Un preot din Piatra- Neamt vrea bani de la primarie, pentru a se acoperi o parte din cheltuielile cu organizarea unei procesiuni cu moaște prin centrul orasului, la care va participa si ”Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei”.

”A fost primita propunerea de la Parohia ”Sfantul Ioan Domnesc” Piatra Neamt, prin care solicita incheierea unui parteneriat cu Municipiul Piatra- Neamt pentru organizarea slujbei Vecerniei si a Litiei oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, precum si a procesiunii sfintele moaste prin centrul orasului in data de 23 iunie 2017 si a slujbei Utreniei si a Sfintei Liturghii in data de 24 iunie 2017. Contributia financiara a Municipiului Piatra- Neamt in acest parteneriat, urmeaza sa fie in valoare de 4.000 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor de organizare (amenajare a scenei si protocol)”, se arata in referatul de aprobare depus la documentatia proiectului de hotarare initiat de Dragos Chitic.

Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Consiliului Local Piatra- Neamt, care va avea loc marti, 13 iunie, iar solicitarea vine din partea preotului paroh Cojan Dan Ovidiu de la biserica de pe platoul Curtii Domnesti, ”Sf. Ioan domnesc”, care mentioneaza in cerere ca banii trebuiesc ”pentru cheltuielile de amenjare a scenei (ornamente florale, textile, meșuri) precum si cheltuieli e protocol pentru oficialitati (suveniruri si AGAPA)”

Culmea ipocriziei este atinsa in raportul de specialitate intocmit de oamenii lui Chitic, in care alocarea sumei de bani este justificata de faptul ca ”oportunitatea sprijinirii proiectului de hotarare consta in promovarea orasului realizata prin sustinerea unor actiuni ale caror rezultate vot fi intens mediatizate”

4.000 de lei, nu este o suma exagerata si poate pentru multi ”smecheri” de prin primarie, reprezinta un bacsis lasat la chelneri. Dar nu putem sa aruncam cu banii chiar asa, la intamplare, pe simpatii, prietenii sau ca rasplata pentru sprijinul in campania electorala. Azi 4.000 de lei la preotul Cojan, maine alte cateva mii la alt preot, si tot asa, iar la sfarsitul anului se aduna sume considerabile. Preotul Cojan putea sa ceara bani de la Mitropolie sau putea sa ia din fodurile bisericii, ori putea sa faca a o cheta printre enoriasi. De ce ar trebui sa suportam noi protocoale, pentru cea mai bogata institutie din Romania.

Nu suntem atei si nici stanisti, dar nu putem fi de acord in ruptul capului ca banii pietrenilor si banii publici in general, sa ajunga in ”ornamente florale, textile, meșuri, suveniruri si AGAPA” la o manifestare a Bisercii Ortodoxe Romane, care stim bine de ce fonduri dispune. O institutie ca biserica sa cheltuie 4.000 de lei din banii munciti de pietreni, ni se pare cea mai mare sfidare. In orasul in care platim taxe pe orice (parcare, intrare in strand, etc.) sa vina un preot sa ceara 4.000 de lei pentru ca trebuie sa aiba seful lui un protocol corespunzator, este de domeniul fantasticului.

Nu e pentru prima data cand banii publici sunt aruncati aiurea catre preoti si biserici. De exemplu, anul trecut, inainte de alegerile locale, cand Chitic avea majoritate in CL, s-au dat bani unei biserici pentru tiparirea unei reviste de care n-am auzit pana atunci si nici de atunci.

Biserica are destui bani incat sa faca orice manifestare cu orice protocol doreste ea, fara sa fie nevoie sa se infrupte cu tupeu din banii publici. In mod normal, cel putin din ratiuni de bun simt, ar trebui ca acest proiect de hotarare sa fie retras imediat de pe ordinea de zi a sedintei de marti.

Preotul Cojan este si directorul Liceului Teologic din Piatra- Neamt unde un elev a trait o poveste de dragoste cu profesoara lui de limba romana, poveste care s-a sfarsit tragic, acesta aruncandu-se in raul Bistrita. Directorul este si acum in functie si se pare ca a trecut cu bine peste moment, de vreme ce se ocupa de ”ornamente florale, textile, meșuri, suveniruri si AGAPA” pentru ”Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei”.

Ionut CORFU

 

 

3 COMENTARII

  1. Normaaaaal ca a trecut cu bine si e tot director, “mătură”si “perie” bine in ograda lui, asta e talentul lui, ca altfel… Dl director, asta nu inseamna insa “curatenie”, …din contra…

  2. Bine ca tot criticati primarul, da de guvernul nemernic PSD, care da miliarde la caterdala mantuirii neamului nu spune-ti nimic niciodata…
    Cate vieti se puteau salva daca banii aruncati pe porcaria accea mergeau la spitale?? foarte multe, dar cum guvernarea PSD e interesata de voturi, iar biserica aduce prostii la vot totul e bine, nu?¿

  3. BOR SPA…nu e vorba de nimic aici…nu virbim despre ateism a.a.m.d. Aici vorbim de societstea civila! Adica: SEPARAREA BISERICII DE STAT! INTREBARE: Suntem o o denicratie laica? Sau syntem republica ortodoxa romana? Este aberant ceea ce cer anumiti popi…prea multa…smecherie,prostie si santaj (politic)!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.