In pragul unui nou val de caniculă, 100 de oameni din blocul D3 (locuinte sociale) de pe Aleea Tiparului din Piatra Neamt, au rămas fără apă. Apa a fost oprita in aceasta dimineata, fără niciun avertisment, sustine Teofil Lungu, cel care se ocupă cu administrarea blocului. Acesta mai precizeaza ca vina ar fi la Locativserv si la Primarie, pentru că de o luna de zile, Locativserv (director Vladimir Togan- salariu de 10.000 de lei) a refuzat să mai incaseze banii pe apă de la locatari, pentru că blocul a urma sa fie preluat de Primărie. Mai mult, o parte din banii platiti pana acum pentru apă, au ajuns la Locativserv, dar nu au mai ajuns la Apaserv. ”Pot sa demonstrez cu martori că am fost de mai multe ori la Locativserv să platesc facturile la apă, insa am fost refuzat, pe motiv că blocul urmeaza sa fie preluat de primarie. Am fost si la primarie, insa nici aici nu am putut plati. Iar o parte din banii platiti pana acum la Locativserv, nu au mai fost virati către Apserv si in aceasta dimineata ne-am trezit cu apa tăiată, fără să ne anunte cineva inainte.

Situatia este cu atât mai grava, cu cât in bloc locuiesc foarte multe persoane cu dizabilitati. ”De la Primarie ni s-a spus sa mergem la o pompă stradala din cartier, la 700 de metri de bloc. Am mers acolo, dar am fost alungati de locatarii din zona, pentru ca au spus ca apa este platita de ei. In bloc sunt si 20 de copii, dar si foarte multe persoane cu afectiuni medicale sau cu dizabilitati. Avem si nevazatori. Cum sa mearga nevazatorii sa ia apă de la 700 de metri de bloc”, mai spune Teofil Lungu.

Acesta l-a sunat astazi si pe viceprimarul USR Marius Irimia, de la care a primit raspunsul: ”Vom vedea ce putem face”.

Nici la Apaserv nu s-a putut găsi intelegere, nici măcar pentru o audienta, directorul lui Arsene, Bogdan Mușat, fiind probabil ocupat cu alte probleme, mult mai urgente decât 100 de oameni rămași fără apă. ”Am fost dimineata si la Apaserv si am cerut o audienta la director. Mi s-a spus ca se poate abia lunea viitoare. Adica peste aproape o saptamana. Pana atunci, murim de sete, de caldura si de boli”, se plange Teofil Lungu, care mai spune că daca situatia nu se remediaza in urmatoarele ore, maine va merge impreuna cu mai multi locatari, inclusiv copii, sa protesteze in curtea primariei.

Conform datelor furnizate de Apaserv la cererea tvmneamt.ro, datoria la apă nu este deloc una colosală, insa probabil că este foarte veche (ceea ce ar putea confirma spusele administratorului, că banii locatarilor ar fi ajuns la Locativserv, dar n-ar mai fi ajuns la Apserv), de aceea s-a oprit apa. Este vorba despre o restanta de doar 4.200 de lei, cam jumătate din salariul directorului de cabinet al primarului de Piatra Neamt.  Din aceeasi cauza (bani platiti catre Locativserv dar ajunsi prin salariile directorului în loc sa fie dati la Apaserv), la mijlocul lunii iunie, au ramas fără apă doua cartiere de locuinte sociale din Piatra Neamt: Văleni si Speranța.

Intr-un punct de vedere solicitat de tvmneamt.ro, Primaria Piatra Neamt spune că blocul a fost preluat pe 1 iulie in administrare directa de la Locativserv și ca datoria la apă a celor din blocul D3, este de 6.700 de lei, mult mai mult decât cifrele din evidenta Apaserv, ceea ce inseamna ca pe traseul dintre Locativserv si Primarie, niste cifre s-au cam umflat. Totodata, în raspunsul primariei se mai arata că blocul mai are datorii si la alte utilitati, desi asta nu are nicio legatura cu oprirea apei. Primaria nu spune cand si cum ar putea fi rezolvata problema, insa în incheiere, se precizeaza ca se fac toate demersurile si se lanseaza si un apel la intelegere din partea locatarilor.

Punct de vedere Primaria Piatra Neamt: Facem următoarele precizări cu privire la situația în care se află blocul D3 de pe strada Aleea Tiparului din municipiul Piatra-Neamț:

Blocul D3 a fost preluat în administrare de Direcția Patrimoniu a Primăriei Municipiului Piatra-Neamț, în cadrul fondului locativ al municipiului la data de 1 iulie 2022. Blocul D3 din strada Aleea Tiparului dispune de 46 de locuințe.

În cursul zilei de azi, 19 iulie, blocul D3 a fost debranșat de la alimentarea cu apă curentă de către compania ApaServ, din cauza datoriilor foarte mari pe care le înregistrează. Tot din cauza obligațiilor de plată neonorate, blocul este debranșat și de la alimentarea cu gaze naturale. Datoriile pe care blocul D3 le are sunt de 6.791,68 lei pentru alimentarea cu apă, 12.508 lei pentru serviciile de salubritate, 30.700 lei pentru alimentarea cu gaze naturale și 1.119 lei pentru energie electrică. LocativServ are de încasat de la chiriași suma de 72.000 lei, diferența dintre datoriile totale și suma de încasat fiind dată plata în avans a unor datorii de către LocativServ, fără a încasa sumele de la locatari. Pentru recuperarea datoriilor de la locatari, în acest moment există pe rolul instanței și la executori judecătorești 38 de dosare.

Menționăm că sumele încasate astăzi de la locatarii din acest bloc vor fi transferate pentru plata datoriilor de la blocul D3.

Facem toate demersurile pentru rezolvarea acestei situații și ne preocupăm permanent pentru a asigura condiții optime de locuire pentru chiriașii din locuințele aflate în administrarea Primăriei. Facem apel la înțelegere pentru situația de față și la responsabilitate și mobilizare din partea chiriașilor în vederea achitării datoriilor, pentru a preveni apariția unor situații similare.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.