Un urs a dat iama intr-o stana din Alexandru cel Bun, judetul Neamt, anunta un comunicat al Jandarmeriei Neamt. Totul s-a petrecut miercuri in jurul orei 19, cand animalul a atacat mai multe oi dar si cainii de la stana respectiva:

”Miercuri, 2 august a.c., în jurul orei 19.00, jandarmii au fost solicitaţi, prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112, să intervină în zona comunei Alexandru cel Bun, acolo unde a fost semnalată prezenţa unui urs care a atacat mai multe animale de la o stână.

Jandarmii s-au deplasat la faţa locului împreună cu personalul silvic specializat, au constatat că aspectele semnalate se confirmă şi că animalul atacase mai multe oi şi câini.

În acest sens, ţinând cont de faptul că, în perioada imediat următoare, vor avea loc mai multe manifestări cultural-artistice şi religioase, printre care: Festivalul Internaţional de Folclor, Ziua Muntelui Ceahlău, Hramul Schitului de la Sihla precum şi alte activităţi din zonele montane, Jandarmeria Neamţ recomandă cetăţenilor următoarele:

  • nu părăsiţi niciodată traseul marcat, animalele sălbatice evită zonele frecventate de oameni şi astfel, minimizaţi riscul de a vă întâlni cu ele;
  • nu mergeţi singur pe munte. O simplă discuţie cu partenerul este suficientă pentru a ţine animalele sălbatice la distanţă;
  • ţineţi câinii legaţi în lesă pentru că aceştia pot agita animalele sălbatice;
  • evitaţi să faceţi plimbări seara târziu sau noaptea. Animalele sunt mult mai active în această perioadă.
  • dacă aveţi de gând să campaţi cu cortul, nu o faceţi în locuri izolate. Asiguraţi-vă că montaţi cortul într-o zonă de campare şi că nu ţineţi mâncare în acesta;
  • nu mâncaţi în cort sau în imediata apropiere a acestuia şi spălaţi-vă pe mâni pentru a îndepărta orice urmă de miros de mâncare;
  • de asemenea, ţinând cont de temperaturile ridicate din această perioadă, este indicat să aveţi, în permanenţă, apă potabilă pentru a asigura organismului o hidratare corespunzătoare.

În situaţia în care vă aflaţi în pericol, solicitaţi sprijinul jandarmilor montani prin 112 sau direct, la numărul de telefon 0233230391, specificând datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.”

Jandarmii au intervenit miercuri si joi, si in cazul unor taieri ilegale de arbori, se anunta in acelasi comunicat:

”In ultimele 2 zile, jandarmii postului montan de la Vânători-Neamţ au intervenit în două situaţii în care au fost semnalate tăieri ilegale de arbori, în cauză fiind aplicate 5 sancţiuni contravenţionale în valoare de 6000 lei iar 4 metri cubi de material lemnos a fost confiscat şi predat ocolului silvic arondat teritorial.”

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.