Peste 56.000 de elevi au fost luati „la puricat” in primele doua saptamani de cursuri. In urma controlului epidemiologic realizat de cadrele sanitare, fata de triajul efectuat dupa vacanta de vara 2013, se constata o crestere cu 10 cazuri de pediculoza (paduchi) in mediul urban si 9 cazuri de pediculoza in mediul rural. Pentru aceste cazuri, DSP Neamt a distribuit prin medicii scolari ( in mediul urban) si medicii de familie (in mediul rural) flacoane de ORELI PED, dupa cum a precizat sefa compartimentului Evaluari factori de risc din mediul de viata si munca, dr. Elena Serban.
Per total, 279 de elevi din totalul celor examinati in unitatile de invatamant din mediul urban si 370 din rural au revenit la scoala cu boli infectioase sau parazitare pe care le-ar fi putut transmite si colegilor, mai precis plini de paduchi, raie, micoze si angine. Jumatate dintre copii aveau paduchi, 11 aveau raie, 241 au fost diagnosticati cu angine si 55 cu micoze.
Elevii gasiti bolnavi au fost indepartati deocamdata de la cursuri si, in functie de afectiunea depistata, au fost trimisi acasa ori in spital sa se trateze. Se vor intoarce la cursuri doar cand nu vor mai suferi de o boala infectioasa sau parazitara care poate fi contagioasa.
Nici nu este de mirare ca inca mai sunt diagnosticate cazuri de boli parazitare, in conditiile in care igiena lasa de dorit in foarte multe familii, mai ales pe fondul saraciei, al conditiilor precare de trai. In ultimul timp si hepatita A prinde tot mai mult „teren”, numarul elevilor diagnosticati cu aceasta boala apropiindu-se de 80 de la declansarea focarelor si pana in prezent, respectiv la Piatra Soimului, in Roznov, Garcina si Valeni.