Nu este pentru prima data cand scriem despre practicile totalitariste de la IPJ Neamt, sub conducerea lui Paul Tablan (foto- coperta), insa ultimele informatii si documente in posesia carora a intrat tvmneamt.ro, spun totul dspre gandirea sefilor institutiei, ramasa in tenebrele unor vremuri la care nimeni nu se gandea vreodata ca ne vom mai intoarce. Probabil ca sunt stupefiati si vechii militieni de dinainte de `89 care tot mai aveau voie sa faca o gluma sau sa-si exprime o nemultumire fara sa fie hartuiti prin anchete dispuse de sefi incuiati la minte, tinuti pe scaune NU pentru profesionalism ci pentru obedienta politica si servilism fata de potentatii zilei.

Politistul din Roman, CANARAU IOAN, președintele Sindicatului Europol Neamț este cercetat disciplinar de catre sefii lui pentru ATENTIE! activitati sindicale ce au constat in postarea pe pagina de Facebook a sindicatului a doua comunicate ce contin o serie de abuzuri comise de catre doamna Cms. Sef Onea Monica, psiholog si in care atrageam atentia ca planificarea unei singure patrule de politie, intr-un schimb, pune in pericol vietile politistilor si siguranta cetatenilor”, dupa cum a scris Canarau intr-o petitie adresata Inspectoratului Genaral al Poliției Române, in care reclama abuzurile la care este supus (poate fi citita integral mai jos) si in care se cere cercetarea disciplinara a sefului IPJ Neamt, Paul Tablan.

Cerctarea disciplinara in mpotriva lui Canarau a fost demarata dupa un raport al sefului politiei Roman, cms. sef Balau Dragos (seful lui Canarau) care da dovada de o ”inteligenta rar intalnita” si crede ca subordonatul lui trebuie sanctionat pentru ca a distribuit pe facebook o fotografie care aparea pe o pagina, in care erau si trei politisti. Ati mai auzit asa ceva?

Fara niciun suport legal si fara nicio jena, sefii IPJ Neamt cerceteaza abuziv un politist pentru ca are opinii contrare lor.

Balau este acelasi personaj care a interzis politistilor din Roman sa-l comemoreze in fata sediului politiei pe colegul lor ucis la Suceava, pentru ca cele trei candele folosite de acestia ar fi reprezentat pericol de incendiu. (Vezi articolul AICI- INSTITUȚII BOLNAVE- POLIȚIȘTII DIN NEAMȚ NU AU VOIE SĂ-ȘI PLÂNGĂ COLEGUL UCIS LA SUCEAVA)

De fapt, ceea ce se intampla in cazurile de acest gen (Canarau nu este cercetat disciplinar pentru prima data pentru activitati sindicale) nu reprezinta decat o odioasa hartuire a politistilor care reclama slaba dotare si lipsurile cu care se confrunta in activitatea lor. Sefii lor cred ca astfel isi pot asigura linistea, scaunele, influenta si salariile foarte mari. Situatiile expuse de sindicatele politistilor ne privesc pe noi toti, pentru ca politistii putini, umiliti si slab dotati, nu pot sa-si faca treaba asa cum trebuie, deci cetatenii nu pot fi in siguranta. A se vedea si cazul politistului din Moinesti caruia i s-a defectat Loganul in timp ce mergea catre un jaf in desfasurare, a pus imaginile pe facebook si acum este cercetat disciplinar (Vezi AICI!)

Este aproape un paradox. Subordonatii vor sa fie eficienti, iar sefii nu numai ca nu-i sprijina, ba chiar ii hartuiesc prin metode de tip totalitarist.

Mai jos, hartuirile la care sunt supusi politistii, povestite de Iona Canarau in jalba catre IGPR (18.10.2017):

Sindicatul Europol Neamţ                                                                                             

Către:

                    Inspectoratul Genaral al Poliției Române,

                    În atenţia d-lui Chestor Principal de Poliție, Bogdan Despescu,

Subsemnatul, CANARAU IOAN, președintele Sindicatului Europol Neamț, va aduc la cunostinta urmatoarele :

In zilele de 02.10.2017 si 11.10.2017 am fost citat la sediul IPJ Neamt pentru a fi audiat in doua dosare de cercetare disciplinara. Sunt agent de politie la Politia Mun. Roman.

