Doua femei din Piatra Neamt au fost abordate telefonic de un individ care a incercat sa le pacaleasca prin arhicunoscuta metoda Accidentul, dar in loc sa „inghita” povestea, femeile au sunat la 112. Politistii au preluat imediat cazurile si au demarat cercetarile in vederea identificarii autorilor. Cert este ca, dupa ce astfel de metode de escrocare au fost mediatizate intens si oamenii au fost avertizati sa nu se lase inselati, sarlatanii nu prea au mai avut succes, astfel ca si-au „rafinat” abordarea.

Elena Bulgarea – Ofiter de Presa IPJ Neamt

„In ziua de 9 decembrie 2014, in intervalul orar 17 – 18 doua femei de 65 de ani, respectiv de 50 de ani, ambele din Piatra Neamt, au fost contactate pe telefonul fix de catre o persoana necunoscuta, care si-a atribuit o anumita calitate, de avocat sau de fiu al persoanei apelate, si sub pretextul ca a avut loc un accident rutier in municipiul Piatra Neamt, in care sunt implicati membrii familiei, a pretins o suma de bani”

In ambele cazuri, persoanele vatamate au realizat ca in spatele acestui apel se afla persoane care intentioneaza sa le insele, fapt pentru care au sesizat organele de politie, care efectueaza cercetari pentru identificarea acestora si tragerea la raspundere penala pentru savarsirea infractiunii de tentativa de inselaciune. Pentru ca potentialele victime nu se mai lasa impresionate, escrocii au alte variante prin care incearca sa convinga. Infractorii apeleaza telefonic victima, pretinzand ca sunt rude apropiate ale acestora (fiu, fiica, ginere etc.) si afirma ca au nevoie de diverse sume de bani intrucat au provocat accidente rutiere. Daca de obicei victimelor li se cerea sa transfere bani prin intermediul serviciilor de transfer de bani (MoneyGram sau Western Union), infractorii au inceput acum sa solicite si achizitionarea de cartele telefonice pre-paid si transmiterea codurilor de reincarcare. De retinut este si aspectul ca infractorii incearca sa impiedice contactarea directa de catre potentiala victima a rudei „implicate” in accidentul rutier motivand ca acesta nu poate vorbi intrucat este anchetata de politie. Recomandarile de ultima ora sunt de a verifica pe un numar de telefon cunoscut deja, daca situatia de urgenta este reala, de a nu da curs instructiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind ca sunt avocati si reprezinta rudele „implicate in accidentul rutier”, precum si de a suna imediat la unitatea de politie pe raza careia locuiti pentru a va informa despre existenta unui astfel de eveniment rutier si care este procedura legala in astfel de situatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.