La Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, este teroare in toata regula. Oamenilor le este frica sa mai iasa din case. Ursii (se banuieste ca ar fi minim trei) ataca zilnic de aproape o luna si nu au nicio jena sa atace si in miezul zilei, cum s-a intamplat ieri. In ultimele 24 de ore s-au inregistrat cinci astfel de cazuri. Doua ieri dupa amiaza, la ora 15 si la ora 17, iar trei, in cursul noptii, cand unul dintre ursi a ucis trei ovine, dupa ce a intrat in curtea unui localnic.

Fiarele salbatice nu se tem de nimic, nici de oameni nici de armele improvizate (furci, pari topoare).

In zona, (Vaduri, Agarcia, Vadurele si Batca Doamnei) sunt foarte multi localnici care cresc ovine si acestia au ajuns sa stea nopatea cu frica in san, sa-si pazeasca animalele care le asigura supravietuirea.

O femeie a carei gospodarie a fot atacata din nou noaptea trecuta, ne-a declarat ca a ajuns sa stea cat e noaptea de lunga langa oi, sa arunce cu petarde in toate directiile si sa faca foc in care arunca tuburi de spray, pentru a face zgomot si a indeparta ursii de animalele domestice.

Ieri dupa amiaza, unul dintre ursi a intrat in curtea aceleiasi femei, nu mai stie pentru a cata oara pentru ca a pierdut sirul, dupa ce a rupt mai multe garduri (foto) si s-a indreptat spre locul in care tinuse candva oile, rupand efectiv un gard si o usa, fara sa-i pese de oamenii care erau in curte, de furcile cu care au aruncat dupa el, si nici de strigatele a cinci persoane. Dovezile sunt mai mult decat evidente, o urma de laba si excrementele ramase n curte.

Oamenii sunt disperati, isi muta animalele pe unde pot, cat mai departe de sat si isi incuie copiii in case pe timpul zilei, iar noaptea stau cu sufletul la gura de frica sa nu incerce sa le intre ursii si in case.

Ieri au fost in zona reprezentanti ai jandarmeriei, Prefecturii si Directiei Silvice, au constatat, au asculta ce le spu oamenii si au plecat cum au venit. Ba chiar jandarmii si politistii au fost martorii scenei descrise mai sus, cu ursul care rupea garduri si nu-i pasa de nimic.

Din pacate, legea si birocratia nu permite autoritatilor sa captureze ursii, decat cu un acord special de la Ministerul Mediului, dupa ce la nivel local trebuie facute zeci de hartii, procese verbale si alte formalitati birocratice care pot dura zile intregi, dupa cum ne-a declarat si primarul de la Alexandru cel Bun, Ion Rotaru:

Am făcut apel către toate forurile abilitate, am intervenit și la Ministerul Mediului, ca să aprobe uciderea animalului, însă nu am primit niciun răspuns… Parcă suntem legați de mâini și de picioare. Am făcut tot ce se putea face. A venit azi dimineață o comisie formată din membrii tuturor insituțiilor implicate, însă n-am făcut decât hârtii. Ursul nu se teme de hârtii… Se pare că pentru cei de la Minister, ursul trebuie să trăiască, nu omul

Si prefectul Niculina Dobrila a declarat ca se loveste de aceeasi legislatie stufoasa, care in opinia noastra, oricat de mult ar conveni sau nu unora, pune un animal salbatic, mai presus de o viata omeneasca: „Noi ne zbatem cu telefoane și intervenții la ministere. Cei de la ISU, Jandarmerie și Direcția Silvică nu au voie să intervină, să tranchilizeze și să captureze animalele, fără aviz de la Ministerul Mediului. Noi asta facem de azi dimineață: sunăm în continuu la toți miniștrii și directorii generali de la Biodiversitate și ei se încurcă în documente. Vorbim de două aspecte: în primul rând este vorba de riscul iminent la adresa populației, iar abia apoi de despăgubiri pentru animalele moarte. Vom face aceste despăgubiri, dar nu asta este problema. Însă cei de la Minister leagă aceste două chestiuni. Fără procesele-verbale de constatare a daunelor, nu se pot începe demersurile pentru capturarea sau relocarea animalelor. Noi facem tot ce putem, însă nu depinde numai de noi. Eu atât pot să promit: nu mă las, voi continua cu telefoanele, cu adresele și sesizările, până când vor înțelege că nu e de joacă. Aceasta este nebunia general valabilă a unei legislații încâlcite și ambigue”,  a declarat Niculina Dobrila.

Prin urmare, in anul 2016, in Romania, de o luna de zile este in pericol viata a sute de persoane, adulti si copii, bunuri si animale domestice, iar autoritatile locale sunt nevoite sa stea dupa mofturile unui functionaras din vreun minister si sa completeze tone de formulare, declaratii, sesizari si procese verbale, pentru ca… asa e legea.

Nerozia cea mai mare, este ca daca oamenii vor incerca sa se apere singuri si un urs este cumva ”sifonat”, vor raspunde penal.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. ALOOOO, autoritatile pietrene si domnule primar al comunei Alexandru cel Bun vad ca va plangeti de acte, birocratie, termene, aprobari, avize. Dar ca sa luati 10-20 de saci de alimente si cateva persoane capabile/padurari sa le urce cateva sute de metri sau cativa km mai sus in padure si sa le lase in cateva puncte, trebuie aprobare si pentru asta? Ursii au mirosul extrem de bun, si cu siguranta nici lor nu le convine sa coboare asa mult daca ar gasi mancarea aia acolo. O sa ridicati din umeri si-o sa pasati vina de la unii la altii cand o sa apara un caz mai serios si o persoana o sa fie atacata poate mai rau, doamne fereste, omorata. Dar aceasta minima forma de preventie, nu ar merita incercata daca tot e asa problematica treaba cu acte, avize si alte chestii si inca nu se poate interveni altfel? Sau nu se gasesc acei 500-1000-2000 de lei necesari pentru asa ceva? Pacat, intr-o zi suma asta ar putea sa reprezinte viata unui om.

    • ce lup ma omule?esti bolnav cu capul?stai naibii cu ochii pe zona si ai sa vezi ursu,de te.ar ataca pe tine si pe toti cei din conducerea ministerului sa vedeti atunci…..rau ca nu is in tara ca daca as fi ti i.as aduce pe toti ursii pe tava,si dupa aia o sa suport consecintele…dar stiu una si buna

  2. Era vorba de un amarat de urs ce a fost relocat de prin Brasov in imprejurimile orasului Piatra Neamt in padurile de pe langa Batca Doamnei.
    Am impresia ca a fost lasat intr-o zona atat de populata intentionat pt a creea panica in randul populatiei.
    Cunoasteti faptul ca se doreste o derogare pt vanarea carnivorelor mari din Romania.
    In fine intentia era sa se demonstreze faptul ca avem atat de multi ursi incat vin pana in localitatile de langa orase unde fac foarte multe pagube.
    Vrajeala in zona amintita nu a trecut picior de urs de cel putin 100 ani.
    Oricum nu va mai faceti probleme pt ca a fost ucis in urma cu patru zile

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.