Facem inca de la inceput precizarea ca va prezentam aceste imagini, nu pentru rating sau pentru trafic. Echipa TVM a ajuns la locul accidentului rutier de ieri 23.07.2015 din comuna Bodesti judetul Neamt, exact in acelasi timp cu echipele de interventie ale ISU: descarcerare si SMURD. Asta nu se intampla de multe ori, asa ca ne-am gandit ca ar fi bine sa vada cat mai multi oameni ce inseamna aceasta meserie si sa aprecieze fiecare ce inseamna misiunile de salvare, ce eforturi implica si de ce trebuie sa apreciem pe acesti oameni. A nu se intelege ca toti ceilalti care participa la salvarea de vieti, cei de la ambulanta, pompieri, medici, asistente, etc. nu merita aceleasi laude. Insa, noi am fost martorii unei misiuni ISU cap-coada. Ceea ce vedeam doar la simulari si exercitii, acum am vazut cat se poate de real. Am vazut oameni care desi erau temperaturi caniculare, suportau echipamentul de protectie care este destul de greu si de gros. Oameni care se sincronizau aproape de perfectiune. Oameni care salvau oameni, desi mai mult ca sigur, poate nu toti, au aceleasi greutati, poate lipsuri ori neajunsuri, ganduri, sentimente si probleme, asa cum avem noi toti. Acolo insa, la misiunea de salvare, se concentrau doar la salvarea de vieti. Trebuie sa spunem ca pana sa dam REC la camera, ceea ce inseamna maximum zece secunde, toate ustensilele si toti oamenii ISU erau la locurile lor si deja victimele simteau ca au o sansa, ca niste oameni pe care ele nu-i cunosc, pe care-i vad pentru prima data in viata, dau tot ce au mai bun si fac tot posibilul pentru a le salva. Nu o sa vorbim despre detaliile accidentului, insa ne-am gandit ca aceste imagini pot fi de folos si tuturor participantilor la trafic, vazand ce urmari poate avea o secunda de neatentie in cazul de fata, oboseala, alcoolul sau viteza excesiva in alte cazuri. Si poate se vor gandi mai bine inainte sa ia decizii gresite care pot duce la tragedii.

Ne pare rau pentru ce s-a intamplat, uram multa sanatate victimelor de ieri, ne-am dori cu totii sa nu vedem deloc astfel de imagini, insa realitatea e alta. Si ar fi cu mult mai cruda daca salvatorii ISU nu s-ar darui acestei meserii. Si mai exista un motiv pentru care vrem sa vedeti aceste imagini. Nu de putine ori, la interventii, sunt huliti, chiar jigniti, li se dau indicatii de pe margine, ori se comenteaza ca habar nu au ce fac, sau li se reproseaza ca au ajuns in cinci minute si nu in trei. Nu de mult, a fost cel mai rasunator caz de acest gen, de care nu vrem sa ne mai aducem aminte, cand li s-a pus pe umeri hotararea unei femei, de a se sinucide. Uitati-va la aceste imagini! Uitati-va la salvatori! Vi se pare ca acesti oameni nu au interes sa salveze vieti? Vi se pare ca sunt nepasatori in fata unei tragedii? Pentru ei nu conteaza cine si ce a facut, sau cum s-a ajuns intr-o situatie de urgenta. Ei stiu doar ca trebuie sa salveze vieti. Si oricat de mult ne-am dori sa nu fie asa, oricare dintre noi s-ar putea ca intr-o zi sa aiba nevoie de ei. De aceea credem ca ar trebui sa fie printre primii bugetari care sa beneficieze de salarii pe masura muncii si faptelor lor.

Asa ca sperand sa fim in asentimentul cititorilor, ii asiguram pe cei de la ISU de intreaga noastra consideratie, sustinere si de respectele noastre. Succes pe mai departe!

Ionut Corfu

 

 

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.