În noaptea de 28/29.09.2016, polițiștii Postului de Poliție Tămășeni au fost sesizați despre faptul că o femeie de 67 de ani, din localitatea a primit un apel telefonic prin care era anunțată că fiul său a fost implicat într-un accident rutier.

În urma verificărilor efectuate polițiștii au stabilit faptul că o persoană necunoscută a apelat pe telefonul fix femeia, în jurul orei 00.30, și sub pretextul că fiul acesteia este implicat într-un accident i-a solicitat o sumă de bani.

Persoana vătămată nu a dat curs solicitări, verificând informația și constatând că fiul său se afla la domiciliu. Polițiștii au demarat cercetările în vederea identificării autorului și a tragerii acestuia la răspundere penală pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de înșelăciune.

Reluăm sfaturile preventive în astfel de cazuri:

• În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie;

• În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile pentru a suna rudele celor implicați în eveniment şi nici nu solicită sume de bani;

• Dacă sunteţi contactaţi de un “binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;

• Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini;

• Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.); Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini; Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs niciunei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!

Reamintim faptul că, ieri, activitățile de prevenire planificate în cadrul evenimentului Săptămâna Prevenirii Criminalității au vizat chiar acest segment al infracționalității judiciare, respectiv infracțiunile de înșelăciune săvârșite prin metoda „Accidentul”, „Premiul” și distragerea atenției sau împrietenire.

Polițiștii nemțeni au adus în atenția cetățenilor cazurile de înșelăciune înregistrate, metoda folosită cât și consecințele unei astfel de fapte.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.