Uite ca se poate! Primaria Borca are zero datorii. Ba mai mult, are si vreo opt miliarde de lei vechi disponibili pentru investitii, ceea ce nu-i prea des intalnit in mediul rural.

In mod sigur nu este singura primarie din Neamt care se poate lauda cu asa ceva, dar cert este ca e printre putinele care reusesc sa se mentina pe aceasta linie si sa demonstreze ca nu este nevoie sa astepti sa se plateasca nu stiu ce amenzi ca sa ai bani la buget.

Una dintre sursele de venit, este piata din centrul comunei, care in week-end este plina ochi de comercianti dar si de clienti, de aceea, primarul Ovidiu Nita (foto), care este la al doilea madat, are in plan sa o modernizeze, pentru ca ea sa functioneze si sa se dezvolte in continuare, iar incasarile sa se mentina sau chiar sa creasca.
DSC_0015

O alta investitie care se realizeaza din surse proprii este un corp B al sediului primariei, undeva in spatele cladirii (foto), cu sala de sedinte moderna, birouri, grup sanitar, etc.)

 

Comuna Borca are 48 de km de drumuri comunale, care in cea mai mare parte erau foarte proaste. Cu fonduri guvernamentale si europene, s-a trecut la modernizarea lor pe segmente, unele fiind deja finalizate. Cel mai important segment care urmeaza sa fie terminat este drumul care ajunge in judetul Suceava, la Malini, proiect care atunci cand se va finaliza va creste semnificativ cota de importanta turisitica a comunei Borca, implicit dezvoltarea sa economica.

 

Unul dintre sectoarele la care se lucra atunci cand am ajuns noi in zona era drumul spre Borcut. Surprinzator, echipa de muncitori era foarte numeroasa si nu prea statea niciunul sprijinit in coada lopetii, asa cum suntem obisnuiti pe frumoasele noastre plaiuri. Am aflat si ”secretul”: nu se da niciun ban, pana cand lucrarea nu e gata. Deci, se poate.

 

Si pentru ca sa nu se iasa din tiparele mioritice, modernizarea unui segment de drum comunal cu fonduri europene, este impiedicata de Apele Romane care nu vor sa dea aviz pentru o statie de pompare care trebuie musai facuta inainte de asfaltare, pentru ca ii cer primarului sa dea o decalaratie pe proprie raspundere ca statia nu va fi inundata, ceea ce este o mare aberatie. Din cate stim, nicaieri in tara nu mai exista o situatie de acest gen, ca un primar sa semneze o declaratie in nume propriu, prin care sa raspunda ”pe persoana fizica” daca se intampla ca un bun sa aiba de suferit in caz de calamitate.

Cu toate acestea, ramane de apreciat faptul ca o comuna se descurca si se dezvolta fara a sta cu mana intinsa si fara ca administratia sa invoce penibila scuza ”nu sunt bani”.

Imagini si declaratiile primarului Ovidiu Nita, pot fi urmarite astazi, 19.07.2016, dupa stirile TVM de la ora 18

Ionut CORFU

foto: Flavius CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.