Sturt-up nation este un program care se adreseaza tuturor romanilor, de toate varstele, de oriunde din tara si care are sanse reale sa fie unul dintre motoarele de dezvoltare ale economiei.

Programul vine in sprijinul firmelor nou infiintate, avand in vedere faptul ca in Romania, doua firme din trei, se inchid in primul an de la infiintare si face parte din programul de guvernare cu care PSD s-a prezentat in alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Start-up nation este un sprijin real, creat dupa nevoile bine studiate ale celor care au o idee si vor sa inceapa o afacere, insa nu dispun de fonduri proprii. Acestia vor fi ajutati sa porneasca si sa dezvolte o afacere de la zero, cu bani de la statul roman.

Detaliile programului au fost explicate si dezbatute pe larg astazi, in sala mare de la Consiliul Judetean Neamt, de catre Ilan Harry Laufer, secretar de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comert si Antreprenoriat, in prezenta presedintelui CJ Neamt, Ionel Arsene.

Start-up nation este programat a a se desfasura pe cel putin patru ani, bugetul pentru 2017 fiind de 400 de milioane de euro, bani de la bugetul de stat si din fonduri europene. Toate detaliile legislative au fost puse la punct si in scurt timp vor putea fi depuse proiectele.

In fiecare an vor fi prinse in proiect 10.000 de firme nou infiintate, de altfel, principalele trei conditii pentru cei care vor sa aplice, este sa aiba o firma infiintata dupa 31 ianuarie 2017, sa creeze minim un loc de munca pentru o perioada de doi ani si sa se incadreze in plafonul maxim de 200.000 de lei, care poate fi acordat pentru fiecare firma.

Angajarile pot fi facute dupa ce se aproba proiectul si se da drumul la finantare, deci nu este nimeni pus in situatia sa-si creeze obligatii fata de eventualii angajati, apoi sa se trezeasca cu proiectul neaprobat si fara posibilitatea sa plateasca oamenii

Din cei maximum 200.000 de lei, intreprinzatorii vor putea sa investeasca in echipamente, masini, utilaje, software, aparatura, salarii, chirii, spatii de lucru, pagini web, echipamente IT, aparatura, birotica, mobilier, sisteme de protectie, instalatii de economisisre a energiei, cursuri de antreprenoriat, consultanta, acestea fiind prezentate ca si cheltuieli eligibile.

Salariul este obligatoriu cel mediu pe economie si nu cel minim pe economie, iar cei care au firma, pot fi chiar ei angajati.

O alta masura extrem de importanta luata special pentru Programul Start-up nation, este aceea ca platile se vor face in maximum 30 de zile. De exemplu, dupa ce proiectul a fost aprobat si s-a acceptat finantarea, antreprenorul vrea sa achizitioneze un echipament. Furnizorul ii da factura, iar plata va fi facuta de stat, in maximum 30 de zile, in limita celor 200.000 de lei.

Inscrierile in acest Program se vor putea face online incapand cu data de 2 mai, pe o platforma interactiva care intai va functiona pentru teste si pe care, aplicantii vor fi indrumati si vor primi explicatii pentru toti pasii care trebuie facuti. Pentru inscrierile offline vor exista oficii teritoriale special create pentru Start-up nation, unde intreprinzatorii vor primi asistenta si consultanta.

Pentru ca proiectele sa fie aprobate, exista un punctaj, care va fi realizat dupa anumite criterii (foto)

Din cate se poate observa la prima vedere, Start-up nation este intr-adevar un program care poate dezvolta economia Romaniei dar, cel mai important, probabil ca este primul de acest gen care intr-adevar vine ca un sprijin si nu este creat ”cu dedicatie”. Nu ramane decat sa infiintati o firma (taxele pentru infiintarea de firme tocmai au fost eliminate) si sa aveti o idee sau mai multe.

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.