Daca in urma cu doar o luna de zile, cand inca era director la Teatrul Tineretului, Liviu Timus se arata extrem de revoltat ca i se puneau ”bete politice” in roti si ca institutia era pe cale sa anuleze doua evenimente importante pentru ca CJ Neamt nu asigura fonduri suficiente (Vezi mai mult AICI!), iata ca astazi se da pe brazda, cum ar spune romanii simpli, nu prea dusi de multe ori la teatru.

In aprilie, Timus isi arata temerea ca va fi schimbat din functie la presiuni politice.  ”Teatrul Tineretului a refuzat si refuza sa faca vreun compromis politic”, spunea el pe 4 aprilie. Astazi, contribuie la ducerea in derizoriu a unui protest pentru cultura, aduce osanale prefectului (”am avut noroc cu dl prefect Vasile Panaite. Domnia sa a intervenit ferm…”- Liviu Timus), ii da o smetie primarului Chitic si ”Folosesc acest prilej pentru a vă îndemna să aveți încredere și să o sprijiniți cu prietenie și generozitate pe domnișoara Gianina Cărbunariu, director general – manager interimarla TT, un real câștig pentru viitorul teatrului nostru”, spune tot Timus, intr-un comunicat de presa trimis astazi redactiilor, care pare mai degraba un comunicat CJ Neamt sau PSD Neamt.

Constatam deci o schimbare la 180 de grade a celui care se dadea de ceasul mortii pentru ca era in pericol cultura prin ingerinta politicului in intitutiile culturale. Ce sa se fi intamplat oare intre timp? Unii spun ca stiu si este simplu de banuit, dar ne abtinem de la speculatii.

Timus contesta protestul, desi inca de dimineata, organizatorul acestuia a anuntat ca programul actiunii a fost modificat in asa fel incat sa nu fie perturbata activitatea teatrului.

Comunicat Liviu Timus:

”Teatrul Tineretului a descoperit cu stupoare, în cursul după-amiezei de joi, 11 mai, că primarul Municipiului Piatra Neamț, dl Dragoș Chitic, a aprobat din nou organizarea unei adunări publice (protest) în fața sediului – fără să ne consulte, fără să ne informeze – la solicitarea dlui Andrei Carabelea.

Mitingul era programat sâmbătă, 13 mai 2017, în intervalul orar 18 – 20. S-a încercat încă o dată înșelarea opiniei publice printr-un tertip, anume că manifestanții se strâng fix la ora 18, iar după 15-20 minute pornesc fără întârziere în marș pe străzile orașului. Pregătirea spectacolului programat la ora 19 începe însă cu peste două ore înainte, iar spectatorii nu sosesc instantaneu când bate gongul.

Încălcarea restricțiilor conținute de art. 2 din Legea nr. 60/1991, care prevede că adunările publice nu pot stânjeni funcționarea instituțiilor de cultură, este evidentă.

În iarnă am avut noroc de prietenia arătată de Poliție și Jandarmerie. Au organizat traseul de deplasare a manifestanților în așa fel încât întoarcerea să se producă după terminarea spectacolelor. Întâmplător, durau puțin peste o oră. Ce ne facem acum cu premiera “Revizorul” de N.V. Gogol, care ține peste 2h30min?

Astăzi, în urma adreselor înaintate către primar și Instituția prefectului, am avut noroc cu dl prefect Vasile Panaite. Domnia sa a intervenit ferm și, în exercitarea prerogativelor privind verificarea legalității actelor administrative, l-a convins pe primar să respecte legea. Adunarea publică se va desfășura în altă parte.

Regret că în acest ultim comunicat de presă a trebuit să prezint o asemenea situație.Nici eu și nici colectivul teatrului nu îndrăznim să combatem dreptul cuiva de a manifesta, de a protesta public, dar este legitim să pretindem ca respectul exprimat de noi să fie răsplătit cu respect față de noi.

Folosesc acest prilej pentru a vă îndemna să aveți încredere și să o sprijiniți cu prietenie și generozitate pe domnișoara Gianina Cărbunariu, director general – manager interimarla TT, un real câștig pentru viitorul teatrului nostru.”- Liviu Timuș

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.