Hramul Mănăstirii Bisericani, serbat prin Liturghie arhierească

Sute de credincioşi au participat sâmbătă, 1 octombrie 2022, la hramul Mănăstirii Bisericani din judeţul Neamţ. Sfânta Liturghie în cinstea Acoperământului Maicii Domnului şi a Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani a fost oficiată de către Preasfinţitul Veniamin.

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat sâmbătă, 1 octombrie 2022, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bisericani din judeţul Neamţ. Slujba a fost prilejuită de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului şi de pomenirea Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac. Ierarhul a fost întâmpinat la orele dimineţii de soborul slujitorilor, apoi a intrat în biserica nouă a aşezării monahale. Aici s-a închinat la raclele în care se află moaştele Sfinţilor Cuvioşi Iosif şi Chiriac. Pe un podium special amenajat, Preasfinţia Sa a slujit în prezenţa a sute de pelerini din Moldova şi din Maramureş. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte arhimandritul Petroniu Marin, exarh zonă Neamţ, şi părintele Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamţ.

Cuvioşii Iosif şi Chiriac, prezenţi prin sfintele moaşte

După citirea Sfintei Evanghelii Părintele Episcop Veniamin a ţinut un cuvânt în care a vorbit despre sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului şi despre Sfinţii Iosif şi Chiriac de la Bisericani. „Să privim spre Maica Domnului şi să o vedem mereu în faţa ochilor. Ea, ca o Mamă bună, stă cu braţele ridicate către Fiul ei pe care Îl roagă să fie pace în lumea aceasta şi unitate între oameni. Între noi, trebuie să fie comuniune, iar în această viaţă trebuie să trăim precum în ceruri. Putem dobândi toate acestea dacă avem inima curată, dacă ne curăţim de patimile şi de gândurile care ne întinează asemenea Cuvioşilor Iosif şi Chiriac care au vieţuit în aceste locuri. Deşi au trăit departe de noi, ei sunt aproape de noi prin sfintele lor moaşte care se află în această aşezare monahală. Ei sunt prezenţi prin sfintele lor moaşte dar mai ales prin faptele credinţei lor. După sute de ani, ei sunt pomeniţi, iar în anul 2008 au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”. La momentul împărtăşirii, numeroşi credincioşi de toate vârstele au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

Pelerinaj la peştera Sfântului Cuvios Chiriac

Protosinghelul Serafim Mihali, stareţul Mănăstirii Bisericani, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru că a binecuvântat ca Episcopul Basarabiei de Sud să slujească Sfânta Liturghie. În acelaşi timp, părintele stareţ a amintit că l-a avut coleg la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ pe Părintele Episcop Veniamin. Părintele Serafim a mai adăugat că scopul principal al vieţii este mântuirea sufletului şi a relatat apoi minunea pe care a făcut-o Maica Domnului cu Sfântul Cuvios Iosif în 1499, când a vrut să plece în Sfântul Munte Athos. Programul litirgic s-a încheiat cu un pelerinaj la peştera Sfântului Chiriac de la Bisericani, unde s-a oficiat slujba Acatistului în prezenţa Preasfinţitului Părinte Veniamin.

Constantin Ciofu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.