Am aflat ca sunt cercetat disciplinar pentru activitati sindicale ce au constat in postarea pe pagina de Facebook a sindicatului a doua comunicate ce contin o serie de abuzuri comise de catre doamna Cms. Sef Onea Monica, psiholog si in care atrageam atentia ca planificarea unei singure patrule de politie, intr-un schimb, pune in pericol vietile politistilor si siguranta cetatenilor.

Ofiterul pshiolog a intocmit un raport iar Cms. Ursache Florin Vladimir, din cadrul Biroului Comtrol Intern, intr-un caz fara sa ma audieze, a propus cercetarea mea disciplinara, dispusa abuziv de catre seful IPJ Neamt, Cms. Sef. Tablan Paul Costel.

Cms sef Balau Dragos Constantin, seful Politiei Mun. Roman, a intocmit un raport in care preciza ca eu am emis in spatiul public date si informatii confidentiale, ca am postat o fotografie cu trei politisti, fara a detine nicio proba in acest sens, in ciuda faptului ca postarea era facuta pe pagina de facebook a Sindicatului Europol Neamt. Normal ar fi fost sa se adreseze organizatiei sindicale si sa ne solicite informatii despre acea postare.

Toti cunoasteau faptul ca actiunile mele erau facute in calitate de lider sindical si ca nu au nicio legatura cu atributiunile mele de serviciu si ca Legea Dialogului Social pedepeste penal constrangerea, conditionarea, in orice mod, a celor aflati in organele de conducere ale sindicatelor, cu scopul de impiedica indeplinirea atributiilor functiilor pentru care au fost alesi .

Nu este prima oara cand sunt cercetat disciplinar pentru activitati sindicale. Desi dvs ati anulat o alta sanctiune disciplinara a sefului IPJ Neamt  pentru activitati sindicale desfasurate de mine, totusi s-a dispus cercetarea mea disciplinara pentru aspectele relatate mai sus.

Cms. Sef Ursache Florin Vladimir a concluzionat ca am incalcat anumite prevederi din statutul politistului care sunt abateri disciplinare si a facut referire la  actiunile mele sindicale ca si cum ar fi avut legatura cu functia mea de politist si in legatura cu atributiunile de serviciu, desi am precizat intr-un raport ca se incalca legea prin aceste verificari si ca se incearca intimidarea mea.

Domnule Inspector General, postarile au fost facute in calitate de lider de sindicat, in sprijinul colegei mele Plugariu Mariana, agent de politie la Politia Mun. Roman, impotriva careia doamna psiholog Onea Monica a comis o serie de abuzuri si pentru a atrage atentia asupra altor abuzuri comise prin planificarea unei singure patrule de politie pe un schimb, ca astfel se pun in pericol vietile politistilor pentru ca in cazul unui atac indreptat impotriva lor nu sunt forte care sa le vina in sprijin.

Cms. Ursache Florin Vladimir s-a erijat intr-un reprezentat al unei instante de judecata, ba mai mult afirmatiile sale cred ca pot fi incluse  in categoria celor care se potrivesc perfect cu doctrina unui partid politic care a subjugat Romania un sfert de veac si pentru inlaturarea caruia a fost nevoie de sacrificii omenesti, tocmai pentru ca noi, acum, sa ne putem exprima liber si sa putem critica actiunile celor care se cred deasupra legii pentru ca ocupa functii importante in institutii de forta ale statului roman.

Nu inteleg de sunt cercetat disciplinar. Doar din dorinta de a fi pus cu “ botul pe labe” , daca imi permiteti sa folosesc aceasta expresie.

Sunt intr-o eroare totala, nu pot sa inteleg de ce IPJ Neamt, verifica si mai apoi cerceteaza actiunile mele sindicale, corespondenta purtata de mine, in calitate de lider sindical.

In comunicatele emise nu am folosit nicio expresie jignitoare, ofensatoare iar comparatiile facute de catre ofiterul Biroului Control Intern denota lipsa unei minime educatii civice, chiar si de drept constitutional.

