Cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter, produs sambata seara, in Vrancea, a fost resimtit destul de puternic de pacientii internati in spitalul vechi, despre care se stie ca este incadrat in grupa intai de risc seismic. In cladirea subrezita trepidatiile au facut ca geamurile sa vibreze, paturile sa se zgaltaie si noptierele vechi, din fier, sa scartaie sinistru. Cutremulul a avut doua replici, cu magnitudinea de 2,8 si 3,1 grade pe scara Richter, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), insa fiind de stala intensitate nu au mai fost resimtite. Seismul din seara de 22 noiembrie, produs la ora 21.14, este cel mai mare cutremur din ultimii ani, dupa cum sustin seismologii.

Dn fericire, niciunul dintre sutele de pacienti internati in pavilionul cu “bulina rosie” nu a facut atac de panica in timpul trepidatilor, insa bolnavii s-au speriat foarte tare. Unii au incercat sa-si sune familia, rudele, insa retelele de telefonie au fost blocate pentru cateva minute, fapt care i-a panicat si mai tare pe bolnavi. Cadrele sanitare au fost tot timpul printre pacienti, au incercat sa-i linisteasca, spunandu-le ca situatia este sub control. Din pacate, insa, la fiecare cutremur- ultimul inaintea celui de sambata cu o magnitudine mare avand loc in urma cu un an, cat pe 6 octombrie s-a produs un seism de 5,5 grade-structura de rezistenta a cladirii are foarte mult de suferit.

Managerul spitalului pietrean a facut o parte dintre demersurile necesare accesarii unor fonduri europene care sa permita sa construiasca un nou spital cu 400 de paturi, care ar urma sa inlocuiasca pavilionul ce adapostese acum spitalul vechi. Pentru noua constructie este nevoie de circa 100 de milioane de euro.

Spitalul vechi, construit in 1935, nu mai prezinta siguranta si de aceea nu mai poate fi reabilitat pentru a-si pastra destinatia. O spun expertii care, dupa anul 2000, au facut mai multe studii de fezabilitate pentru a se stabili daca pavilionul cu pricina trebuie reparat sau daramat. Managerul unitatii, dr. Ioan Lazar, a declarat in repetate randuri ca acest corp de cladire ar putea fi renovat dar sa primeasca destinatie de birouri, nicidecum de cazat si tratat bolnavi. In locul acestei cladiri vechi si nesigure ar urma sa se ridice un nou spital, iar obtinerea finantarii ar fi lucrul cel mai important pentru cladirea noului pavilion.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.