O poveste cam încâlcită și cu multe semne de întrebare s-a petrecut în județul Neamț, pe 28 august, însă totul a ieșit abia acum la iveală.
Conform unor surse tvmneamt.ro (informațiile au fost confirmate și din surse oficiale), la data amintită, în jurul orei 10, pe drumul județean dintre Hanul Ancuței și Girov, a avut loc o tamponare între două mașini de poliție. O Dacia Logan a lovit din spate o Dacia Duster. Ambele mașini aparțin de Secția de Poliție Ștefan cel Mare, secție pe raza căreia s-a produs tamponarea (deocamdată nu se știe cu exactitate localitatea) și se îndreptau dinspre Hanul Ancuței spre Secția de Poliție.
Accidentul a fost soluționat ca tamponare, adică fără victime, s-a întocmit documentația necesară în cazul unor astfel de evenimente, iar dincolo de ilaritatea situației, cazul părea închis. Numai că lucrurile au luat o cu totul altă turnură, în aceeași zi. În jurul orei 18, deci la doar 7-8 ore de la producerea tamponării, la Poliția Municipiului Piatra Neamț, se primește un apel telefonic de la UPU Cluj Napoca. Un cadru medical informează pe oamenii legii din Piatra Neamț, că un cetățean american a ajuns la unitatea medicală respectivă, acuzând dureri în urma unui accident rutier petrecut în Neamț. Americanul le-ar fi spus cadrelor medicale, că era într-o mașină de poliție în județul Neamț, aceasta fiind izbită în spate de o altă mașină de poliție, iar în urma impactului ar fi suferit niște traumatisme.
Poliția Neamț a confirmat incidentul, însă susține că nu ar exista legături de cauzalitate între accident și traumatismele pe care le-ar fi suferit americanul, aspect care se va fi verifica în cadrul unui dosar penal, deschis după apelul telefonic de la UPU Cluj Napoca. ”Cu ocazia îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, legat de verificări pentru stabilirea valabilității dreptului de ședere a unui cetățean străin, autospeciala de poliție a fost implicată într-o tamponare, soldată cu avarii materiale minore.
Legat de prezentare ulterioară a persoanei în cauză la o unitate medicală, nu exista un raport de cauzalitate, cercetările fiind continuate într-un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală de culpă, pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și condițiilor producerii acestui eveniment”, este punctul de vedere transmis de Poliția Neamț pentru tvmneamt.ro.
În urma investigațiilor noastre, am aflat că americanul în vârstă de aproximativ 40 de ani, este angajat la Baza Aeriană NATO de la Câmpia Turzii, jud. Cluj, nu ca militar, ci ca personal civil. Acesta fusese preluat de la Roman de polițiștii de la Ștefan cel Mare, motivul oficial (prins și în punctul de vedere transmis de IPJ Neamț), fiind acela de a i se verifica documentele de ședere în România, asupra cărora, chipurile, ar fi existat suspiciuni.
Și de aici, încep întrebările, la care nu avem încă răspuns, sau cel puțin nu avem un răspuns oficial: De ce IPJ Neamț nu a făcut public incidentul, deși a avut la dispoziție peste 3 zile? De ce a fost nevoie de două echipaje de poliție cu două mașini, să facă niște simple verificări asupra unor documente ale unui cetățean străin, atâta vreme cât acesta nu era vreun terorist sau vreun interlop periculos? De ce a fost nevoie să meargă tocmai la Roman polițiști de la Ștefan cel Mare (40 de km distanță), pentru a verifica un cetățean străin, având în vedere că polițiștii de la Secția Ștefan cel Mare nu au competențe în orașul respectiv? Nu puteau face verificările polițiștii din Roman? De ce a fost nevoie să fie adus americanul de la Roman la Ștefan cel Mare, când documentele de ședere puteau fi verificate pe loc, sau la sediul Poliției Roman? Cum se justifică acceastă risipă de resurse, dar și depășirea teritoriului de competență, din moment ce nu au fost găsite probleme privind șederea în România, drept dovadă, omul era câteva ore mai târziu la Cluj Napoca? Când au mai avut timp polițiștii să îl verifice pe american, știind că s-au pierdut ore întregi după accident, iar după 7-8 ore, acesta era deja la Cluj Napoca? Sau… nu l-a mai verificat nimeni? De ce americanul a insistat să nu fie informată Ambasada SUA despre incident? Și până la urmă, ce căuta un cetățean american pe un drum județean din Neamț, însoțit de două echipaje de poliție cu două mașini?
Ionut CORFU