Nu mi-am exercitat aceste libertati in mod excesiv, defaimator.

Afirmatiile publice facute de mine sunt in legatura directa cu functia publica detinuta de catre psihologul IPJ Neamt in raport cu actiunile colegei mele, Plugariu Mariana si cu aspectele precizate mai sus.

Pe peronul Garii Burdujeni a murit un politist pentru ca nu erau in preajma alti politisti care sa-i vina in sprjin. Se pare ca celor care planifica politistii in servicii nu le pasa. Mun. Roman este un oras cu un potential infractional ridicat iar doi politisti in patrulare inseamna ca acestia sunt trimisi carne de tun in fata infractorilor.

Democratia nu a fost incuiata in beciurile securitatii si nici nu  poate fi suprimata.

Chiar si jurisprudenta CEDO considera ca, in cadrul unor dezbateri publice privitoare la probleme de interes general in care sunt in joc reputatii profesionale, o anumita doza de exagerare poate fi tolerata. Polemicile la adresa ofiterului psiholog s-au situat, dupa parerea mea in limitele interne si externe ale dreptului la libera exprimare, garantat de articolul 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

In rapoartele Cms. Sef Onea Monica, Cms sef Balau Dragos Constantin  cat si in cele intocmite de catre lucratorul Biroului Control Intern, se formuleaza expres “ agentul de politie a postat, a dres, a facut”, ori eu nu eram in timpul serviciului si nu purtam uniforma de politie.

Cum poate sa constate un politist, oricare ar fi el, ca niste “ afirmatii” sunt defaimatoare?

Politistii sunt judecatori, se pronunta asupra caracterului illicit al actiunilor, expresiilor, comportamentului cuiva, in materie de drept civil?

Politistii pot fi sanctionati disciplinar pentru ca au incalcat Codul Civil?

Ofiteriul care a facut verificarile si mai apoi a stabilit vinovatia mea s-a transformat in ofiter cibernetic, care intra in spatii virtuale si constata nereguli, solicita cenzurarea unor exprimari si postari, constrange si conditioneaza liderii de sindicat ca acestia sa nu-si mai exercite atributiile functiilor pentru care au fost alesi in conducerile organizatiilor sindicale.

Am abuzat eu de calitatea oficiala de politist, asa cum mi se reproseaza?

Cum poate sa stabileasca un ofiter de politie limitele libertatii de exprimare? Prin ce mijloace constata ca s-au prejudiciat demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si dreptul la propria imagine?

Propun elaborarea unei legi care sa desfiinteze instantele de judecata pentru ca nu-si mai au rostul in societatea noastra !

          In acest caz politistii sunt judecatori si pot hotari asupra drepturilor cetatenesti, constitutionale.

In rapoartele Biroului Control Intern sunt copiate texte din sentinte judecatoresti si din jurisprudenta CEDO, nu sunt constatari ale ofiterului care a efectuat cercetarea disciplinara si care sa dovedeasca eventuala mea vinovatie.

Actiunile celor aflati in conducerile organizatiilor sindicale sunt protejate de lege tocmai pentru ca liderii de sindicat sa aiba libertatea de a lupta pentru dreptate, pe picior de egalitate, fara teama ca pot fi trasi la raspundere disciplinara pentru actiuni si activitati sindicale, chiar daca acestea nu convin angajatorului sau altor institutii.

Legea Dialogului Social, Nr 62/2011 spune : ……

Art. 7 (1)Organizatiile sindicale au dreptul de a-si elabora reglementari proprii, de a-si alege liber reprezentantii, de a-si organiza gestiunea si activitatea si de a-si formula programe proprii de actiune, cu respectarea legii.

(2)Este interzisa orice interventie din partea autoritatilor publice, a angajatorilor si a organizatiilor acestora de natura sa limiteze ori sa impiedice exercitarea drepturilor prevazute la alin. (1).

Art. 9 Membrilor organelor de conducere alese ale organizatiilor sindicale li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrangere sau limitare in exercitarea functiilor lor.

