Primaria Gîrcina nu va mai fi nevoita sa apeleze la firme private in caz de situatii de urgenta, pentru deszapezire sau pentru realizarea de lucrari la drumuri ori pentru alte treburi gospodaresti, pentru ca tocmai au fost achizionate utilaje noi noute, cu fonduri europene.

Este vorba despre un buldoexcavator si despre un tractor cu remorca. Buldoexcavatorul marca JCB a costat peste 100.000 de euro si a venit dotat cu lama de zapada si cu doua cupe, urmand sa fie achizionata si o lama autogreder cu care se vor face lucrari la drumuri, dar si o sărăriță pentru imprastierea de material antiderapant.

Tractorul cu remorca a costat aproape 40.000 de euro, iar primarul Mihai Gontaru (PMP) a optat pentru o marca 100% romaneasca. Tractorul marca IRUM este produs la Reghin de IRUM SA, companie fondata in 1953.

Valoarea totala a proiectului prin care s-au achizitionat utilajele este de aproximativ 155.000 de euro, din care 30.000 de euro au fost contributia Primariei Gîrcina, din bugetul local.

Ca element inedit, proiectul desfasurat prin GAL Ceahlau si AFIR, a parcurs toate etapele intr-un timp foarte scurt. In septembrie 2018 a fost demarat, iar in octombrie 2019, utilajele erau deja in curtea Primariei Gîrcina. Primarul Mihai Gontaru spune ca acesta este primul lui proiect cu fonduri UE (Gontaru a preluat functia de primar la sfarsitul anului 2017) si a reusit sa-l duca la bun sfarsit mai repede decat se astepta.

Achizitia utilajelor este extrem de importanta, pentru ca se va putea interveni cu maxima operativitate in orice situatie aparuta in comuna, dar nu in ultimul rand, se vor face economii importante la bugetul local. De exemplu, numai pentru deszapezire Primaria Gîrcina platea într-o iarna undeva intre 50.000 si 100.000 de lei, catre firme private. De acum nu va mai fi nevoie, pentru ca deszapezirea se va putea face cu resurse proprii. ”Am reusit sa duc pana la capat un proiect foarte important pentru comuna, intr-un timp foarte scurt. Este primul meu proiect de cand am preluat functia de primar, in urma cu mai putin de 2 ani si trebuie sa recunosc ca am avut ceva emotii. Pentru reusita lui, doresc sa le multumesc pentru intregul sprijin si profesionalism, celor de la GAL Ceahlau si celor de la AFIR. Cu aceste utilaje vom putea interveni cu promptitudine in caz de situatii de urgenta si vom face economii importante la bugetul local. Pentru deszapezire, eram nevoiti sa facem contract cu o firma privata si plateam in fiecare iarna chiar si 100.000 de lei catre o firma privata. Acum nu va mai fi nevoie sa cheltuim atatia bani si vom putea face altceva cu ei. Ba mai mult, peste 5 ani, mai devreme nu putem pentru ca asa prevăd conditiile din contractul de finantare, vom putea inchiria utilajele catre cetatenii din comuna, aducand astfel bani la buget.”, a declarat primarul Mihai Gontaru (foto).

 

Tot din fonduri UE, la inceputul anului viitor vor fi demarate lucrarile de reabilitare si la caminul cultural din centrul comunei Gîrcina. Proiectul este in valoare de aproximativ 250.000 de euro.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.