Corpul de Control al Ministrului Educației și Cercetării Științifice a dispus cercetarea disciplinară a membrilor comisiei județene, în frunte cu șeful acesteia, inspectorul școlar general adjunct Elena Laiu, după ce a constatat că 139 dintre cele 160 de cereri de transfer la clasa a IX-a au fost aprobate fără temei legal. Din comisie mai fac parte vreo șapte-opt inspectori școlari, oameni care tocmai și-au asigurat continuarea activității în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, în urma susținerii concursului în această vară.
„Am primit raportul întocmit în urma activității de control, desfășurate de Corpul de Control în perioada 18-19 august 2015, la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, activitate ce a avut ca tematică verificarea legalității privind admiterea la liceu, în sesiunea iunie 2015. Raportul concluzionează că, din cele 160 de cereri aprobate, doar 21 de cereri întrunesc condițiile de medie, singurul criteriu luat în considerare de experții corpului de control“, a afirmat inspectorul școlar general Viorel Stan din cadrul ISJ Neamț.
În consecință, se revocă 139 de cereri anterior aprobate; cei 139 de elevi revin la unitățile școlare unde au fost repartizați inițial, fără drept de apel.
Raportul indică și o serie de măsuri, pe lângă aceea a revenirii la situația inițială pentru cei 139 de elevi, respectiv obligativitatea respectării numărului de elevi pentru fiecare clasă – maximum 30, constituirea comisiei de cercetare disciplinară a membrilor comisiei județene care a aprobat transferurile nelegale, iar în cazul în care comisia disciplinară constată abateri de la cadrul legal vor fi sesizate organele de cercetare.
Vară grea peste educația nemțeană
2015 s-a dovedit a fi un an al încercărilor pentru învățământul nemțean, având în vedere că s-au petrecut foarte multe evenimente, unele extrem de grave ori de rușinoase, în acest domeniu de activitate. Startul a fost dat de către generalul Stan, care a ratat primul examen la care s-a înscris, pentru a rămâne pe postul pe care l-a deținut vreme de trei ani, cu voie de la partid, PSD. A declarat că l-au copleșit emoțiile, așa că a abandonat cursa, dar a revenit pe front și și-a spălat rușinea, pentru că a reușit să ia concursul, la a doua încercare, cu cea mai mare medie din țară. Apoi au urmat examenele naționale, care au fost ale elevilor, dar au făcut ravagii printre profesori, căci cu concursul lor s-au pus la cale fraude ce au făcut din învățământul nemțean paria învățământului românesc. Aproape o sută de elevi au fost excluși din examenul de maturitate pe motiv de fraudă și nu vor mai putea intra în competiție până la toamna viitoare, iar vreo 30 de profesori au devenit clienți ai polițiștilor ori superiorilor lor din Ministerul Educației și Cercetării Științifice, fiind acuzați de pactizare cu loazele interesate să cumpere examenul ori să își ajute prietenii cu soluții la subiectele primite, ceea ce tort fraudă se cheamă. Nici evaluarea națională nu a fost lipsită de palme primite de șefii învățământului nemțean, pentru că aici scandalurile au curs numai din vina adulților. Copiii, mai mici și neexperimentați, nu s-au pus pe fapte ilegale, dar au urmărit, sprijiniți de adulți, să ajungă în licee în care nu și-au găsit locul pe baza admiterii. Pe modelul anilor trecuți, s-au depus cereri de transfer și, din 240 înregistrate, pentru 160 s-au găsit soluții favorabile de către comisia condusă de adjuncta Elena Laiu. Un control al emisarilor ministrului avea să demonstreze că din toate solicitările avizate, doar 21 s-au făcut cu respectarea legii. Pentru asta, are de dat explicații comisia, iar copiii care mai bine de o lună s-au știut admiși la licee la care aspirau deși nu meritau, au revenit acolo unde le este locul.
Elena Laiu a condus și Comisia Județeană de Bacalaureat și mai sunt multe lucruri de lămurit și în acel context. Sunt pe rol procese declanșate de către cadre didactice care au fost excluse din învățământ și de către elevi care consideră că au fost prea aspru pedepsiți pentru faptele lor, considerând că au fost profesorii prea indulgenți în timpul examinării.
Elena Laiu a luat concursul pentru postul de general adjunct în această vară, dar bucuria succesului i-a fost scurtată de scandalurile care au curs după preluarea funcției.
Partea bună în educația nemțeană este că rezultatele elevilor la examene și olimpiade au menținut județul în prima jumătate a topului național în privința pregătirii școlare.
Geanina NICORESCU, Mihael BALINT
[…] Corpul de Control al Ministrului Educației și Cercetării Științifice a dispus cercetarea disciplinară a membrilor comisiei județene, în frunte cu șeful acesteia, inspectorul școlar general adjunct Elena Laiu, după ce a constatat că 139 dintre cele 160 de cereri de transfer la clasa a IX-a au fost aprobate fără temei legal.https://tvmneamt.ro/transferurile-elevilor-in-neamt-elena-laiu-cercetata-disciplinar/ […]