Consilierii locali ALDE-PNL de la Poiana- Teiului au descoperit cheltuieli nejustificate de mai multe miliarde de lei vechi din bugetul primariei pe anul 2017. Acestia cred ca s-au facut plati nejustificate catre diverse persoane din primarie, cu titlu salarii.

Viceprimarul Paul Enache (ALDE) a ridicat aceasta problema si in sedinta de Consiliu Local (VIDEO, la sfarsitul articolului) de vineri (23 februarie), iar in lipsa unor explicatii, bugetul pentru anul 2018 dar si marirea de salarii au picat la vot.

Loading...

Este vorba despre suma de 5,6 miliarde de lei vechi care in opinia viceprimarului Enache a fost cheltuita in mod nejustificat in anul 2017 pe salariile angajatilor din primaria condusa de Ana Ancuta (PSD). Bugetul pentru salariile angajatilor primariei a fost 13,5 miliarde din care s-au cheltuit 12,6 miliarde. Un calcul facut de viceprimar bazat pe documente din primarie arata ca suma necesara pentru salarii ar fi trebuit sa fie sub 7 miliarde de lei vechi. Prin urmare, diferenta de peste 5,6 miliarde a fost platita nejustificat.

Am cerut documente cu salariile fiecarui angajat din primarie. Am adunat fiecare salariu brut si am inmultit cu 12 luni. A rezultat ca pentru anul 2017, pe salarii trebuiau platite sub 7 miliarde si pot demonstra asta cu documente. Cum s-a platit diferenta de 5,6 miliarde? Unde sunt acesti bani? Nu vrea nimeni sa spuna. Documentele in primaria Poiana Teiului se pun la dispozitia consilierilor locali doar daca vrea doamna primar sau doamna secretara. Am cerut lamuriri si refuza sa-mi raspunda, de aceea am refuzat si sa votam salariile marite dar si bugetul pentru 2018, pana nu se arata exact cum vor fi cheltuiti banii in 2018 dar si cum au fost cheltuiti banii in 2017. Nu putem sa ne jucam asa cu banii oamenilor, cu banii publici.

Noi am contactat-o si pe contabila primariei Poiana Teiului care ne-a declarat ca totul este in regula si ca nu a facut nicio plata fara documente. Nici nu s-a indoit nimeni de acest fapt, insa chiar daca sunt facute cu documente, platile ar trebui sa aiba si suport legal, consideram noi, adica sa nu fie dati pe sporuri sau ore suplimentare inventate.

Legat de acest aspect, viceprimarul Enache a spus ca ”Verbal, de fiecare data este in regula. Doamnele din primarie, daca le intrebi, totul este in regula, dar daca le ceri documente cara sa sustina ce spun ele, nu vor sa le dea”.

Acesta a mai spus ca are suspiciuni si cu privire la cheltuirea a altor 5 miliarde de lei vechi in 2017, prevazuti in buget la capitolul ”Cheltuieli materiale de intretinere si buna functionare”. Viceprimarului i se pare foarte mare aceasta suma cheltuita pe diverse bunuri si a spus ca a fost refuzat cand a cerut documente cu fiecare furnizor in parte catre care s-au dus acesti bani.

Tot in sedinta de vineri, primarita Ana Ancuta (PSD) a introdus pe ordinea de zi un proiect de hotarare prin care ar fi vrut sa scoata la licitatie exploatarea a aproximativ 1000mc de lemn din padurea comunei. Desi consilierii locali au interzis anul trecut exploatarea de masa lemnoasa din padurile care apartin primariei, Ana Ancuta se incapataneaza sa propuna la aproape fiecare sedinta astfel de proiecte de hotarare. Noi am demonstrat anul trecut ca in cardasie cu lucratori Romsilva (seful de ocol si doi consilieri locali, unul fost angajat si un altul actual angajat Romsilva) Ana Ancuta face cam ce vrea cu padurea comunitatii. De exemplu, anul trecut a organizat licitatii de masa lemnoasa in mod absolut ilegal, fara sa ceara aprobarea Consiliului Local asa cum prevede legea cand este vorba despre bunuri de patrimoniu VEZI- JAFUL DIN PĂDURI- LICITAȚII ORGANIZATE ILEGAL ȘI PREȚ DE NIMIC PENTRU LEMNUL PRIMĂRIEI POIANA TEIULUI. PREJUDICIUL? POATE ÎL AFLĂ DNA

Prin urmare, si acest proiect de hotarare a fost din nou respins de consilierii locali, spre nemultumirea primaritei (ea este angajata Romsilva, postul ei fiind suspendat pentru perioada in care ocupa functii publice- Vezi AICI) si a celor doi consilieri interesati direct.

La Poiana Teiului sunt multe nereguli si noi le-am semnalat de fiecare data, insa se pare ca seria ilegalitatilor este fara sfarsit iar celor care le gireaza nu le e frica de absolut nimic, desi potrivit unor surse s-au facut deja niste audieri si se intrumenteaza niste doasre penale legate de gravele abuzuri care se comit in institutia care cel putin teoretic, ar trebui sa administreze bunurile si banii publici.

In legatura cu cele peste 5 miliarde de lei vechi platite nejustificat pe salarii, viceprimarul Paul Enache a declarat ca deja a fost trimisa o sesizare scrisa la Curtea de Conturi. Revenim.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.