Mihai Berariu, nume cu rezonanță pe plan local, s-a stins ieri, 28 octombrie, la doar 69 de ani, după o lungă suferință. Dacă până acum nu ați știut cine a fost cel care a realizat cele mai importante construcții din oraș și chiar și din județ, să vă amintiți de numele constructorului Mihai Berariu de fiecare dată când veți trece prin fața Bibliotecii „G.T. Kirileanu“, prin fața clădirii CEC-ului de peste Cuiejdi ori veți vizita ștrandul și veți face primii pași pe punte. „A fost unul dintre cei mai buni profesioniști de la noi. A avut realizări extraordinare, dacă e să amintim doar de celebra biserică de la Adjudeni, cea cu două turnuri, cea mai mare din județ, de clădirea nouă a CEC-ului, prima construcție gândită peste Cuiejdi, sau de puntea de la ștrand. L-am cunoscut personal și pot spune că nu de multe ori în viață ai ocazia de a cunoaște pe cineva extraordinar atât ca om, cât și ca specialist“, a declarat Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț.
Mare specialist în structura de rezistență a construcțiilor, Mihai Berariu a ridicat și sediul BCR, dar și clădirile gemene Finanțe-Trezorerie.
Dacă președintele Consiliului Județean și-l amintește ca un om extraordinar, primarul din Alexandru cel Bun, Ion Rotaru, vine în completare și spune că acolo unde era prezent Mihai Berariu, nimeni nu putea să fie trist: „Unde era el, nu se plictisea nimeni, era ceea ce se cheamă un bonom“.
Tot de numele lui Mihai Berariu sunt legate și acoperirea stadionului, tribunele B și C, dar și structura de la Aqua Parc-ul din Alexandru cel Bun.
Încrezător în șansa României de după Revoluție, Mihai Berariu a fost membru PNL, ocupând, la începutul anilor ’90, chiar funcția de șef de organizație. Fără investiția lui Mihai Berariu, prima televiziune din Piatra Neamț, Tele M, nu se știe dacă ar fi existat.
La întâlnirea prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la inaugurarea Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ (18 decembrie 1972), Mihai Berariu povestea: „Eu am fost repartizat la Piatra Neamț după absolvire și am avut șansa să fiu cooptat în colectivul de proiectare al acestei construcții. Tiberiu Bjolla a făcut proiectul, iar eu structura de rezistență, având norocul să particip și la construcția lucrării. La vremea respectivă, o astfel de construcție era un tip deosebit. S-a folosit un tip de planșeu fără grinzi, ceva nou în materie, cupola reprezentând la vremea aceea o particularitate deosebită. M-am înțeles foarte bine cu Bjolla. Ca urmare, ulterior, am participat alături de el, în calitate de asistent, la construcția catedralei din Adjudeni, care mi-a adus, pe lângă multe satisfacții profesionale, necazuri foarte mari, fiind exclus din partid. Apoi a urmat înscenarea unui proces. Câțiva ani au avut de suferit mai mulți constructori din această cauză. Au fost destituiri la mai multe nivele. Dar a trecut… Acum, fiind un tânăr pensionar, am avut un ultim proiect – extinderea stadionului pietrean, etapa a III-a, pe care l-am realizat împreună cu ai mei copii, fata fiind arhitectă și băiatul inginer constructor. Lor le-am predat ștafeta“.
Propriilor copii le-a predat ștafeta și un nume, iar pietrenilor și nemțenilor le-a predat construcții marcante, pe care nu ai cum să le ratezi și care au devenit deja simboluri ale locului.