Atentie! Articolul contine imagini care pot afecta emotional!
In timp ce autoritatile judetene fac sedinte cu usile inchise si le spun primarilor sa-si cumpere pusti pentru tranchilizante (deci, problema rezolvata), ursii continua sa-si faca de cap prin comunele de munte din judetul Neamt.
La miezul noptii trecute, un urs a fost vazut pe drumul national din comuna Tasca, in satul Ticoș Floarea, fiind transmis mesaj Ro Alert pentru avertizarea populatiei.
Tot noaptea trecuta, un urs sau mai multi au dat atacul si la Borca. Au intrat intr-o gospodarie din satul Soci, unde dupa ce au rupt un gard si au omorat 4 capre, dupa ce au distrus adapostul in care se aflau animalele domestice. Primarul Petrica Ruscanu a declarat ca in aceasta dimineata, proprietarul a depus o sesizare la primarie si urmeaza sa ajunga la fata locului o Comisie care sa evalueze pagubele. Din fericire, nu au fost si victime omenesti, insa daca nu se iau masuri urgente, este doar o chestiune de timp pana vom asista la adevarate tragedii, asa cum au fost in alte judete.
Imagini de la Borca, dupa atacul ursilor (sursa: facebook- Ion Cobuz):
In loc sa aprobe din nou vanatoarea la urși, guvernul a emis un OUG prin care responsabilitatea se arunca in curtea primarilor. Acestia ar trebui sa cumpere pusti cu tranchilizante sau sa incheie contracte cu persoane sau firme care pot si au dreptul sa foloseasca asa ceva. Sigur, asta nu va rezolva deloc problema, ci doar o va prelungi, in timp ce ursii continua sa se inmulteasca fara control. Evident, OUG-ul respectiv este si o oprtunitate pentru niste ”baieti destepti” sa-si suplimenteze veniturile cu bani publici.
Asta, in timp ce exista institutii ale statului, cum ar fi Jandarmeria Montana sau Directiile Silvice, care ar putea fi dotate cu astfel de dispozitive si care ar putea interveni in timp util, dar si gratis.
Pana se vor mai gandi mai marii judetului si ai tarii cum abordeaza problema, ursii viziteaza comunitatile tot mai des, spre disperarea oamenilor terorizati la gandul ca la un moment dat, se vor trezi fata in fata cu sălbaticiunile.
Cauza acestui fenomen care tinde sa scape de sub control, nu este nici pe departe ”taierea padurilor” (o tema falsa lansata de ONG-urile care se imbogatesc pe seama animalelor salbatice), ci inmultirea ursilor dupa ce Guvernul Cioloș a interzis vanatoarea la aceasta specie, la presiunile acelorași ONG-uri.
In judetul Neamt, numarul ursilor este de peste 3 ori mai mare decat ar fi normal. Conform cifrelor furnizate de Agentia pentru Protectia Mediului Neamt, la aceasta ora, in judet sunt in total 572 de exemplare de urs, desi ar trebui sa fie numai 175
Ionut CORFU
Vrăjeală de doi lei cu Urși ăștia ,de când lumea a fost conflict între om și salbaticiuni,pentru că le luăm locul.Faceti un pact comun în media și vorbiți frumos de aceste creaturi.sunt mai inteligente că noi