O lume colorată, luminoasă, plină de veselie și imaginație, lumea copilăriei și a poveștilor lui Creangă. În mijlocul încăperii stau aliniate câteva măsuțe și scaune în miniatură, vegheate de păpuși și jucării de pluș cu zâmbete până la urechi. De-a lungul pereților proaspăt văruiți sunt înșirate dulapuri vopsite în verde, roșu și portocaliu, ale căror mânere au chipul unor personaje din basme și desene animate, dulapuri care se transformă cât ai clipi într-un pat de copil, cu o pernă pufoasă și lenjerie colorată. Cam așa ar outea fi descrisa in cateva cuvinte, noua creșă din Targu Neamt, recent modernizata.
“Aici vor dormi copiii mai mari”, explica o îngrijitoare. “În orele de joacă, ridicăm paturile și ne rămâne spațiu suficient să ne zbenguim. Acolo e încăperea pentru bebeluși, cu pătuțuri și jucării zornăitoare”
Noua creșă din Târgu Neamț, pregătită să își deschidă porțile la toamnă, are tot ce îi trebuie unui loc în care ți-ai dori să îți știi copilul atunci când nu poți să fii lângă el. Primarul Daniel Harpa, el însuși tată a doi copii, trece dintr-o încăpere în alta cu o expresie vădită de satisfacție. În bucătărie, mobilierul cel nou și ustensilele sunt deja la locul lor, iar băile cu chiuvete și vase de toaletă miniaturale sclipesc de curățenie. “Sunt tare bucuros că am reușit să construim o creșă frumoasă, modernă și încăpătoare în Târgu Neamț”, spune Daniel Harpa. “Atunci când mă gândesc la copii, mă gândesc la viitor. Cum facem de altfel noi, toți târg-nemțenii.”
O alta investitie in Educatie la Targu Neamt, este modernizarea in timp record la Colegiul “Ștefan cel Mare”
După reparații, Liceul „Ștefan cel Mare” arată așa cum merită o instituție cu prestigiul lui.
În Târgu Neamț, preocuparea pentru educarea tinerilor locului e o tradiție încă de la jumătatea secolului al XIII-lea. Începuturile educației sunt legate de prima biserică construită în oraș, activitate atestată documentar prin certificatul emis de voievodul Grigore Alexandru Vodă, în anul 1756. În toamna anului 1852 se inaugura, în prezența domnitorului Alexandru Ghica-Voievod, Școala Domnească, numită așa în onoarea domnitorului care a fondat-o. Patru ani mai târziu, în casa lui Mihail Kogălniceanu de pe Ulița Mare, pusă la dispoziție de Consiliul Orășenesc, s-a înființat și Școala de fete, sub îndrumarea institutoarei Sofia Cocea. Astăzi, pe locul „Școlii de fete” se află gimnaziul Colegiului Național „Ștefan cel Mare”.
Un colegiu prestigios unde, indiferent de probleme și de schimbări, dascălii târg-nemțeni au reușit mereu să își îndrume elevii spre performanță. Clădirea centrală a școlii a fost construită între anii 1959-1961. Dar, de la darea ei în folosință și până în zilele noastre, nu a mai fost reabilitată și modernizată. Toate generațiile de absolvenți, din anii ‘60 și până astăzi, au aceeași imagine când se gândesc la holul școlii și la sălile de curs în care au învățat. Până anul trecut, când primarul Daniel Harpa a decis că acest colegiu reprezentativ pentru oraș merită mai mult – și a trecut la fapte.
A obținut o finanțare guvernamentală de aproape 2.500.000 lei, cu care corpul principal al clădirii a fost curățat până la zid și apoi reabilitat. S-au schimbat instalațiile electrice și cele de încălzire, iar cea de canalizare a fost refăcută. Cele 21 de săli de clasă au fost mobilate modern, iar cele trei laboratoare au fost dotate cu echipament nou.
“Reabilitarea a fost făcută într-un timp record, de mai puțin de un an, în care Primăria, prin persoana domnului Daniel Harpa, a fost principalul nostru partener, implicat în toate detaliile lucrărilor,” a spus prof. Adina Margine, directoarea colegiului, la evenimentul de inaugurare care a avut loc la începutul acestui an.
Alte trei proiecte pe Educatie, sunt in etapa de evaluare.
Încă de a doua zi, în timp ce elevii și profesorii de la Colegiul “Ștefan cel Mare” se bucurau de noile lor clase, primarul Harpa și echipa sa au trecut deja la următorul pas. Curând, a fost conceput și depus spre finanțare proiectul pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea a patru corpuri de clădire din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț, precum și amenajarea de terenuri de sport.
A urmat cel pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale la Școala Gimnazială nr. 2 „Grigore Ghica Vodă” Târgu Neamț și cel prin care se propune reabilitarea, modernizarea și dotarea corpului principal al Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamț, unde va fi amenejat și un teren de sport. În prezent, toate aceste proiecte se află în etapa de evaluare, iar echipa Primăriei așteaptă cu nerăbdare decizia finală.
Perspectivele sunt promițătoare, iar Daniel Harpa e hotărât să nu renunțe până când nu își va vedea dus la bun sfârșit și acest obiectiv: alți zeci – sau, mai bine, alte sute – de elevi bucuroși, în clase noi, aduse la standarde europene.
Alte investitii in institutii de invatamant din Targu Neamt, realizate din fonduri guvernamentale, in primul mandat al primarului Harpa:
1. Reabilitare si modernizare a trei corpuri de cladire la Colegiul Tehnic Ion Creanga Targu Neamt , jud Neamt – valoare totala 1.626.813 lei
2. Construire corp central Scoala gimnaziala nr 3 Humulesti oras Tg Neamt, judetul Neamt – valoare totala 1.494.239 lei
3. Construire corp şcoală cu trei săli de clasă la Şcoală Gimnazială „Grigore Ghica Vodă” – valoare totala 712.293 lei
I.C.
Creșa unde copii sunt înscriși doar dacă părinții lor au un salariu mare,creșa unde se așteaptă mită pentru ca educatoarele sa fie mai atente cu copii,creșa unde se cer bani pentru pătuț,lingură,furculiță,cană etc.,creșa unde se strânge câte 100 de lei pentru a cumpăra cadouri învățătoarei si asa mai departe.
Mulți nu știu mai nimic.
Mulți nu vorbesc de frică.