Situatie stupefianta pentru o tanara din comuna Dumbrava Rosie, judetul Neamt. O.G. (din motive lesne de inteles, vom publica doar initialele) s-a nascut cu o problema circulatorie grava la piciorul stang, de care mama ei si-a dat seama pe cand fata avea doar 2 ani. A inceput un adevarat calvar pentru intreaga familie, dupa ce medicii au confirmat ca O.G. sufera de afectiuni grave, dupa cum rezulta si din ultimul certificat medical (foto jos), eliberat in luna iunie 2019, de un specialist:

-insuficienta circulatorie a membrului inferior stang, hemibazinului si muschilor paravertebrali

-varicozitati (n.n. varice) si ectazie (n.n. dilatare a unui organ cavitar sau tubular) vasculare MONSTRUOASE, anevrismale, GROSOLANE

-impotenta functionala membru stang inferior

Au urmat zeci de drumuri la spitale din tara si din strainatate, au vazut-o cel putin 5 medici, insa toti au spus ca boala care a lovit-o pe O.G. nu se poate vindeca si nici nu se poate interveni chirurgical. Viata fetei s-a tranformat intr-un adevarat calvar, pe masura ce a inaintat in varsta, iar boala s-a agravat. Are cel putin 3-4 crize pe an care dureaza timp de peste o saptamana si care o tintuiesc la pat. Ajunge ca o leguma pentru ca nu se poate deplasa si sufera dureri la care cu greu face fata, fiind nevoita sa-si faca nevoile in scutece de unica folosinta. O ajuta permanent mama ei, care cu eforturi inimaginabile, reuseste sa-si imparta timpul intre serviciu si nevoile speciale ale fiicei sale, mai ales ca tatal ei a ales sa fuga de raspundere, si le-a parasit. Fata poate merge cat de cat normal, cam 10 metri, pentru ca piciorul incepe sa i se umfle imediat, apar dureri si dupa maximum 100 de metri trebuie sa se așeze, pentru ca muschii nu o mai asculta, iar durerile devin insuportabile. Merge la scoala chiar daca orele de stat in sezut o epuizeaza ata fizic cat si psihic. Drumul scoala-casa nu îl poate face decat cu masina, insa O.G. nu este deloc descurajata, ba dimpotriva, este mai tare decat mama ei. Pentru ca sangele nu mai circula normal in piciorul stang al fetei, acesta s-a dezvoltat mai încet decat cel drept, asa ca pe masura ce a trecut timpul, a aparut si o diferenta de lungime intre picioare, ceea ce amplifica si mai mult chinul. Va avertizam ca pozele de mai jos pot avea un puternic impact emotional.

La vârsta de 8 ani, O.G. s-a prezentat pentru prima data la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap, din cadrul DGASPC Neamț, care a constatat ca afectiunile ei impun stabilirea unui grad de handicap. A fost grad mediu la început, iar pana in prezent, s-a ajuns la grad accentuat, adica afectiunea s-a agravat.

Ca orice român care beneficiaza de protectie sociala din partea statului, si O.G. a trebuit sa fie târâta in fiecare an la Comisia DGASPC, pentru a-i fi eliberat un certificat de handicap. Ca sa mergi la Comisia respectiva, trebuie sa obtii mai intai niste documente medicale care presupun drumuri chinuitoare si cheltuieli. Toate bune si frumoase, pana in luna iunie a acestui an, cand tanara s-a deplasat din nou la Comisia condusa pe bani frumosi, de catre medicul Leonard Chiritescu. Mama fetei spune ca nu s-a uitat nimeni la fiica ei, au fost consultate documentele emise de medicii specialisti si i s-a comunicat ca trebuie sa astepte un raspuns. Mai jos, referatul prezentat Comisiei, referat intocmit ca de fiecara data, de catre un medic specialist, care arata negru pe alb, ca problemele fetei sunt dintre cele mai grave (malformatie vasculara, etc.).

A urmat raspunsul absolut stupefiant, emis de Comisia DGASPC, documentul fiind datat cu 23 iulie 2019: ”Nu se incadreaza in grad de handicap”

Documentul prin care se certifica faptul ca O.G. s-a vindecat miraculos, este semnat de medicul Chiritescu Eugen Leonard (presedinte), medicul Dumitreasa Carmen, Huma Daniel (reprezentantul unui ONG, nu se stie care), Linu Manuela (psiholog) si de Manea Eugen Daniel (asistent social).

Prin urmare, CJ Neamt plateste 5 oameni pe post de Isus Cristos, care au constatat ca tanara O.G. nu mai are nevoie de niciun ajutor din partea statului, si veti vedea imediat si cum se explica intreaga situatie.

