Judetul Neamt se confrunta cu un val de incendii de vegetatie uscata. In ultimele 2-3 saptamani au fost zile cu 18 sau chiar 20 de interventii ale pompierilor la astfel de evenimente, care uneori s-au soldat inclusiv cu pagube materiale, dupa ce focul s-a extins la bunuri si cladiri. Ieri, nu mai putin de 5 hectare de vegetatie uscata au fost parjolite in 4 astfel de incendii.  ”Joi, 21 martie a.c., pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 4 arderi de vegetație uscată și resturi vegetale, care au afectat o suprafață de aproximativ 5 hectare.
Arderile de vegetaţie uscată s-au produs în localităţile: comuna Borlești – sat. Șovoaia, Podoleni, comuna Icușești – sat Spiridonești, comuna Timișești – sat Dumbrava, comuna Pângărați – sat Preluca.
Au fost şi situaţii când arderile de vegetaţie s-au propagat la construcţii și bunuri, cum ar fi:
 Arderea de resturi vegetale de joi, 21.03.2019, în jurul orei 16:39, din comuna Timișești – sat Dumbrava, când flăcările s-au propagat la un grajd, unde au ars cca. 8 metri pătrați perete grajd realizat din lemn și 100 kg plante furajere;

Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost ,,foc deschis în spaţii deschise”.
Reamintim cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.
Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător!
Anual mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi!
Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești.
Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii nemțeni reamintesc cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
• Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc)”, se arata intr-un comunicat ISU Neamt.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.