Troleibuzul SA abia mai gâfâie din punct de vedere financiar, dupa ce a fost devalizat de găștile de interlopi politici care s-au tot perindat prin jilțurile judetului și au stors ca pe o lămâie societatea de transport in comun, aflata in subordinea CJ Neamt. Cu toate acestea, pe stârvul Troleibuzul, inca se dau lupte pentru supremație, insa cu pretul sanatatii si chiar al vietii angajatilor ramasi dupa disponibilizari, care refuza sa participe la jaful generalizat pe care nicio institutie nu are curaj sa-l faca subiect de dosar penal.
Un ultim episod de acest gen s-a petrecut ieri, 5 iulie, in jurul orei 13, cand un sofer a fost luat cu ambulanta de la volanul autobuzului, dupa ce omul a fost supus la un control cu maxim exces de zel, pentru a i se gasi nod in papura, ca razbunare pentru ca ar fi vorbit-o de rau pe directoarea societatii. Vasilică Agavriloaei povesteste ca in momentul in care a ajuns la capatul traseului la Izvoare, s-a trezit in masina cu 3 controlori care au incercat sa-i gaseasca diverse abateri, insa nu au reusit sa descopere nimic, nici macar un singur calator fara bilet. La un moment dat, la fata locului si-a facut aparitia si directoarea Troleibuzul, Nadia Nastase, insotita de inca o persoana din conducere, care vazand ca soferul este in regula, a inceput sa-l jigneasca, folosind cuvinte ca ”porc” sau ”nesimtit”, reprosandu-i ca ar fi vorbit-o de rau printre colegi. Stiind ca este tina unei razbunari si simtind ca este provocat, omului i s-a facut rau si s-a intins langa autobuz, pe marginea drumului, in iarba, rugand echipa de tartori a directoarei sa cheme o ambulanta. Desi era limpede ca soferul nu se simte deloc bine, acestia au refuzat sa-l ajute, lasandu-l sa agonizeze langa autobuz. Cu ultimele puteri, barbatul a reusit sa-si sune sotia, i-a spus unde este si a rugat-o sa sune la 112. A ajuns in cele din urma la spital cu tensiune 18, fiind externat in jurul orei 20, dupa ce a fost stabilizat si spune ca s-a hotarat sa vorbeasca pentru ca nu mai suporta atmosfera de teroare pe care o intretine conducerea Troleibuzul in randul angajatilor care nu vor sa-i inchine ode directoarei. El va depune si o plangere la ITM Neamt.
Anul trecut, o alta angajata a Troleibuzul (Ana Maria Neamtu) a fost supusa unor presiuni atat de dure, incat a ajuns sa faca accident vascular cerebral. Razbunarile de tip mafiot ale conducerii, au mers pana acolo, incat aceasta a ajuns chiar sa fie criticata si data exemplu negativ la comanda, intr-un site de stiri local, care de ani de zile incaseaza sume enorme pentru publicitate de la Troleibuzul.
In ultimul timp, pe adresa redactiei tvmneamt.ro au ajuns mai multe mesaje din partea angajatilor Troleibuzul, care reclama exact astfel de episoade, dar si ca în firma se fura ca la balamuc, iar lucratorii care nu vor sa participe la jaf, devin tintele razbunarii, societatea transformandu-se intr-un adevarat lagar de exterminare pentru angajatii incomozi, sub ochii pasivi au autoritatilor. Redam mai jos un astfel de mesaj, primit de la o angajata a Troleibuzul, care explica inclusiv metodele prin care se fura.
Iata ce a declarat pentru tvmneamt.ro, Monica Alistar: Este vorba de bani furați cu “ajutorul” caselor de marcat de pe mașini. La sfârșitul programului trebuie să scoatem un” Z” – cu numărul de bilete şi suma totală a încasărilor. Unii colegi, nu ştiu de unde au învățat, scoteau mai multe astfel de Z- uri pe zi. După ce scoți acest Zet, totul rămâne pe 0. Adică, încep programul la Școlile Normale, merg la Bisericani. Ajung la Bisericani, am încasat 35 lei. Scot acest Zet, rămân pe 0. La sfârșitul programului am încasările fără cei 35 lei care astfel intră în buzunarul propriu. Pe zi, per casă de marcat trebuie să fie doar 2 astfel de Zet- uri, respectiv pentru cel de dimineață şi pentru cel de după amiază. Dar foarte posibil este să fie de la 4 în sus. Sunt colegi care au avut de la zeci de milioane la sute de milioane, treaba se întinde de vreo trei ani, cred. De aflat, s-a aflat spre sfârșitul anului trecut. Au fost dați afară unii, alții au rămas, probabil din cei cu sume mai mici, până în 200 milioane. Acum, mă întreb de ce nu se face nimic. Cei care au furat sunt bine, au mașini şi programe bune. Cei care au fost “proşti”, nu au furat, își văd de treabă, sunt pe mașini şi programe după bunul plac al conducerii. Ne-au luat sporul de vechime din noiembrie 2018, eu nu am semnat. Ceilalți au făcut- o si sunt amenințați, şantajați. Am dat în judecată, am câștigat. Ştiam că se vor răzbuna, m-au dat jos de pe autobuz, mi-au dat un microbuz. Nu mă deranjează acest lucru, mă deranjează motivul.
