Politia Neamt (Serviciul Arme Explozivi si Substante periculoasa) a deschis dosar penal dupa ce intr-o cladire dezafectata din Piatra Neamt, apartinand Universitarii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, a fost gasita o punga cu cel putin 1 kg de cianura. ”Politistii au intocmit dosar penal pentru infractiuni prevazute de legea privind de traficul de produse sau substanțe toxice (art. 359, alin 1 din Codul penal) și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor periculoase care au devenit deșeuri (art. 98, alin. 5, lit. b) din OUG 195/2005 privind protecția mediului)”, a declarat Georgiana Moșu, purtator de cuvant IPJ Neamt.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza, institutia care detine cladirea si care va trebui sa dea explicatii in fata politistilor, este condusa de Tudorel Toader, fostul Ministru al Justitiei.

Reamintim ca ISU Neamt a primit ieri o notificare din partea Universitatii Alexandru Ioan Cuza, in care se mentiona ca au fost gasite documente care ar indica faptul ca in una dintre incaperile cladirii din Piatra Neamt, este un seif in care ar putea  fi depozitate materiale radioactive sau substante care contin cianuri. Prin urmare, la fata locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri, dar si o autospeciala ISU cu laborator de cercetare CBRN (Chimica Biologica Radiologica si Nucleala) de la Iasi, pentru a deschide seiful si a se lua masuri speciale, in caz ca se confirma existenta unor substante periculoase in interior. In cele din urma, s-a reusit deschiderea seifului, in interior fiind gasita o punga cu aproximativ 1-2 kg de substanta, care cel mai probabil este cianura. Substanta a fost preluat de echipajul CBRN. Proprietarul cladirii ar putea risca o amenda destul de consistenta dupa ancheta Politiei, pentru nerespectarea normelor privind depozitarea substantelor periculoase.

Pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru deblocarea unui seif ce conținea o substanță chimică neidentificată. Solicitarea a fost făcută de proprietarul unei clădiri dezafectate din Piatra Neamț, din stada Migdalelor.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare și o autospecială complexă de intervenție din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și o autospecială CBRN din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al judeţului Iași.

Pompierii au deschis seiful cu ajutorul echipamentelor speciale pentru descarcerare. În interiorul seifului a fost găsit un pachet ce conținea o substanță chimică solidă. Substanța va fi preluată de un operator economic autorizat. La această misiune au participat reprezentanții instituțiilor abilitate în gestionarea unor astfel de situații de urgență”, a declarat slt. Irina Popa, purtator de cuvant ISU Neamt.

Ionut CORFU

 

1 COMENTARIU

  1. Provizii de la psd-alde ,,legale”pt.clanurile interlope pt. care au creat ,,legi speciale”.
    Traiasca PLACUTA SUEDEZA ACUM SI PENTRU alde!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.