*Interviu cu medicul Alexandrina Zeleznicovu

Alexandrina Zeleznicovu este medic primar Otorinolaringologie (ORL) în cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Dornică întotdeauna de a învăța lucruri noi, de a se specializa și pe alte ramuri ale medicinii, Alexandrina Zeleznicovu s-a axat mai întâi pe medicina estetică, încercând să readucă astfel zâmbetul și tinerețea pe chipul pietrenilor, iar acum vă propune o provocare și mai interesantă – terapia craniosacrală.

Este o terapie holistică ce are rădăcinile în osteopatie, fiind dezvoltată de-a lungul timpului de dr. John Upledger prin integrarea numeroaselor informații din ramuri medicale occidentale și orientale, precum acupunctura.

Medicina holistică se bazează pe unitatea dintre trup și minte, privind totul ca un întreg și mizând pe armonia tuturor aspectelor ce țin de ființa umană. Concept modern pentru pietreni, medicina holistică are rădăcinile în înțelepciunea civilizațiilor străvechi din India, China sau Egipt. Conform chinezilor, tot ceea ce este viu posedă energie, forță energetică sau activitate vitală. Pornind de la această idee, medicina alternativă urmărește să aducă organismul într-o stare de echilibru, cât mai aproape de normalitate.

„Acest gen de terapie m-a găsit ea pe mine, nu eu pe ea“

Reporter (Rep.): Sunteți medic ORL-ist, v-ați îndreptat atenția și asupra medicinii estetice, ce v-a determinat acum să alegeți o ramură diferită de medicina alopată?

Alexandrina Zeleznicovu (A.Z.): Cred că mai mult m-a găsit ea pe mine, decât eu pe ea. Eram într-o seară acasă și am văzut o emisiune televizată despre John E. Upledger, care a dezvoltat terapia craniosacrală. M-a impresionat foarte mult acea emisiune, după care, fiind la București, am găsit cartea medicului american. Știu că soțul meu mi-a spus inițial că n-are rost să mai cumpăr încă o carte despre afecțiuni, dar am simțit că este pentru mine, așa că am luat-o. Când am ajuns acasă am citit-o pe nerăsuflate și m-am și apucat de căutat pe internet să văd dacă nu există un curs de inițiere. În aceeași zi m-am înscris la cursurile de la Cluj. Asta se întâmpla anul trecut, în luna martie.

Acel curs era de introducere în terapia craniosacrală și a fost ținut de doamna care a inițiat acest tip de terapie în România, Mihaela Guguș.

„Mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă faptul că este mult mai ușor să previi decât să tratezi“

Rep.: Cât de deschiși sunt pietrenii în fața acestui tip de terapie?

A.Z.: La Piatra Neamț, apelează la terapia craniosacrală pietrenii care le-au încercat deja pe toate, fiind văzută ca ultima soluție în vindecarea bolilor grave. Mi-aș dori ca oamenii să înțeleagă faptul că este mult mai ușor să previi decât să tratezi și acesta este rolul acestui tip de medicină alternativă. Dacă reușim să creăm un echilibru între minte și trup, dacă reușim să vedem trupul ca un întreg, fără a ne raporta la fiecare organ în parte, cred că am reuși să fim mult mai sănătoși și mai optimiști în viață.

Este o terapie neinvazivă. În general, nu are contraindicații. Singurii care nu pot urma ședințele de terapie sunt cei care au suferit traumatisme craniene sau cei care au făcut o anestezie epidurală, în cel de-al doilea caz, pacientul putând opta pentru medicina holistică abia la șase luni după ce-a făcut anestezia. În general, tot ce nu trebuie operat, poate avea beneficii de pe urma terapiei. Nu înlocuiește medicina alopată, ci consider că o completează prin întărirea sistemului imunitar.

„Se folosește o atingere blândă, similară cu greutatea unei monede de cinci bani“

Rep.: În ce constă, practic, acest gen de terapie?

A.Z.: Se folosește o atingere blândă, în general de numai cinci grame, similară cu greutatea unei monede de cinci bani, și astfel eliberăm restricțiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la îmbunătățirea funcționării sistemului nervos central.

Pacientul stă întins pe masa de tratament, iar eu, prin atingerea ușoară, monitorizez ritmul craniosacral și, prin tehnicile învățate, încerc să elimin restricțiile și dezechilibrele.

Un tratament poate dura de la 15 minute până la o oră sau chiar mai mult, dar un tratament tipic durează între 45 minute și o oră.

Rezultatele pe care mi le doresc la fiecare pacient în parte vizează obținerea unui sistem nervos fără restricții și a unui corp capabil să funcționeze la nivel ridicat de performanță. Insist pe ideea că soluția poate fi căutată și în interiorul nostru, nu doar în exterior. Acest tip de terapie se folosește de capacitatea interioară a fiecăruia dintre noi de a se autovindeca.

„Este o terapie care se adresează tuturor categoriilor de vârstă“

Rep.: Ce beneficii are acest tip de terapie pentru pacienți?

A.Z.: Această metodă de tratament ajută la menținerea sănătății, reduce stresul, întărește funcțiile sistemului nervos central și îmbunătățește rezistența la boli. Ajută foarte mult la schimbarea psihicului pacientului. Omul, chiar dacă este trist sau supărat, își revine foarte repede după ședințele de terapie. Se simte mult mai relaxat.

Ajută la alinarea durerii, astfel încât este indicată în cazul migrenelor, a durerilor cronice de spate sau a oboselii cronice. Este o terapie benefică pentru cazurile de autism sau pentru cei care suferă de depresie.

Foarte mulți dintre pacienții care au probleme endocrine își pot găsi un remediu în medicina holistică. Este benefică și în cazul alergiilor, dar și pentru nou-născuții care au fost traumatizați în timpul nașterii.

Copiii sunt cei mai receptivi, deoarece nu au prejudecățile adulților, și la ei se observă și cele mai bune rezultate. De aceea putem spune că este o terapie care se adresează tuturor categoriilor de vârstă – de la nou-născuți, la persoane de vârsta a treia.

„Important este să-ți dorești să te simți mai bine“

Rep.: Cât durează tratamentul în această terapie?

A.Z.: În cazul bolilor cronice, este recomandat ca tratamentul să dureze măcar trei luni pentru a avea rezultate. În general, după trei ședințe, dacă pacientul nu se simte mai bine, renunțăm pentru că nu mi se pare corect să continuăm dacă nu-l ajută.

Contează foarte mult și modul în care pacientul gândește. Dacă ți-e frică în mod constant că vei păți ceva, atragi asupra ta toate gândurile negre și nu te ajută la nimic. Important este să-ți dorești să te simți mai bine și să-ți canalizezi toate gândurile în acest sens.

Andreea AMARIEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.