Actualele prevederi referitoare la rambursarea cheltuielilor medicale facute in alt stat din UE, Spatiul Economic European sau in Elvetia vor fi modificate, conform prevederilor unui act normativ aflat in dezbatere publica pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate. Anul trecut, CAS Neamt a decontat pentru tratamentele nemtenilor in strainatate, pe baza cardului european de sanatate, nu mai putin de 7 milioane de lei. In aceasta suma au fost incluse atat interventii realizate in regim de urgenta, cat si cele efectuate pe baza formularului european. In cursul anului 2014 au fost programati la tratamente peste hotare 86 de asigurati, cele mai multe solicitari fiind pentru clinici din Franta, Spania, Germania, Austria si Irlanda.

In prezent, persoanele asigurate in sistemul de sanatate pot beneficia de ingrijiri medicale atunci cand se afla intr-un alt stat din UE, insa, daca nu prezinta cardul european de sanatate, acestea trebuie sa plateasca serviciile de care au parte. Or, procedura de rambursare ulterioara a acestor cheltuieli ar putea fi modificata. Mai exact, asiguratul este, acum, nevoit sa suporte cheltuielile pentru asistenta medicala daca nu prezinta cardul european de sanatate, certificatul provizoriu pentru inlocuirea acestuia sau daca unitatea sanitara de la locul de sedere temporara nu recunoaste cardul. Potrivit proiectului aflat in dezbatere, pentru a primi banii inapoi, pacientul va trebui sa depuna o cerere la CAS pentru solicitarea rambursarii sumei, la nivelul tarifelor din statul in care a primit ingrijirile medicale sau la nivelul tarifelor din Romania. Cererea asiguratului trebuie insotita de o serie de documente justificative, mai cu seama de documente de plata din care sa rezulte ca serviciile medicale au fost achitate integral de asigurat, inclusiv data platii acestora. Atentie, insa: documentele vor trebui sa fie insotite de traducerea in limba romana, facuta de un traducator autorizat.

Proiect Legislativ

“Rambursarea contravalorii asistentei medicale suportate pentru asiguratul din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate care a intocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara”

In prezent, dispozitiile aplicabile stabilesc faptul ca rambursarea se face in cel mult  90 de zile dupa verificarea si avizarea cererii de catre CNAS, iar daca cererea de rambursare este respinsa ca nejustificata, acest lucru va fi comunicat asiguratului in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii solicitarii. Proiectul de act normativ mai prevede, insa, ca asiguratul ar putea cere rambursarea direct de la unitatea medicala la care a beneficiat de ingrijiri:

Proiect Legislativ

“In situatia in care legislatia aplicata de catre institutia de la locul de sedere prevede posibilitatea rambursarii contravalorii asistentei medicale acordate unei persoane asigurate, aceasta poate trimite o cerere de rambursare institutiei de la locul de sedere. In acest caz, institutia respectiva ramburseaza in mod direct acelei persoane contravaloarea asistentei medicale acordate in limitele si in conditiile aplicabile nivelurilor de rambursare prevazute de legislatia sa nationala”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.