Nemțenii pot beneficia de testări gratuite pentru unele boli contagioase în cadrul unei campanii lansate de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș“ și partenerii săi, beneficiind de finanțare prin intermediul Granturilor Norvegiene 2009-2014. Este vorba despre testări pentru virusul HIV, hepatită B și C, care, dacă ar fi făcute contracost, ar cam ustura la buzunar. Gratuit se mai fac astfel de analize numai în cazul potențialilor donatori de sânge, care se prezintă la Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Neamț.
Campania națională de testare, comunicare informare și educare „H-Alert“ se desfășoară, în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016, și are ca scop mobilizarea tinerilor și grupurilor sociale vulnerabile – persoane de etnie romă, utilizatori de droguri injectabile – pentru a se informa cu privire la prevenirea infecțiilor. Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș“, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a arătat că testarea se va putea face la nouă centre și laboratoare partenere, afișate pe site-ul campaniei www.h-alert.ro. În Piatra Neamț, testările se fac la Centrul Medical Katimed.
„Este foarte important ca oamenii să știe că testarea poate face uneori diferența dintre viață și moarte. Infecția cu HIV sau cu virusurile hepatice B și C evoluează de multe ori fără simptome și poate fi confundată uneori cu alte infecții. Singura modalitate de a afla este testarea“, a spus Adrian Streinu-Cercel, cu prilejul lansării campaniei.
El a precizat că după campanie rezultatele acestor testări vor fi folosite la un raport ce se va întocmi împreună cu Ministerul Sănătății pentru a permite intervenții rapide și eficiente la diminuarea infecțiilor.
Până acum au mai fost testați gratuit la virusurile hepatice 35.000 de oameni și s-a constatat în ultimii 12 ani o creștere cu 2% a persoanelor infectate.
Potrivit datelor statistice, mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B și C. Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri și unul din cinci români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă i-ar recomanda un medic. Datele HIV/SIDA din România relevă un total cumulativ de 17.819 cazuri de la începutul epidemiei, în anul 1985 și până în iunie 2012. Infecția HIV reprezintă un risc real pentru sănătatea persoanelor care utilizează droguri pe cale intravenoasă (UDI), pentru care rata de incidență s-a menținut scăzută până de curând. Numărul cazurilor UDI în România a crescut în mod dramatic din perioada 2007-2009, de la 131 de cazuri la 212 cazuri noi confirmate, în anul 2012.,

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.