Politia sanitar-veterinara a animalelor este noua structura infiintata la nivelul Autoritatii Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Compartimentul, aprobat saptamana trecuta de Guvern, propune in prima faza o schema cu cate un inspector la nivelul fiecarui judet. Structura de Politie a Animalelor este menita a se ocupa de controlul tuturor locurilor unde sunt tinute animale, inclusiv ferme, pet shop-uri, gradini zoologice, circuri si adaposturi, locuintele unor detinatori, dar, la fel de important, si partea de transporturi de animale.

Astfel, prin normativul recent adoptat se stipuleaza ca in prima faza va fi asigurat cate un post de inspector in cadrul fiecarei directii judetene. Printre altele, in acest normativ se prevad sanctiuni cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru nerespectarea conditiilor de crestere, adapostire, hranire sau asistenta medicala a animalelor. Cele mai grave nereguli se refera la schingiuirea, folosirea animalelor la lupte sau uciderea lor, fapte ce intra in sfera penala si pot fi pedepsite cu inchisoarea de la trei luni la un an.

Politia Animalelor din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va verifica detinatorii de animale si ii va sanctiona pe cei care nu le hranesc sau care le maltrateaza. De asemenea, structura va avea obligatia sa raspunda la sesizari privind situatia unor animale, va merge in control si va aplica sanctiuni contraventionale principale – amenzi – si complementare – confiscarea animalelor, cand va constata incalcarea legislatiei privind protectia animalelor. In cazul in care se impune confiscarea, va fi nevoie de adaposturi pentru animalele mari.
Transportul animalelor in bune conditii va fi un alt aspect verificat de Politia Animalelor, intrucat si aici se inregistreaza abuzuri, cum a fost cazul cailor de la Letea dusi la abator in luna mai 2011, inghesuiti intr-un camion fara hrana si fara apa. In cazul constatarii unor fapte de natura penala, aceasta structura va sesiza Politia Romana si alte organe de urmarire penala.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.