Unul din patru nemteni are venituri atat de mici, incat beneficiaza de pachete cu ajutoare de la UE, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Neamt, in care se prezinta stadiul la care este acest program in judetul Neamt.

In fiecare an, romanii care au venituri la limita subzistentei primesc pachete cu alimente diverse, suportate din fonduri europene, care sunt distribuite prin Ministerul Fondurilor Europene, sub controlul si monitorizarea prefecturilor.

In comunicatul de la Prefectura Neamt sunt prinse si cateva date statistice, care de fapt arata nivelul grav de saracie in care se zbat foarte multi nemteni. Astfel, rezulta ca aproape 126.000 de nemteni au venituri foarte mici, dintr-o populatie a judetului de ceva mai mult peste 500.000 de oameni.

Comunicat de presa Prefectura Neamt:

”Instituția Prefectului, în calitate de partener al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), coordonează, monitorizează şi controlează desfăşurarea în judeţ a Programului Operațional  Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD). În cadrul programului, în judeţul Neamţ livrările cutiilor cu ajutoare către primării au început în luna iunie și s-au finalizat la sfârșitul lunii august.

Instituția Prefectului a coordonat întregul proces, de la construcția  bazelor de date cu beneficiari, furnizate de serviciile publice deconcentrate responsabile, acutalizate  la o dată cât mai apropiată de momentul începerii livrărilor în teritoriu, până la centralizarea datelor la finalul procesului de distribuție.

După finalizarea livrărilor, o etapă distinctă în derularea programului a fost a fost cea de  compensare între unităţile administrativ teritoriale care au înregistrat stocuri excedentare și cele care au solicitat cantități mai mici de ajutoare decât  numărul de beneficiari de pe listele inițiale. Au fost realizate 11 compensări de acest fel.

Până în prezent au finalizat procesul de distriubție către beneficiari și au prezentat documentele finale 25 de primării, dintre care un municipiu – Roman și un oraș – Bicaz.

 Deasemenea, conform instrucţiunilor MFE, Instituţia prefectului a realizat, la 10 primării din judeţ, controale la livrare / recepție privind condițiile de depozitare și documentele de gestiune și controale la distribuție privind eligibilitatea distribuției .

« Controalele pe un eşantion de 6% din numărul unităţilor administrativ teritoriale, aşa cum este prevăzut în instrucţiuni, s-au finalizat la începutul acestei săptămâni şi au pus în evidență eforul organizatoric al autorităților locale, pentru că nu s-au semnalat probleme deosebite iar ajutoarele au ajuns la beneficiari. Apreciem că organizarea în acest an a POAD, conform modificărilor și completărilor aduse cadrului normativ pe baza propunerilor din teritoriu, reprezintă un progres față de perioada anterioară.  Un indicator în acest sens îl reprezintă și numărul mic de reclamaţii – una singură în acest an, față de 25 de petiții în perioada anterioară » a spus prefectul Niculina Dobrilă.

În județul Neamţ sunt 125867 beneficiari ai programului – pensionari cu venituri mai mici de 450 lei/lună, şomerii cu indemnizaţie mai mică de 450 lei/lună, beneficiarii de venit minim garantat şi cei de alocaţie pentru susţinerea familiei, persoane cu handicap grav şi accentuat -, fiecare dintre aceștia primind câte 2 pachete.

Numărul beneficiarilor a crescut faţă de anul precedent cu peste 30%,  creşterea fiind determinată de completarea cadrului normativ cu categoria persoanelor fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/luna/persoană, inclusiv, și nu se încadrează în niciuna din categoriile prevăzute în vechea formă a hotărârii de guvern care reglementează cadrul de desfășurare al POAD” a mai spus prefectul Niculina Dobrilă.”

Ionut CORFU 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.