Este panică totală în comuna Poiana Teiului, în timp ce autoritățile sunt sub o tăcere cel puțin suspectă.

Localnicii spun că săptămâna trecută, au fost nu mai puțin de 10 atacuri ale urșilor la gospodării din comune, fiind ucise animale domestice: porci, oi sau iepuri. La aceste atacuri se adaugă și alte câteva cazuri, tot într-o singură săptămână, în care urșii doar au fost văzuți dând târcoale prin comună, fără să apuce să atace gospodării. Presa a aflat oficial de doar două atacuri asupra unor gospodării și nu ar fi aflat nici despre acestea, dacă nu ar fi informat ISU Neamț. Despre celelalte atacuri nu se vorbește nimic oficial, deși este foarte clar că vorbim despre un pericol iminent și despre o situație scăpată total de sub control, oamenii din comună, fiind nevoiți să se apere singuri în una din nopțile trecute, când s-au adunat într-un loc din comună unde au fost văzuți urși, pentru a-i alunga, făcând zgomot și țipând.

Principala instituție care ar fi trebuit să evalueze situația și să pună la cale un plan de intervenție, este Prefectura Neamț, condusă de prefectul Adrian Niță de la PSD. Ba chiar ar fi trebuit convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), însă nimic din toate astea nu s-a întâmplat, totul fiind trecut sub tăcere, fără să îi pese cuiva că mii de oameni sunt nevoiți să trăiască cu spaima-n sân, zi de zi, noapte de noapte. De la Prefectura confiscată de PSD, nu se poate obține un punct de vedere, pentru că prefectul Niță nu răspunde la telefon presei incomode.

O altă instituție care are în atribuții gestionarea unor astfel de situații, este Jandarmeria Neamț, însă nici de aici nu se comunică nimic oficial, nici despre atacurile urșilor, nici dacă s-au luat măsuri sau dacă se vor lua, ca și cum Jandarmeria Neamț nici n-ar exista.

Localnicii din  Poiana Teiului mai spun că în zonă ar fi fost aduși urși relocați din alte părți, însă din verificările făcute de noi astăzi, informațiile nu se confirmă. În Poiana Teiului, din 35.000 de hectare de pădure, 28.000 de hectare sunt ale unor Ocoale private. Romsilva mai administrează la Poiana Teiului doar 7.000 de hectare de pădure, iar pe fondurile de vânătoare ale Direcției Silvice Neamț, nu s-au făcut relocări. Dacă s-ar fi făcut relocări pe fondurile de vânătoare private, ar fi trebuit un aviz de la Garda Forestieră Suceava. Din informațiile obținute de tvmneamt, un astfel de aviz pentru județul Neamț, nu s-a dat până acum.

Până se dezmeticesc autoritățile (dacă vor sau dacă pot), problema urșilor pe Valea Muntelui rămâne una foarte gravă. Iar cauza nu este nici pe departe cea invocată de ONG-urile isterice, cum că s-ar fi tăiat pădurile. Pădurile sunt la locul lor. Cauza este că la presiunea ONG-urilor, a fost interzisă vânătoarea urșilor, iar sălbăticiunile s-au înmulțit mult peste măsură. Conform unor estimări, numărul urșilor în Neamț ar putea fi de 5 ori mai mare decât ar trebui să fie.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.