Teatrul Tineretului anunta premiera Un spectacol ratat dupa Daniil Harms, in regia lui Horatiu Mihaiu, care se va juca la sfarsitul acestei saptamani, sambata si duminica (1 si 2 noiembrie 2014), de la ora 19.00, la Sala Studio.
Distributia:Victor Giurescu, Daniel Besleaga, Loredana Grigoriu, Florin Mircea jr
Regia si scenografia: Horatiu Mihaiu

Daca literatura ar avea calendarul ei cu martiri, numele lui Daniil Harms ar straluci cu litere ingrosate. Daniil Ivanovich Yuvachev (1906 – 1942), asa cum e numit in actele civile, a avut nesansa de a trai in perioada celei mai negre terori staliniste, dublata de flagelul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cu studii universitare de electrotehnica si de istoria artei neterminate, se va implica activ in cercurile avangardiste din Leningrad, suportand represaliile autoritatilor sovietice care respingeau literatura absurda promovata de acestea. A apucat sa publice doar cateva poezii si povestiri pentru copii, interzicandu-i-se definitiv editarea dupa a ce a fost arestat in 1931 si 1932. A murit probabil de foame, in iarna in care trupele germane au inconjurat Leningradul, fiind inchis intr-un spital de boli mintale, din considerente politice. Tara natala l-a redescoperit abia prin 1967, cand au inceput sa i se publice scrierile; in Romania, prima carte tradusa a fost „Un spectacol ratat“ (Editura Junimea, 1982), volum de proza scurta, o adevarata revelatie pentru acel cenusiu deceniu al dictaturii ceausiste.
Horatiu Mihaiu ne readuce in atentie acest volum, apeland la cateva texte, care nu sunt decat pretextul pentru un spectacol despre miracolul imaginatiei, asa cum ne spune chiar regizorul:

Horatiu Mihaiu:
„Intr-una dintre povestirile sale, doua personaje, Kolka si Petka, fantazeaza pana in preajma delirului fara sa tina cont de cele mai simple reguli ale minciunii. Patrunzand insa in lumea gandului uman, iti poti da seama ca doar acolo gasim sinceritatea. Este singurul loc in care omul vorbeste deschis, adevarat, fara sa aiba frica. Este locul framantarilor, al dialogului cu oricine, al tristetilor ce-si au rezolvare si al bucuriilor. Totodata, aici e locul imaginarului, al imaginatiei fara limite, al posibilitatii de a te transporta in orice loc de pe pamant sau din spatiu. Dorintele ne sunt indeplinite! Aici ne putem permite totul. Daca dorim, vedem totul in verde, cinam cu un rege, zburam, dansam perfect cu bastinasii, iar oamenii au pene in loc de par. E poate cea mai frumoasa lume pe care ne-o putem imagina. Doar ca, din cand in cand, trebuie sa revenim la cotidian… TREBUIE? M-am intrebat mereu de ce nu e invers? Probabil ca, daca viata ar fi un paradis, atunci imaginatia noastra ar fi un cosmar…“

„Un spectacol ratat“ este spectacolul vietii de zi cu zi, care ne dovedeste ca avem nevoie de foarte putin pentru a fi fericiti, cu conditia ca acel putin sa tina de esenta fiintei nostre.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.