Exercitiul de alarmare in caz de cutremur, desfasurat ieri in judetul Neamt, a fost un succes in ansamblu. Din pacate, insa, unii nu au luat in serios aceasta simulare si au ignorat-o total, iar altii, nu au respectat intocmai recomandarile pompierilor si nu au respectt regulile de comportament, in cazul producerii unui dezastru. Asta reiese si din comunicatul de presa, al ISU Neamt.

COMUNICAT DE PRESĂ:

Loading...

În data de 13.10.2015, la nivelul judeţului Neamţ, pentru a marca Ziua informării preventive  şi Ziua internaţională de reducere a riscului dezastrelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a organizat un exerciţiu de alarmare publică. În acest an, pe lângă exerciţiile de evacuare în caz de cutremur din unităţile de învăţământ, instituţia noastră şi-a propus să extindă desfăşurarea acestui exerciţiu la instituţii şi operatori economici.

În urma centralizării şi analizării concluziilor arbitrilor, precum şi a chestionarelor de feed-back completate în urma exerciţiului, au reieşit următoarele concluzii:

  • ca urmare a desfăşurării în ultimii ani a unor astfel de exerciţii la nivel judeţean, constatăm o îmbunătăţire substanţială a modului de comportare a elevilor. Astfel, începe să devină o obişnuinţă adăpostirea sub bănci pe timpul cutremurului, evacuarea în ordine şi deplasarea pe locul de adunare;
  • în majoritatea unităţilor de învăţământ, profesorii au prezentat/reamintit elevilor regulile de comportare în caz de cutremur dar există şi situaţii în care acest aspect a fost omis, ceea ce a condus la un comportament neadecvat pe timpul exerciţiului. Astfel, au existat situaţii în care la ieşirea din clădiri nu s-a realizat prin protejarea capului cu genţi, manuale etc.;
  • deşi au fost informaţi, marea majoritate a instituţiilor şi operatorilor economici au ignorat semnalul de alarmă şi nu au desfăşurat un exerciţiu propriu de evacuare.

Prin desfăşurarea acestui exerciţiu, considerăm că am reuşit să mai facem încă un pas în demersul de comunicare a riscurilor către populaţie, precum şi a modului de comportare în cazul producerii acestora. Prin tematica din acest an a Zilei internaţionale de reducere a riscului dezastrelor, Knowledge for life (cunoştinţe pentru viaţă), Organizaţia Naţiunilor Unite ne propune să nu aşteptăm producerea unui dezastru pentru a învăţa cum să ne protejăm, ci să învăţăm din experienţa altora.

INSPECTOR ŞEF

Colonel

Ioan NIŢICĂ

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.