În județul Neamț existau 3 stațiuni de cercetare agricolă. Rând pe rând au fost ”hăcuite” prin retrocedările de teren, măcinate de indiferența forurilor tutelare și, în consecință, de acutele lipsuri financiare. Întâi a fost ”răpusă” de toți acești factori, Stațiunea de Cercetare pentru Cultura Sfeclei de Zahăr Roman.
Stațiunea de Cercetare Agricolă din comuna Mărgineni n-o ducea nici ea bine, ”diagnosticul” fiind același ca a celei de la Roman. Nimeni nu i-a auzit ”suferința”, deși aici se menținea încă singurul nucleu de Sură de stepă, vite foarte rezistente, mai cu seamă la cele climatice. Foarte bune în ameliorarea genetică în zootehnie. Până la urmă le-au răpus… vremurile.
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni a fost mult timp cu un picior foarte aproape de groapă. O vreme a mers târâș-grăpiș, gata –gata să fie pierdută. Asta până să-i preia frâiele actuala directoare, dr.ing. Elena Trotuș. A pus ”piciorul în prag”, deși i-a fugit serios pământul de sub picioare…Imediat după 1990, SCDA Secuieni avea 4086 ha teren propeitate publică a statului.Acum mai are 358 ha, din care numai 304 ha teren agricol. Mai puțin de 10 la sută față de cât avea inițial.