Dosarul ”Spaga la Ambulanta Neamt” ajunge in instanta. DNA a anuntat astazi că fostul director Morenciu și 15 angajati SAJ Neamt au fost trimisi in judecata. 13 dintre inculpati, printre care si liderul de sindicat Gladior Andronache, au incheiat acorduri de recunoastere a faptelor, cu procurorii.

Comunicat DNA: În cauza (…) cu privire la modalitatea prin care 22 de persoane au reușit să ocupe, pe o perioadă nedeterminată, posturi de personal sanitar și sanitar auxiliar în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului MORENCIU DAN DORIN, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (22 acte materiale), și în stare de libertate a inculpaților:

COJOCARIU MIHAIELA, la data faptei reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și membru în comisia de examinare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită,

PREDA ELENA, la data faptei asistentă șefă în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată,

DOARBEȘ IONUȚ, la data faptei angajat în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,

EPANU MAGDALENA, CIOBANU IULIANA, LUPU AUREL, MOVILĂ CRISTIAN, CRISTESCU CONSTANTIN, RASCARACHE IOANA-CĂTĂLINA, ALEXA DANIELA, VRÎNCEANU MIHAI SEBASTIAN, JIGĂU CIPRIAN CONSTANTIN, TRĂSCĂOANU-STOIAN IOAN, PÎNTEA LUIZA-MARIANA, MARELE OCTAVIAN, la data faptelor angajați în cadrul S.A.J. Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 02 – 18 mai 2022, Serviciul de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1168/2022.

În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (trimise în judecată în prezenta cauză) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menționat mai sus. Așa cum am precizat mai sus, concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă.

În contextul precizat mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița, în incinta S.J.A. Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate.

În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița care, după ce i-ar fi remis, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro).

În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, inculpații Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița ar fi remis inculpaților Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro.
Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției 13 inculpați, angajați ai Serviciului de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț și candidați la concurs: Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior, Afloarei Petronela Larisa, Balan Alin-Bogdan, Butnariu Ilie, Cojocariu Lucian Georgian, Dogariu Cristina, Iacob Ana-Maria, Iftime Ioan Răzvan, Macovei Luminița, Matei Neculai Victor, Mihăilă Petru și Oglinzanu Mihai-Marius, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare și luare de mită, comise în forma autoratului și a complicității.

În prezența apărătorilor aleși, cei 13 inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.