De la 1 iulie, au fost schimbate casele de marcat. Am fost în concediu de pe 1 iulie până în 21 inclusiv. Când am revenit, am lucrat prima zi pe autobuzul pe care sunt din ianuarie 2020. Apoi m-au trecut pe microbuz. Mi s-a spus că toți trebuie să lucrăm pe toate mașinile. Toți înseamnă cei care îi deranjează pe dumnealor. Mi s-a dat o hârtie să semnez că iau în primire casa de marcat de pe un microbuz. Nu am semnat, eu nu am o mașină pe care să lucrez anume. Am refuzat şi a doua oară. La şedința de protecția muncii de ieri (n.red. 29 iulie) au ținut să ne spună că nu are legătură faptul că semnăm pentru o mașină chiar dacă nu lucrăm pe ea. Am spus că nu pot fi obligată să semnez. Şi am întrebat dacă e posibil să pui pe cineva să semneze că ia în primire o casă de marcat, trecută în acte pe o mașină casată. Da, o mașină scoasă din circulație dar care în acte are casă de marcat pentru care cineva a fost în stare să semneze. Mie îmi sună a lipsă de discernământ, ăștia doi sunt incapabili pentru funcțiile astea. Le-au primit drept răsplată pentru serviciile aduse cui trebuie. Chiar i-am întrebat dacă au studiile necesare pentru ele, habar nu au de transport. În toată şedința la orice întrebare puneam auzeam doar “când considerăm noi, cum credem noi de cuviință”.
Eu nu m-am gândit că aș putea scoate acele zeturi, au făcut-o însă alți colegi, pentru orice eventualitate. Deci sunt dovezi. Deși la şedință am spus că cei care au furat, sunt ținuți pe mașini bune, mi s-a replicat că cei care au furat au fost dați afară. Parțial adevărat, unii au fost concediați, unii au rămas. Şi cei care şi-au văzut de treabă dar iau atitudine şi își cer drepturile, sunt dați jos de pe autobuze şi mutați pe microbuz.
Până anul trecut, în noiembrie, cel care îi făcea ” treburile murdare ” doamnei Director era fostul şef Secție Exploatare, tot timpul țipa, amenința, şantaja, oamenilor le era frică deși de foarte multe ori le-am spus că doar uniți vom reuși şi nu au ce ne face. Ani de zile a fost așa şi până la urmă i-a desființat postul, s-a supărat pe el, nu ştie nimeni ce s-a întâmplat. Iar acum acel post este ocupat de altcineva care nu are habar de transport.
Chiar şi când ne-au chemat să semnăm că renunțăm la sporul de vechime, le-am spus ce mi s-a zis de la Sindicat, nu semnați, este o mare păcăleală, o să vă coste mai mult la pensie. Au semnat fiind amenințați. Eu nu am semnat şi nu a contat, am ajuns ca să iau mai puțini bani cu salariul de 2550 lei dar cu sporul de vechime băgat în salariu decât atunci când aveam 1900 lei brut.
Avem şi la societate un Sindicat, deși oamenii ar fi dorit să renunțe, era mare vai dacă îndrăznea cineva. Imediat se acționa, controlul era mereu pe urmele respectivului. Astfel, oamenii au fost nevoiți să plătească lună de lună un lider care nu-i reprezenta şi nu îi ajuta. Au făcut-o câțiva acum, recent când s-a hotărât să se scoată mașina de serviciu. Drept răsplată, s-a început spectacolul. Două colege au venit în timpul liber să culeagă vişine din curtea societății, a dat directoarea peste ele şi a ieșit mare tam tam, le-a făcut referat. Până anul trecut fiecare putea culege, sunt mulți vișini, acum sunt copacii plini de fructe care se strică. Cică nu aveau ce căuta în curtea societății în timpul liber. Şi acum colega şofer este trecută de sâmbătă pe microbuz. Pe cea dispecer, dacă ar vrea să vă povestească ce a pățit, cât de urât i-a vorbit, cu o mână de martori”, este marturisirea echivalenta cu un rechizitoriu, a angajatei Troleibuzul.
Aceasta Nadia Nastase provine dintr-un mediu cel putindubios.A fost dispecer la baza agricola apoi sia cumparat o diploma de economist de la” facultatea “aia din darmanesti.imediat a fost pusa director pe principii pecare numa Soseta le stie
Bună ziua. Nu contează locul de unde pleci, asta ar însemna ca nimeni să nu mai avanseze, important este ce faci când ajungi într – o funcție de conducere, în cazul de față. Se spune că omul sfințește locul. Şi într – adevăr, ar fi putut să facă ceva din această postură. Dar s-a înconjurat de oameni fără caracter, asta ca să vorbesc frumos. Şi a ajuns să considere societatea moșie proprie.
Conteaza doamna, de unde pleci. Si inca foarte mult. Depinde ce cunostiinte ai acumulat in perioada de studii universitare si unde. Nu peste tot se studiaza pe bune. Este importanta filiera care te sustine sa promovezi. Acolo, la Troleibuzul SA, nu este singurul loc de exterminare a salariatilor incomozi. Recomand inca unul in zona Dobreni. Cine nu apuca sa plece, plateste cu viata. Este tocat sistematic. Eu personal, am trecut prin asa ceva.
Societatea este condusa pe principii mafiote si cu protectie de la conducerea CJ. Sunt interese enorme in sustragerea banilor publici si nimen8 nu doreste sa aplice legea!! Probabil militienii si procurorii s au umplut de bani de la troleibuzul pt ca altfel nu mi pot explica! S a implinit un an dezile de csnd DNA ca sa scape de fierul inrosit al dosarului Troleibuzul la declinat la parchetul nostru. Nimeni nu m a chrmat sa ma intrebe absolut nimic cu toate ca sunt denuntator cu probe!!! Deci , dosarul este la pastrare pt ca pe procurori nu i i treaba nimeni nimic!!
De ce nu se autosesizează Poliția,Parchetul și alte organe competente?