Mama fetei a precizat ca nu tine neaparat la acesti bani. Suma este una infima in comparatie cu nevoile unei persoane atat de suferinde. Ajutorul de handicap este de doar 350 de lei pe luna. Cand era la stadiul mediu, primea 60 de lei pe luna. Atat considera statul roman ca este necesar pentru o persoana condamnata la suferinta pe viata, fara sa aiba vreo vina, singura culpa, fiind ca s-a nascut intr-un judet si o tara in care se sifoneaza miliarde de euro anual, dar in care nu sunt bani pentru bolnavii nevinovati. Durerea celor doua, mama si fiica, este alta. Se simt efectiv umilite. Nu este vorba neaparat despre bani (si asa foarte putini), este vorba despre umanitate, despre empatie. Cum o fi oare sa afli dupa 18 ani de suferinta, ca de fapt nu ai nicio problema, nu suferi de nimic, pentru ca asa a spus o Comisie platita de statul româm sa te protejeze social.

Dar partea cea mai revoltatoare, abia acum urmeaza. De la DGASPC Neamt, ni s-a comunicat ca de fapt Comisia este a Consiliului Judetean Neamt, chiar daca seful ei, medicul Chiritescu este platit de DGASPC si ca oamenii care trudesc in acea Comisie, nu au facut decat sa respecte legea. O lege cretina, care prevede ca odata atinsa varsta de 18 ani, o persoana cu handicap trebuie sa sufere mult mai grav ca sa primeasca un certificat de handicap, pentru ca una este sa fii minor handicapat, si alta este sa fii matur handicapat. Cu alte cuvinte, O.G. este vinovata ca a implinit 18 ani. In acceptiunea legiuitorului, poate ar fi fost mai bine sa moara inainte sa ajunga majora. Si atunci, de ce a mai fost plimbata pe la medici si prin Comisii? Ca sa i se spuna ca a devenit majora? Ceva de noaptea mintii, dar care in pofida incercarilor de a se spala pe maini, nu absolva DGASPC Neamt de nicio vina. Acolo sunt oameni platiti pentru protectie sociala. Daca au stiut ca legea este aberanta, trebuia sa faca ceva pentru indreptarea ei. Legea nu este in vigoare de astazi dimineata, iar in acest rastimp, daca ar fi avut un minimum de compasiune pentru semeni, cei de la DGASPC ar fi trebuit sa doarma la usi de parlamentari si ministri, pana se schimba legea. Dar cum risca sa-si piarda salariile marite si răsmărite daca deranjeaza pe cineva, prefera sa asiste pasivi la suferinte care distrug destine, in timp ce incaseaza salarii nesimtite.

Acum, tanara O.G. poate face contestatie in instanta, dar cu sanse aproape ZERO sa castige. Potrivit DGASPC Neamt, fata poate cere o reevaluare la Comisie, dar cu un alt rand de documente. Alte drumuri, alt chin, alte cheltuieli, iar sansele sa aiba castig de cauza tind tot spre ZERO, pentru ca ar trebui sa prezinte malformatii. Si aici trebuie sa remarcam ca pe Referatul Medical prezentat mai sus, medicul specialist scrie clar, ca fata prezinta ”malformatie vasculara”. Deci ori memebrii comisiei sunt orbi, ori sunt rau intentionati, ori sunt de-a dreptul incompetenti. Pe ei cine-i controleaza? Sunt numiti pe viata in Comisia aia? Cam asta e  protectia sociala in România.

Inainte sa prezentam raspunsul oficial primit de la DGASPC Neamt, adresam un indemn si o intrebare tuturor politicienilor si parlamentarilor din judetul Neamt, dar si conducerii CJ Neamt: Mai uitati-va odata la pozele tinerei! Acum, spuneti, dormiti bine noaptea?

Raspunsul DGASPC Neamt, prin care institutia se spala pe maini si ia distanta de toate cazurile de acest gen:

Referitor la cazul prezentat de dumneavoastră vă comunicăm următoarele:

Tânăra a împlinit vârsta de 18 ani luna aceasta și, potrivit legii, a fost evaluată în baza documentelor medicale depuse în vederea încadrării în grad de handicap ca persoană adultă. Conform criteriilor medico-psiho-sociale, afecțiunea pentru care s-a prezentat la evaluare nu se încadrează în grad de handicap.

Încadrarea în grad de handicap în perioada copilăriei (până la împlinirea vârstei de 18 ani) s-a făcut pe baza criteriilor stabilite de legislație pentru minori. În acest moment, tânăra are posibilitatea de a contesta în instanță certificatul de handicap în termen de 30 de zile de la data primirii. De asemenea, poate solicita o nouă evaluare în vederea încadrării în grad de handicap în baza altor documente medicale.

Precizăm totodată că, potrivit legii, Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap este organ de specialitate al Consiliului Județean și este formată din medici, asistenți sociali, psihologi și reprezentanți ai ONG-urilor. Aceștia analizează documentele medicale și sociale depuse de solicitanți și stabilesc dacă se încadrează sau nu în criteriile medico-psiho-sociale prevăzute de legislația în vigoare. (DGASPC Neamț)

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.