Varza alba este o leguma cu numeroase efecte terapeutice, astfel ca din leac „babesc” a devenit un medicament natural. Datorita continutului bogat in vitamine, minerale si in fibre, varza are actiune nutritiva, digestiva, energizanta, remineralizanta si tonica. Pentru pastrarea intacta a proprietatilor sale benefice, este de preferat consumul in stare cruda, sub forma de salata sau de suc proaspat. Este un adevarat rezervor de vitamine si de minerale, fiind in acelasi timp foarte putin calorica: este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C (varza de Bruxelles mai ales, apoi varza creata si varza rosie); mai contine provitamina A, vitamina E si vitamine din grupul B. Contine si multe minerale: calciu, sodiu, magneziu, fosfor, fier, fibre si enzime. Conservarea prin murare nu distruge vitamina C, dimpotriva, in aceasta forma are capacitatea de a prelungi timpul de pastrare a acesteia. Sucul de varza cruda are efecte excelente: regleaza digestia, restabileste flora intestinala si este eficient in tratarea ulcerelor duodenale si colitei ulceroase. Folosita intern sau extern, varza s-a dovedit a fi un adevarat panaceu, care concureaza cu succes cele mai sofisticate medicamente. De altfel a si fost supranumita doctor cu frunze, un veritabil vraci al naturii. Varza cruda este indicata in colitele ulceroase, constipatie si hemoroizi, dar si in edeme, litiaza renala, ciroza si ascita, ea avand un puternic efect diuretic.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.