Sâmbătă, 8 decembrie 2018, a avut loc un eveniment deosebit la Școala Gimnazială, Comuna Gherăești cu prilejul sosirii delegației din Republica Moldova pentru activitatea din cadrul proiectului ,,Patrimoniul cultural. Artă populară, tradiții și obiceiuri românești” inițiat de doamna doctor Otilia Mircea de la Muzeul de Istorie Roman. Activitatea a avut drept scop promovarea patrimoniului cultural prin vizita la atelierul meșteșugăresc al școlii și prin prezentarea dansurilor populare, a tradițiilor și obiceiurilor moldovenești și a fost dedicată Centenarului Marii Uniri. Delegația din Republica Moldova a fost alcătuită din: Ilie Calistru – primar al localității Ciuciulea, Iațcu Veronica – director al I.P. Gimnaziul Ciuciulea, Curuliuc Rodica – director adjunct pentru instruire, Calistru Elena – director adjunct pentru educație, Pîrgari Rodica – bibliotecar, Graur Galina – director adjunct pentru instruire I.P. Gimnaziul Cajba.

La activitate au fost prezenți inspectorul Elena Preda din partea Inspectoratului Școlar Județean Neamț și Spătariu Dan din partea Complexului Muzeal Județean Neamț – Muzeul de Istorie Roman. Totodată comunitatea locală a fost reprezentată de primarul Pavel Bereșoae, viceprimarul Petru Andries șeful Secției 3 Poliție Rurală Săbăoani, comisar de poliție Daniel Lungu si șeful de post din Gherăești, Benone Croitoriu.

Pentru realizarea acestei activități au fost implicați aproximativ 150 de copii coordonați de cadrele didactice din unitatea noastră de învățământ. Activitatea a debutat cu primirea oaspeților și vizita la atelierul meșteșugăresc din incinta școlii, atelier  susținut de Centrul pentru Cultură și Arte ,,Carmen Saeculare”Piatra-Neamț, reprezentat de directoarea Carmen Elena Nastasă. Copiii clasei de țesut-cusut, îndrumați de meșterul popular, Maria Bereșoaie, le-au făcut o primire călduroasă în locul în care ei își demonstrează îndemânarea. Aici elevul Gherghel Alexandru din clasa a VII-a B i-a încântat cu o melodie populară interpretată la trompetă, iar elevul Cocuț David din clasa a II-a B le-a recitat o poezie de suflet.

Activitatea a continuat cu un spectacol pregătit de elevii școlii îndrumați de cadrele didactice, moment ce s-a desfășurat la Centru pentru Cultură și Creație Gherăești. În sală a fost prezentată o expoziție cu obiecte de artizanat și costume populare, cu lucrări artistico-plastice și colaje realizate de copiii claselor V-VIII, precum și picturi ale elevului Dănculesei Radu din clasa a VIII-a B. Bradul Centenarului ce a înfrumusețat scena a fost realizat din palmele tuturor copiilor școlii, decupate din hârtie colorată, pe care fiecare a scris câte un mesaj pentru țară.

Pe tot parcursul spectacolului, care a durat aproximativ o oră, copiii au reușit să capteze total atenția publicului și să emoționeze audiența până la lacrimi. La reușita spectacolului a contribuit, prin prestația de o înaltă ținută,  și Ansamblul Lunca Moldovei din Gherăești, coordonat de instructorul Pleșca Cristi.

La finalul activității, directoarea scolii din Gheraesti, Laura-Daniela Bărgăoanu i-a dăruit primarului comunei Ciuciulea, Ilie Calistru, un costum popular din partea comunității din Gherăești.

În urma acestei activități s-au încheiat noi parteneriate cu școli din Republica Moldova, fapt ce demonstrează că Unirea se realizează prin Educație.

(sursa: Școala Gimnazială Gherăești)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.