Un acoperiș de bloc ștă să cadă, nu de ieri de azi, ci de o săptămână. Deși situația reprezintă un pericol uriaș, autoritățile, în frunte cu președintele de Asociație se scarpină la bască, plasând responsabilitatea de la unul la altul.

Pe 13 iulie, orașul Piatra Neamț a fost măturat de o furtună puternică, vijelia lăsându-se cu copaci rupți, mașini avariate, acoperișuri smulse. La blocul G7 (scara C) de pe Strada Pictor Grigorescu, o parte din acoperiș a fost smulsă de vânt, pe o suprafață destul de mare, de aproximativ 30 de metri pătrați. Materialele de construcție (tablă) au rămas pe acoperiș și abia se țin să cadă. Pe o parte a blocului este ditamai parcarea mall-ului Shopping City, pe cealaltă parte, este strada Pictor Grigorescu, unde de asemenea sunt mașini parcate și pe unde trec numeroși pietoni. A doua zi, pe 14 iulie, o locatară l-a anunțat pe președintele de Asociație (nr. 75) că acoperișul reprezintă un pericol. Văzând că nu intervine nimeni, a sunat la 112. Echipajul de pompieri sosit la fața locului, a evaluat situația și i-a transmis președintelui de Asociație că este treaba lui, adică a Asociației să remedieze problema. Ceea ce este și corect, pentru că așa prevede legea, iar pompierii nu sunt dulgheri care să presteze lucrări gratis pe proprietăți private.

Au mai trecut câteva zile, însă președintele de Asociație nu a mișcat niciun deget, deși pompierii i-au spus că situația reprezintă un pericol iminent. Ieri, locatara în cauză, a anunțat și Poliția Locală. Abia astăzi, 20 iulie, un echipaj de polițiști s-a deplasat la fața locului și i-au pus în vedere președintelui de Asociație să rezolve problema, altfel riscă o amendă de 1.000 de lei. Și au plecat cum au venit.

Într-o discuție telefonică avută astăzi cu redactorul tvmneamt.ro, președintele Aruxandei Dumitru a spus că nu poate face nimic, pentru că Asociația de unde el își ia salariu în fiecare lună, nu are bani. Nu poate nici măcar să îndepărteze elementele de construcție care ar putea cădea oricând în capul cuiva și spune că acoperișul trebuie reparat de proprietara apartamentului de la etajul 4 (cea care a și făcut sesizările asupra pericolului), de sub bucata de acoperiș distrusă. Aruxandei mai spune că a întrebat 4 proprietari de apartamente dacă vor să suporte costul reparațiilor, iar aceștia nu au fost de acord, așa că nu se poate face nimic. În mod normal, prețul lucrărilor trebuie împărțit între toți locatarii celor 3 scări ale blocului, însă președintele susține că prețul trebuie să fie suportat doar de proprietarii de apartamente de sub bucata de acoperiș afectată. Dar oricare ar fi variantele, omul s-a împăcat cu ideea că nu se poate și… gata. Și a mai spus un lucru esențial. Acoperișul blocului a fost ridicat fără autorizație de construire. Asta înseamnă că primăria trebuie să-l demoleze. De altfel, cam toate acoperișurile de blocuri din Piatra Neamț, au fost construite în urmă cu 25-30 de ani, fără nicio autorizație, deci, problema este una de proporții.

Prin urmare, pentru că toată lumea ridică din umeri, locatarei în discuție, nu i-a mai rămas de făcut, decât să adune răspunsuri oficiale de la toate autoritățile, inclusiv de la Asociație și să meargă cu ele în instanță, unde sunt șanse mari să câștige, adică judecătorii vor obliga Asociația să suporte costurile reparațiilor. Un astfel de proces poate dura ani de zile, răstimp în care femeia se poate trezi cu apartamentul distrus dacă se inflitrează apa din precipitații, sau, mai rău, se poate lăsa cu victime omenești.

După ce a aflat despre întreaga poveste, primarul Andrei Carabelea a declarat pentru tvmneamt.ro că primăria nu poate interveni, financiar vorbind, pentru că în cazul de față, este vorba despre un bun privat, al unei Asociații de proprietari. Și are dreptate, legea nu permite unei instituții să facă reparații sau orice alte investiții la un bun care nu-i aparține. În schimb, primarul a spus că a dat dispoziție să se adune date în regim de urgență de la toate Asociațiile de proprietari despre toate acoperișurile de bloc din oraș. După ce vor fi centralizate informațiile, Asociațiile vor avea două variante în ce privește acoperișurile contruite ilegal: le vor demola sau vor intra în legalitate. Acolo unde este posibil din punct de vedere legal. Dacă nu vor demola acoperișurile de bună voie, operațiunea poate fi demarată pe banii primăriei, apoi se va merge în instanță pentru a se recupera costurile de la Asociații. Un astfel de demers ar dura foarte mult, pentru că trebuie urmați o sumedenie de pași prevăzuți de lege. În afară de asta, este greu de crezut că un primar și-ar pune în cap un întreg oraș. Conform unor estimări, paroximativ 80% din acoperișurile de blocuri din Piatra Neamț, sunt construite ilegal, adică ar trebui demolate.

Dar, până se hotărăsc autoritățile cine, cum și când poartă responsabilitatea, pe o stradă din Piatra Neamț, un acoperiș stă să cadă și nimeni nu ia nicio măsură. Mai mult, la următoarea furtună, există o foarte mare probabilitate ca acoperișul să fie umflat de vânt și să zboare cu totul de pe bloc. Ce se poate întâmpla într-un astfel de scenariu, este lesne să-și închipuie oricine. În orice caz, imaginile de pe str. Pictor Grigorescu din Piatra Neamț, ar putea ilustra cu ușurință povestea lui Ion Creangă, ”Prostia omenească”

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.