Vineri si sambata, cetatenii din Tasca pot preda desurile electrice si electronice catre o firma specializata pe colectarea unor astfel de echipamente scoase din uz, dar care sunt periculoase pentru mediu.

Primaria Tasca anunta ca in cele doua zile, o masina a firmei de colectare va merge pe strazile din comuna, desurile putand fi predate gratuit. ”Stimați cetățeni,Primăria Comunei Tașca în parteneriat cu Asociația Română pentru reciclare RO REC, prin operator autorizat de colectare S.C.ELEVEN GREEN S.R.L., desfășoară o campanie de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, în zilele de vineri și sâmbătă, 11-12 octombrie 2019.
O mașină va circula prin comună pentru a veni în sprijinul cetățenilor, care sunt rugați să scoată dinaintea porților deșeurile electronice și electrocasnice de care doresc să se debaraseze. Relații la telefon 0751296466”, se arata in anuntul primariei.

Ce sunt desurile electrice si electronice si de ce trebuie ele reciclate?

DEEE inseamna toate echipamentele electrice si electronice la care va puteti gandi: frigider, masina de spalat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde, etc. Practic, ele sunt peste tot in jurul vostru si contribuie semnificativ la calitatea vietii voastre.

In mod cert ati schimbat cateva care s-au invechit sau s-au stricat. Mai tineti minte ce ati facut cu ele? In acest moment, deseurile electronice reprezinta 5% din totalul mondial al deseurilor municipale solide, aproape aceeasi suma ca toate ambalajele de plastic. Insa DEEE-urile sunt mult mai periculoase.

De ce sa predau si sa reciclez DEEE?

Din doua motive foarte importante:

  • DEEE contin materii periculoase pentru mediu si sanatate – gaze cu efect de sera sau metale grele daunatoare sanatatii.
  • Recuperarea unor cantitati importante de materii prime secundare; DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (intre 85-90%)

Ce substante periculoase contin DEEE?

Freon: CFC, HFC, HCFC; ii regasim in echipamentele frigorifice (inclusiv in spuma izolatoare) si in spuma izolatoare a boilerelor.

Efecte nocive:

 Substantele ignifuge bromurate, care se gasesc atat in placile electronice cat si in carcasele de plastic, nu se degradeaza in mediu.

Efecte nocive:

  • Expunerea pe termen lung la aceste substante poate duce la tulburari de memorie.
  • Ele pot interfera si in functionarea normala a glandei tiroide si a sistemului hormonal uman.

Condensatori cu PCB – compusi bifenili policlorurati. Se gasesc in aparate mai vechi, fabricate pana in 1987: masini de spalat, echipamente frigorifice, masini de spalat vase, hote, uscatoare, cuptoare cu microunde, balast pentru sursele de iluminat fluorescent, lampi, echipamente de copiat, unitati de alimentare, ecrane.

Efecte nocive:

  • PCB-urile sunt toxice pentru organismele acvatice, fiind letale la doze ridicate.
  • PCB afecteaza sistemul imunologic si aparatul de reproducere al diferitelor mamifere salbatice.
  • In cazul oamenilor, expunerea la PCB deregleaza functionarea normala a ficatul, sistemului imunitar, aparatului genital, tubului digestiv, glandei tiroide, maduvei osoase si mucoasei gastrice, apar tulburari de comportament, atrofia timusului si a ganglionilor limfatici.

PVC – material plastic cu continut de clor, ruilizat in unele electronice si pentru izolarea cablurilor.

Efecte nocive:

  • Procesarea necorespunzatoare (prin ardere) determina emisii de dioxine si furani care sunt foarte persistente in mediu si sunt cele mai toxice substante dupa materialele radioactive, cu efecte precum: cancer, tulburari hormonale, efecte asupra sistemului imunitar, diabet, dificultati de invatare, afectiuni ale plamanilor si ale pielii, sindromul oboselii cronice, afectiuni hematologice, perturbari ale sistemului nervos si altele.

 Mercur – este utrilizat in lampi si becuri economice, in lampile de retroiluminare a ecranelor LCD insa il regasim si baterii si la aparatele vechi, in intrerupatoare si relee.

ONU a semnat un nou tratat in baza caruia peste 140 de tari au cazut de acord ca o varietate de produse care contin mercur sa fie interzise pe piata mondiala din 2020.

Printre acestea se numara termometrele, bateriile, exceptie fac cele utilizate in dipozitivele medicale folosite in implant, anumite tipuri de lampi fluorescente sau produsele cosmetice.

Efecte nocive:

  • Mercurul afecteaza sistemul nervos si rinichii. (sursa: ecotic.ro)

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.