Un fizician de la Spitalul Judetean Neamt lanseaza o teorie SOC despre cum ar putea fi reabilitat sistemul medical romanesc. Prin militarizare, sustine Zizi Burghelea, fizician principal la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț si unul dintre putinii evaluatori de spitale din tara, expert al Autoritatii Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). La SJ Neamt, este fizician principal, cu responsabilități în radioprotecție operațională. Sotia sa este medic la acelasi spital.
Teoria lansata de Zizi Burghelea ar fi probabil singura care la aceasta ora ar mai putea aduce ordine si performanta in acest domeniu, pe principiul ”Calitatea nu este un act, ci un ordin ! Pe garnizoană!”, dupa cum spune chiar expertul in managementul calitatii in sanatate, pe contul sau de facebook. Un sistem de sanatate militarizat ar rezolva multe dintre neregulile care se constata zilnic in spitalele din Romania, pentru ca angajatii care calca pe bec ar putea ajunge in fata tribunalelor militare care nu sunt deloc ingaduitoare cu indisciplinatii, asa cum sunt cele civile.
Daca de peste 20 de ani nu a avut efect nicio asa-zisa reforma in sistemul medical romanesc si el merge din rau in mai rau, iar prin intermediul civililor/politicienilor care-l coordoneaza se sifoneaza miliarde de euro anual, ideea cu militarizarea ar putea fi una de succes.
Iata ce spune Zizi Burghelea:
”Am ales să discut despre acest subiect, nicidecum întâmplător. De ceva timp, port un dialog cu unul din foṣtii mei mei colegi din liceu, un zălud rebel, „o panaramă „, după părerea unora dintre profesori, un tip de gaṣcă , după părerea noastră, a colegilor, un altruist ṣi , cel puţin aṣa credeam atunci, un etern vînător de iluzii . La încheierea liceului, fiecare am ales câte o carieră cunoscută de ceilalţi, doar despre el nu mai ṣtiam chiar nimic. Parcă a dispărut de pe radar. Zilele trecute, am aflat că lucrează ca asistent medical licenţiat pe secţia ATI , la un spital militar din Germania. Ca să vă lămuresc ( de fapt, el m-a lămurit ) asistenţii medicali licenţiaţi din Germania nu prea seamănă ca instruire, mă refer la selecţie ṣi pregătire, cu cei din România. Bine, bine, asistent medical licenţiat, OK, dar la un spital militar ? Germania, ţară membră NATO cu stagii vechi în tratat ! Disciplină, rigoare, alea, alea, etc.
Orice traseu profesional aṣ fi prognozat pentru colegul meu, numai militar n-aṣ fi crezut .
Care este clenciul discuţiei cu al meu coleg ? Acesta susţine că o modalitate de asanare ṣi reorganizare a sistemului medical românesc o constituie militarizarea acestuia , de la criteriile de angajare, reguli de respectat , ordine , disciplină ṣi pînă la răspunderea asupra faptelor tale. Eu îi dau înainte cu autonomia profesională , el cu Tribunalul Militar. Eu cu civilia, el cu milităria ! Eu cu asumarea conṣtientă, el cu ordinul care nu se discută ! Asta a fost în prima săptămînă de dialog.
Acum, ascultându-l ṣi comparând cu ceea ce se întâmplă , povestite, prin spitale mă întreb dacă nu o avea dreptate! Mai ales că nu prea ṣtim ce se întâmplă prin spitalele militare româneṣti ṣi dacă exemplul acestora ar putea sluji drept model pentru chipul ṣi asemănarea sistemului civil! Este ṣi mult mai uṣor de condus deoarece nu mai este nevoie să convingi pe nimeni despre necesitatea respectării unor reguli sau protocoale! Nuuu, ordin pe unitate ṣi gata. Cine nu respectă, problem’! Grav problem’! Ȋn plus ṣi deloc neimportant , aici pot fi uṣor contrazis, în militărie, doar suspiciunea rezonabilă a unei fapte cu caractel penal este suficientă pentru suspendarea activităţii profesionale pînă la soluţionarea cauzei de către Tribunalele militare. Cică sunt foarte eficiente ṣi nu te poartă cu anii. Te rezolvă repede.
Cât despre blândeţea tribunalelor militare, am auzit cu toţii!
Ce spun sindicatele, îl întreb eu? Care sindicate? Nu există aṣa ceva! Păi cu drepturile, bla, bla, sporurile etc. Garantate prin Legi clare, spune el! De ce am avea nevoie de sindicate? Câtă energie risipită să faci marṣuri de protest, mitinguri, greve, demonstraţii , declaraţii pe la televiziuni! Nuuu, noi avem treabă! Am o problemă, fac raport la ṣefu’! Ṣi dacă nu ţi-o rezolvă, ce faci? Nimic, poate înseamna ṣi că a fost o falsă problemă sau că nu se poate rezolva ṣi gata. Am înghiţit în sec! Da’ nu bagi pe Facebook, Twitter etc? Ce să bag, problema? Da’ de ce? Mai ales că este forbidden! Secret! Cu presa cum vă împăcaţi? Man, aici este garnizoană, forbidden! Nu tu bălăcăreală, părerologi, selfie-uri cu pacienţi ṣi doctori, lenjerie pătată, hrană necomestibilă, ṣpăgi.
Am tras concluzia că este cel mai prielnic loc să lucrezi în Managementul calităţii ! Calitatea nu este un act, ci un ordin ! Pe garnizoană!
Hai libi sau nu?”
Ionut CORFU
3 comentarii. Leave new
Ce calitate? Le.-au marit salariile si tot spag astepta! Si nu vorbesc doar de medicii si asistentele de la Neamt,toti…toti din tara! Nu mai au pic de decenta! Ar tb verificati cu cati bani intra in spital si cu cat ies la terminarea programului!!!
Puneti-l sef la psd, imediat rezolva.Restul e gargara…
1. Ce facem cu greaua moștenire? Adică spitalele mizerabile, aparatura ”care este” și resursa umană angajată ”la apelul bocancilor”?
2. Ce facem cu sifonarea banului de la CAS? Militarizăm și CAS-ul?
3. Cine ar putea face asta? Actuala conducere a țării?
Träume, meine Lieben!