Un tânăr de 25 de ani, a murit după ce a ajuns la spital în stare gravă, însă a fost trimis acasă cu diagnosticul de insolatie.

Vineri, 8 iulie, la ora 19:49 (date furnizate de SAJ Neamt), sora lui Claudiu Lalău din comuna Hangu (sat Buhalnița) a solicitat o ambulanta prin 112, pentru că fratele ei se simtea extrem de rău. Acesta a fost transportat la Spitalul Bicaz, unde a ajuns cu simptome ca vărsături, greață, slăbiciune și o stare generală vizibil alterată.

De la spitalul Bicaz, la ora 22:20, s-a solicitat o ambulanta pentru ca pacientul să fie tranferat la Spitalul Judetean Neamt.

Conform apropiatilor, după ce a fost consultat la UPU Piatra Neamt, tânărului i s-a recomandat să meargă acasă, să ia paracetamol și să-și facă frecție cu oțet. Diagnosticul prezumtiv era insolație, pentru că acesta povestise că fusese toată ziua la cosit. A plecat spre casă, la Hangu, tot cu o ambulanta, după miezul noptii (8/9 iulie) in jurul orei 1:00.

Pentru că simptomele nu s-au ameliorat deloc, ba chiar s-au agravat, luni, 11 iulie, deci dupa mai bine de 48 de ore, la ora 6:39, a fost solicitata din nou o ambulanta, pentru ca starea tanarului era tot mai proasta, iar acum acuza si dureri abdominale. A fost dus din nou la Spitalul Bicaz, iar de aici, la ora 8:48, a fost transferat iarăși la Spitalul Judetean Neamt.

Din păcate, a fost prea tarziu pentru el, pentru că in cursul zilei de ieri, marti, 12 iulie, acesta a decedat în spital. Potrivit directorului SJ Neamt, Claudiu Lalău avea insuficienta renala stadiu 5 plus alte complicatii grave. A murit in urma unui stop cardiorespirator si nu l-a mai ajutat nici hemodializa, cel mai probabil, pentru că diagnosticul corect a venit cu intarziere de cateva zile.

Stadiul 5 al insuficentei renale este ultimul stadiu al unei astfel de afectiuni, si evident, cel mai grav. Insuficienta renala cronica poate fi divizata in 5 stadii clinice, primul stadiu reprezentand o disfunctie renala usoara in timp ce stadiul 5 necesita dializa sau transplant renal.

Câteva dintre simptome sunt: greata, varsaturi, distensie abdominala, alterarea tranzitului intestinal (diaree sau constipatie), hemoragii digestive, inapetenta.

Simptomele si diagnosticul pot fi gasite cu o simpla cautare pe google.

Dacă procurorii nu sunt prea ocupati cu anchetele privind războiul din Ucraina, ar trebui să se autosesizeze în acest caz, chiar dacă până la urmă, rolul instantei va fi jucat tot de Colegiul Medicilor, unde se musamalizeaza fără exceptie, orice caz de malpraxis din Neamt.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.