La data de 19 septembrie a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au fost sesizați, de către un tânăr de 18 ani, din Piatra Neamț, cu privire la faptul că o tânără a fost mușcată de un câine, rasa metis.

Din cercetările efectuate de polițiști, a reieșit că în timp ce o tânără de 18 ani, se deplasa pe o stradă, din municipiul Piatra Neamț, ar fi fost mușcată de un câine, rasa metis.

Polițiștii au identifica proprietarul câinelui, un bărbat de 75 de ani, din Piatra Neamț.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a masurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane.

sursa: IPJ Neamt

Pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracțiune este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda, iar în cazul în care în urma atacului canin, victima suferă leziuni traumatice, îi este afectată grav sănătatea, îi este pusă în primejdie viața sau chiar decedează, pedepsele prevăzute de lege se majorează.

În ceea ce privește câinii cu potenţial agresiv, accesul acestora în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană majoră și cu capacitate deplină de exercițiu.

Sunt exceptați de la această obligație câinii care însoțesc proprietarul sau deţinătorul temporar, în momentul în care acesta conduce animale izolate, în turmă sau în cirezi, în acest caz proprietarul având obligația de a supraveghea câinele şi de a împiedica atacul canin asupra unei persoane.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55 din 2002, republicată, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, stabilește obligaţiile deţinătorilor de câini şi condiţiile deţinerii acestora.

Potrivit Ordonanței, orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private intră în categoria câinilor agresivi, iar proprietarul sau deţinătorul temporar al acestuia are obligaţia de a-l supraveghea şi de a împiedica atacul canin.

În cazul câinilor fără stăpân şi al câinilor care circulă liberi fără însoţitor, în locuri publice, consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai acestora, potrivit legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.