Bataia de joc de la Teatrul Tineretului din Piatra- Neamt continua. Totul pe bani publici bine-nteles si dupa mofturile directoarei Gianina Carbunariu, ajunsa pe postul respectiv dupa mazilirea fostului director pe o regie bine pusa la punct de vicepresedintele CJ Neamt, Laurentiu Dulama (PMP). Deci tot politica, bat-o vina!

La ora redactarii, directoarea este tot plecata asa cum face de obicei. Potrivit surselor dn interiorul institutiei, peste jumatate din perioada care s-a scurs de cand a preluat functia, Carbunariu a fost plecaata din tara. Ca o ironie si in acelasi timp o sfidare a actorilor, in putinele ore pe care le-a petrecut ultima oara la TT, directoarea a hotarat ca toti actorii sa semneze condica de prezenta si sa fie platiti pentru timpul pe care il petrec in teatru. Unii spun ca este si o modalitate de a sti cine si cat sta prin teatru, ca un fel de control. Durerea mare a actorilor e ca acestia nu fac munca normata. La Teatru nu e ca pe santier. Regizorul tehnic are obligatia de a sti cine si cum are repetitie in ziua respectiva si de a contabiliza programul fiecarui actor. Cine este in distributie are sporuri pe toata durata repetitiilor, indiferent ca are mai putin sau mai mult text. Dar potrivit noilor ordine, acum se dau sporuri doar daca actorul este in teatru si semneaza condica. Daca are text putin si regizorul spune ca nu are nevoie de el o saptamana nu ia sporuri, pentru ca asa vrea managerul. Cei care cunosc mai bine personajul, spun ca in acest mod, vrea sa arate celor care au ajutat-o sa ajunga pe functie, ca face economie. Exact ca pe vremea comunistilor, cu depasirea productiei la hectar.

O mare problema este si cu Consiliul Artistic al Teatrului. Actorii vechi, cei care stiu cu ce se mananca o piesa de teatru au fost dati la o parte si au fost introduse persoane care nu numai ca nu au calitatile profesionale necesare ocuparii unui asemenea post, dar pe deasupra, nici nu sunt din judetul Neamt, deci vor incasa bani fara ca macar sa treaca pe la Teatru. Una dintre aceste persoane, Tudor Tabacaru a si regizat o piesa de teatru desi nu are studii de specialitate, fiind bagat la inaintare pe baza relatiei de prietenie cu directoarea Carbunariu.

Nemultumirea actorilor a atins cote maxime in aceste zile, cand s-a aflat ca pentru o premiera care va avea loc martea viitoare, pe langa regizor si scenograf au mai fost adusi trei oameni pentru proiectie si lumini, în coditiile in care exista deja oameni calificati in teatru pentru aceste lucruri, adica alti bani, alta distractie, pe pile, prietenii si orientari sexuale comune.

”De ce se permite asa ceva? Cine va raspunde că acest teatru se indreapta spre un cu totul alt drum decat cel normal? Cine are grija si de actorii care vor sa joace teatru de calitate si sa faca roluri cu care sa ia premii la festivaluri? Cine? Facem inca un apel la cei care se ocupa de teatru sa ia masuri urgente. Altfel,totul este pierdut”, suna semnalul de alarma trimis de mai multi actori din TT, catre redactia tvmneamt.

P.S. La ora la care vorbim, directoarea Carbunariu are peste o saptamana de cand e plecata, nimeni nu stie unde.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.