele pentru instalațiile interioare și șarpanta sunt realizate. Se lucrează la montarea tâmplăriei și a șapei.
Grădinița cu program prelungit nr. 6 se află într-un proiect de reabilitare, modernizare și dotare finanțat din fonduri europene. A început montarea tâmplăriei exterioare, de aluminiu. Urmează lucrările la izolație și tencuiala exterioară și la interior. Proiectul include și refacerea spațiilor de joacă din curte și a gazonului. Termenul de finalizare este luna iunie a acestui an.
De la sfârșitul lunii februarie se lucrează la Școala Gimnazială Nr. 5, unde până acum s-a consolidat șarpanta și s-a termoizolat podul. De asemenea, s-au realizat lucrările de desfacere a tencuielii interioare, pardoselilor și tâmplăriei interioare. La etajul al doilea al clădirii sunt gata reparațiile la tencuieli și traseele pentru instalația electrică. La exterior a început săpătura pentru rezervorul de incendiu, pentru care fundația a fost turnată. Stadiul fizic al lucrărilor este de 10%.
La Școala Gimnazială Nr. 8 au început lucrările de modernizare încă de la finalul lunii februarie. Progresul fizic al lucrărilor este de 15%, iar în primă etapă au fost demontate ușile interioare, tavanele false și echipamentele din grupurile sanitare. Se lucrează în continuare la desfacerea placajelor ceramice, lambriului de pe pereți, mozaicului și parchetului din sălile de clasă. Tot în această etapă se demontează și instalațiile electrice vechi.
Stadiul fizic al lucrărilor de la Colegiul Tehnic de Transporturi este de 55%. La corpul principal (C1) se fac lucrări de rezistență, mai exact demolarea șarpantei existente și construirea uneia noi pe toată suprafața clădirii, se desfac tencuielile exterioare la fațade și se execută lucrări de arhitectură (desfaceri tencuieli, pardoseli), dar și la instalațiile electrice de iluminat, instalații sanitare și termice. Corpul C3 este finalizat în proporție de 90%, iar corpul C4 50%.
Proiectul pentru Liceul de Arte „Victor Brauner” se află în faza de licitație pentru execuția lucrărilor (termenul de depunere al ofertelor a fost 30 martie 2023, urmând perioada de evaluare). Lucrările la această școală vor dura 8 luni.
La Creșa Mărăței lucrările sunt finalizate, iar în acest moment se achiziționează dotările și mobilierul.
Creșele din Văleni și de pe strada Mihai Viteazul sunt finanțate prin PNRR și în acest moment se lucrează la proiectul de extindere a utilităților și la adaptarea proiectului la teren.
Proiectul de modernizare a Colegiului Național de Informatică va fi depus pe noua linie de finanțare a Programului Operațional Regional 2021-2027. Proiectul tehnic este în lucru, mai exact în faza de verificare.
Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” și Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc” beneficiază de finanțare pentru reabilitare energetică prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Pentru primul se lucrează la proiectul tehnic, iar pentru școală documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (premergătoare proiectului tehnic) va fi supusă aprobării în Consiliul Local.
Primarul Andrei Carabelea: „Avem lucrări de modernizare în peste o treime din școlile din oraș, investiții necesare și îndelung așteptate, care în sfârșit se întâmplă. Modernizăm, reabilităm și dotăm creșe, grădinițe și școli, pentru a le oferi copiilor noștri și profesorilor toate condițiile necesare pentru un act educațional de calitate. Alături de colegii mei urmăresc îndeaproape desfășurarea lucrărilor la toate aceste unități, pentru a ne asigura că ne încadrăm în termenele de finalizare și pentru ca disconfortul resimțit de copii și părinți să fie cât mai mic. Aleg să investim în educație pentru că este baza unei comunități sănătoase și singurul lucru pe care nimeni, niciodată, nu-l poate confisca.”
I.C.