De 4 zile, de pe 16 mai, o lege care obliga supermarket-urile sa aloce spatiu si vizibilitate produselor romanesti, nu mai este valabila, dupa ce Uniunea Europeana a declarat legea ca fiind ”infrigement”. Prin urmare, sintagma ”Produs in Romania” este interzisa in marile lanturi de magazine, unde predomina produsele de import, din tarile mama ale companiilor care le detin. Decizia este cel putin scandaloasa si are un vadit caracter antiromanesc, de vreme ce in alte tari din Occident, sintagma nu a fost interzisa si este folosita pentru a evidentia produsele din tarile respective.

Fostul deputat de Neamț, Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a explicat la B1 TV de ce au fost interzise cuvintele „Produs în România” pe rafturile din magazinele din țară.

Pe înțelesul tuturor, explic în 30 de secunde. Am făcut o lege care era normal să fie pentru producția românescă și pentru produsul românesc. Bruxelles, în momentul în care a văzut-o, a citit-o și a spus foarte clar: Ilegal pentru România dacă nu modificați și ne-a spus să scoatem pe rând. Scoateți produs românesc, scoateți filieră scurtă, scoateți, scoateți, scoateți, scoateți, pentru că altfel intrați în ilegalitate.

Când a fost totul scos, a zis: acum gata, puteți să o promulgați (n.r. legea). Am discutat cu domnul Stănescu, președintele comisiei de Agricultură și mi-a spus foarte clar că au fost obligați de Comisia Europeană să facă chestiunea asta pentru că altfel ne amendau de ne mergeau fulgii. Pentru neconformitatea unor lucruri, ei lucrează la o nouă lege în care să pună lucrurile într-o altă scară. Dacă nu schimbam, primeam niște amenzi usturătoare. Ni s-a dat dispoziție!„, a declarat Adrian Rădulescu, citat de dcnews.ro.

Radulescu mai spune ca în România trebuie vandute produsele din import, pentru ca noi suntem piață de desfacere. „Din experiența mea cu Bruxelles, cu Bruxelles nu se negociază. La Bruxelles trimiți legea și el îți spune: cu asta nu sunt de acord, faci așa, faci așa. Nu e bine, e încălcare a legii, așa se negociază cu Bruxelles. Ei sunt naționaliști, ei știu ce se întâmplă în Europa, vrea produs franțuzesc, vrea produs german, italian, iar în România trebuie produse tot ale lor, nu ale noastre, pentru că noi suntem piață de desfacere. De asta ne-au luat lângă ei, nu că suntem frumoși, deștepți și că aveau nevoie de noi pentru altceva decât piața de consum„, a mai spus Adrian Rădulescu.

O reactie vehementa a avut si Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, care a declarat tot la postul TV amintit, ca daca legea a fost modificata fara sa fie consultati producatorii romani, atunci este vorba despre tradare de tara. „Dom`ne, chestia asta cu „infringement-ul” pe mine mă îmbolnăvește. Eu acum câteva luni de zile am văzut în Franța, în aceleași hipermarketuri, peste tot erau etichete cu „produs în Franța”, indiferent că era roșie, indiferet că era pui… Deci asta înseamnă că fie e o decizie a Uniunii Europene pentru toate statele membre, fie este o păcăleală pe care ne-o spun băieții noștri și dacă ne spun o păcăleală și dacă au luat decizia asta fără măcar să ne consultăm sau să stăm de vorbă, eu aș spune că sunt trădători de țară. Este inadmisibil!„, a declarat Dragos Frumosu.

Aceeasi lege obliga lanturile de retail-eri să asigure produselor românești 51% din gama respectivă. Acum nu mai este valabila. Atitudinea UE demonstreza inca o data ca Romania este considerata o colonie, o tara de mana a treia, fara drepturi ci doar cu obligatii dictate si executate ca pe vremea URSS. Mai trebuie amintit ca Romania a fost abadonata total de UE si in contextul crizei coronavirus, cand tara noastra nu a primit nici macar o incurajare de la cei care fac profituri de zeci de miliarde de euro anual si beneficiaza de mana de lucru extrem de ieftina care provine tot din Romania.

La fel de vinovati se fac si politicienii care au modificat legea fara sa consulte opinia publica.

Later EDIT: Este vorba despre Legea nr. 28/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Mai multe detalii AICI

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

31 COMENTARII

 1. Nici o tara din UE ,indiferent ce économie sau imaginé publica are nu are dreptul sa dicteze sau sa decida pentru alta tara cum ar fi ROMANIA ce produse alimentare au voie si ce nu au voie sa scoata sau sa consume pe piata,supermarché etc din moment ce acele produse sunt bune de consumat si nu pun in pericol viata si sanatatea publica.📧⚖🆘️🗽

 2. Lamentabila prestația celui care a redactat știrea. Abordarea stilului incendiar lăsați-o celor care s au făcut deja de ras. Nu mai este nevoie de alți cerșetori de audiență. Deontologia profesională a unui redactor de știri este sa informeze nu sa incite la ură. Mai citiți o dată cum sunt formulate ideile și sunati va rog la CNA sa întrebați dacă e ok cum ați formulat informația prin trunchiere. Succes.

 3. Decizia se refera doar la eticheta aplicata pe produsele romanesti comercializate de mall-uri….Nimeni nu ne impiedica sa punem aceasta eticheta pe produsele romanesti DACA REUSIM SA LE REALIZAM si sa le comercializam in afara mall-urilor!
  INCA UN EXEMPLU DE DEFORMARE SI MANIPULARE A INFORMATIEI…
  ADMIN: Scrie asta destul de clar in articol, nu e nicio manipulare si dezinformare. Dar nu este de ajuns doar sa stii ce citesti, trebuie sa si intelegi ce citesti

 4. Am citit articolul, iar daca politicienii nostri au dorit si au acceptat acest lucru, atunci putem spune ca suntem sau am ajuns ,,sclavii europei” !

 5. Prostia si slaba pregatire a celor care ne reprezinta sau fac legi, face ca Romania sa piarda enorm. Exista un milion de forme de a arata ca produsul este fabricat in Romania!

 6. Dacă este așa, e grav. Ce nu înțeleg eu este, de nu avem și noi supermarketuri cu patronat romanesc? Mă îndoiesc că nu a existat nici un roman care sa vrea sa facă. Și doi, de ce mai stam în UE dacă suntem priviți și tratați ca o colonie.

 7. E scandalos dar adevărat: România e considerată o colonie, iar europarlamentarii noștri, guvernanții și președintele în exercițiu sînt simple slugi ale UE. Ne-am pierdut nu numai independența economică și politică aderînd la această formă de organizare continentală discriminatorie, ci și dreptul la demnitate. Încă un exemplu dureros: am creat o petiție anti-UE pe tema gunoaielor expediate la noi. Vă rog să verificați cîți români au semnat-o pînă acum! https://www.petitieonline.com/romania_nu_este_groapa_de_gunoi_a_europei
  E ca o hîrtie de turnesol pentru patrioții existenți în momentul acesta în România!

 8. Acum mă gândesc la Dragnea f…ul. Parcă el începuse un război cu produsele din alte țări. O fi unul din motivele închiderii lui???
  Mă între și eu!!!! Mitică

 9. Si nu are dreptate moldoveanul, cand spune ca este coruptia cat casa in Romania. Sigfried Muresan trebuia sa vada de treburile Romaniei nu de ale Moldovei….

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.