Concediile stranierilor se apropie de sfarsit, iar cei care inca n-au apucat sa-si faca un nou document de calatorie se vad nevoiti ca pe ultima „suta de metri” sa-si procure pasapoarte simple temporare, valabile doar un an de zile, dar care pot fi eliberate mai rapid.

Pe langa dezavantajul perioadei restranse de valabilitate, acest document nici nu este vazut cu ochi buni de autoritatile din anumite state, care pot refuza accesul romanilor pe teritoriul lor. Pentru cei care folosesc pasaportul doar in Uniunea Europeana, situatia se schimba, fiindca vamesii acestor state nu solicita in mod expres documente electronice. Pe langa inconveniente, sunt insa si avantaje, respectiv termenul foarte scurt de eliberare (cateva ore), precum si pretul acceptabil, de 222 lei.

Emiterea unui pasaport simplu electronic dureaza 14 zile calendaristice, pe cand cel simplu, temporar, se tipareste in doar cateva ore. E bine de precizat ca nemtenii pot solicita un nou pasaport si de la ambasadele si consulatele romanesti din strainatate. Costul unui document de calatorie este de aproximativ 100 de euro, iar emiterea pasaportului dureaza o luna.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.