Art. 25 Organizatia sindicala poate, in conditiile prevazute de statut: a)sa sprijine material membrii sai in exercitarea profesiunii; b)sa constituie case de ajutor proprii; c)sa editeze si sa tipareasca publicatii proprii; d)sa infiinteze si sa administreze, in conditiile legii, in interesul membrilor sai, unitati sociale, de cultura, invatamant si cercetare in domeniul activitatii sindicale, societati comerciale, de asigurari, precum si banca proprie; e)sa constituie fonduri proprii pentru ajutorarea membrilor sai; f)sa organizeze si sa sprijine material si financiar activitati cultural-artistice; g)sa organizeze si sa desfasoare cursuri de pregatire si calificare profesionala, in conditiile legii; h)sa desfasoare si alte activitati prevazute prin statut, in conditiile legii.

Art. 218 …   (2)Conditionarea sau constrangerea, in orice mod, avand ca scop limitarea exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava. (3)Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate ………………….

De altfel, prin Decizia 361 din 13.01.2017,  dvs. ați dispus anularea sancțiunii disciplinare, infirmand constatările ofiterilor din IPJ Neamt, intr-o alta cercetare disciplinara dispusa pentru a sanctiona activitatile mele sindicale.

Consider  ca sunt cercetat abuziv pentru actiuni intreprinse in calitate de lider de sindicat, tocmai pentru a fi constrans sa nu-mi mai exercit atributiile functiei in care am fost ales.

Liderii de sindicat, culmea, lupta si pentru drepturile celor care, de fapt, incalca drepturile politistilor.

Cand am stat, inghetat si cu lanturi la picioare, in fata Ministerului Finantelor Publice si am protestat pentru ca politistii, inclusiv dvs, seful IPJ Neamt, seful Politiei Mun. Roman,  Scms. Urasche Florin Vladimir si Cms. Sef Onea Monica, sa primeasca sporul de 75 % pentru orele lucrate sambata, duminica, in zilele de sarbatoare legala si in cele declarate nelucratoare, nu s-a declansat  nicio cercetare disciplinara. Cand e vorba de frustarile si nemultumirile unui ofiter de politie liderii de sindicat sunt sacrificati.

Consider ca s-au comis abuzuri grave impotriva mea prin intocmirea de rapoarte de catre Cms sef Onea Monica, Cms sef Balau Dragos Constantin, efectuarea de verificari de catre Cms Ursache Florin Vladimir si declansarea ilegala a cercetarilor prealabile de catre seful IPJ Neamt, Cms sef Tablan Paul Costel.

In spatiul public sunt destule articole in care seful IPJ Neamt spune cate patrule sunt planificate cu ocazia sarbatorilor pascale si la diferite evenimente. Acelea nu au fost informatii confidentiale. Doar in cazul unui lider de sindicat adevarul este confidential, in opinia unor manageri si ofiteri de politie.

Asa cum spuneam, ofiterii care au intocmit rapoarte, cei care au facut verificari si care au propus cercetarea mea disciplinara au urmarit intimidarea mea si au actionat doar pentru a ma conditiona, constrange sa-mi mai exercit atributiile de lider de sindicat.

Sunt imixtiuni grave in activitatea unei organizatii sindicale chiar si fapte penale de abuz in serviciu, comise de catre ofiterii de politie mentionati.

Alte aspecte le voi prezenta cu ocazia audierii mele.

Conform art. 57, lit. d din Legea 360 din  6 iunie 2002 privind Statutul poliţistului, constituie abatere disciplinară depăşirea atribuţiilor de serviciu ori lipsa de solicitudine în relaţiile cu cetăţenii.

  Va rog sa dispuneți efectuarea cercetarilor disciplinare impotriva ofiterilor de politie mentonati.

Anexez citatiile emise de catre politistii desemnati cu efectuarea cercetarilor disciplinare.

Cu stima,

Canarau Ioan, presedintele Sindicatului Europol Neamt.

Ionut CORFU

 

 

 

 

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. Tare aia cu ofiterul cibernetic :)))
    Deci comisarul ala de la control intern e ca Schwartzenegger in Terminator 2, ori ca Bruce Willis in filmul Looper?
    E clar, trebuie sa se infiinteze Politia Virtuala. Si Politia Animalelor!
    GoGoGo Cybercop!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.