Suma alocata pentru subventionarea motorinei folosite in agricultura pana la finele acestui an este de aproape 144 milioane de euro. Pentru trimestul al patrulea al anului 2014, plata ajutorului de stat sub forma de rambursare se efectueaza in anul 2015. Ajutorul de stat pentru motorina se acorda producatorilor agricoli in functie de sectorul vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare in care isi desfasoara activitatea. Pentru sectorul vegetal, odata cu cererea trimestriala de plata se va depune si copia cererii unice pe suprafata.
Inainte ca fermierii sa vina cu cererile de plata, la APIA Neamt trebuie sa depuna mai intai cereri de acord prealabil. Pentru anul 2014 fermieriii au depus 295 de cereri de acord prealabili. Apoi la finele fiecarui trimestru depun cererile de plata. Anul trecut, plata s-a facut numai pentru trimestrul al IV- lea ,iar banii s-au dat in acest an. De la Ministerul Agriculturii , APIA Neamt a solicitat sumele necesare pentru plata celor 256 dosare, in valoare de peste 2.600.000 lei.
Plata ajutorului de stat sub forma de rambursare se efectueaza trimestrial in anul 2014, in limita cantitatilor maxime anuale aprobate. In situatia in care cantitatile de motorina pentru care se solicita plati in cadrul schemei de ajutor de stat depaseste cantitatile maxime anuale, cuantumul platilor se reduce proportional pentru toate sectoarele.
Subventia la motorina se plateste sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa stabilita la 21 de euro/1.000 de litri pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura. Valoarea se calculeaza in lei pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor.
Fermierii indreptatiti sa primeasca aceasta forma de subventionare au obligatia sa utilizeze cantitatile de motorina achizitionate cu acciza redusa strict in agricultura. Totodata, ei trebuie sa notifice in scris, in termen de 10 zile lucratoare, orice modificare a structurii de culturi, in cazul in care cantitatea de motorina pe ha este diferentiata, dar si a suprafetei totale, modificarea efectivului de animale, pasari, familii de albine, viermi de matase. In caz ca nu respecta aceste aplicatii, sanctiunile alicate sunt foarte dure.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.