Angajatii Apaserv care au demarat de cateva zile actiuni de protest impotriva conducerii companiei, au fost ironizati astazi intr-o conferinta de presa la care a participat directorul Bogdan Musat si Constantin Iacoban, presedintele Consiliului de Administratie. Iacoban le-a transmis angajatilor nemultumiti, ca pot afla despre problemele companiei prin intermediul presei, daca nu vor sa le auda direct de la sursa, facand aluzie la faptul ca la aceasta ora, negocierile cu sindicatul sunt suspendate, pentru ca liderii nu vor sa renunte la pretentiile aberante, in timp ce Apaserv se confrunta cu probleme financiare. ”Transmitem problemele Apaserv prin intermediul presei si pentru angajatii care sunt la distanta mai mare de centru, sa zic asa. La Roman, la Bicaz, la Targu Neamt si in alte zone. E bine sa afle si ei problemele companiei, daca nu vor sa le afle direct de la sursa, le pot afla si prin mass media”, a declarat Iacoban in debutul conferintei de presa.
Conform acestuia, miscarile sindicale vin ca raspuns la faptul ca de cand s-a schimbat conducerea Apaserv si a CA-ului, s-a coborat și militaria din pod, iar angajatii de pe teren nu mai pot face ce faceau pana acum. Iacoban spune ca oamenii Apaserv trimisi în teren la interventii sau la diferite lucrari, trageau de timp sa treaca orele de program, apoi mergeau la ”ciubucuri”, facand lucrari tot pe reteaua Apaserv, dar pe cont propriu sau pentru anumite firme private. Astfel, incasau salariul aproape degeaba si pe deasupra mai faceau si alti bani, unii dintre ei chiar si in timpul programului.
”S-a cam terminat cu ciubucul, cu lucruri ascunse prin vestiare, cu alcoolul la serviciu, de asta si-au adus aminte acum ca au drepturi. Ati auzit pana acum sa protesteze cineva? Nu. Pentru ca vechile conduceri își faceau treburile acolo sus, iar angajatii își faceau si ei treburile acolo jos. Nu-i vedea nimeni, ca era fiecare cu treaba lui. Acum, cum am inceput sa introducem disciplina, cum sunt proteste”, a mai completat Iacoban, amintind ca in urma controalelor dispuse, s-au descoperit foartemulte neregului, inclusiv contoare dosite in vestiare, cu scopul de a fi vandute ulterior.
Potrivit directorului Mușat, cel putin 10-15 muncitori Apaserv au primit pana acum avertismente verbale (un prim pas in șirul de sanctiuni premergatoare desfacerii contractului de munca) si se va merge pana la concedieri daca angajatii nu se vor disciplina.
”Negocierile s-au suspendat pentru ca sindicalistii au pretentii aberante. Vor mariri de salarii intre 10 si 20%, bonurile de masa sa aiba valoare de 20 de lei de la 15 lei, decontarea transportului, prime de vacanta de 1.500 de lei pe an. Mi se pare prea mult, sa te duci in vacanta pe bani publici, in timp ce multi dintre consumatorii care platesc apa, nu-si permit sa mearga ei in concediu”, a mai precizat Constantin Iacoban, presedintele CA Apaserv.
La acest moment, Apaserv are aproximativ 550 de angajati, din care 120 sunt personal TESA, iar restul, peste 400, fac munca de teren.
Directorul Bogdan Musat a tinut sa aminteasca si ca Apaserv ”are un echilibru financiar fragil la aceasta ora, fiind disponibili doar 2,9 milioane de lei pentru investitii”. De aceea, in ultimul timp au avut loc mai multe discutii cu primarul de Piatra Neamt, dar si cu primari de comune, astfel incat o parte din investitii, dar si reparatiile la carosabil sau trotuare dupa interventiile Apaserv la avarii, sa fie suportate din bugetele locale. Compania ar fi ajuns in acesta situatie financiara dupa ce in anii trecuti a fost capusata de anumite firme (exemple mentionate de Constantin Iacoban: Moldocor si Vlanda SRL) care au cerut si au incasat bani pe lucrari nefinalizate, in cardasie cu factorii de decizie din Apaserv. Pe acest subiect a fost facuta deja o sesizare la DNA si este pe rol si un proces, in urma caruia Apaserv ar putea fi nevoita sa plateasca 7 milioane de lei.
O alta problema a Apaserv este si gradul mic de conectivitate, care se situeaza undeva la 60-65%. Sunt comune unde Apaserv a preluat retele intregi de distributie a apei, insa s-au conectat la retea doar cativa consumatori. Din aceasta cauza, costurile de operare pentru cei cativa abonati ajung chiar si la 300 de lei pe metrul cub de apa, insa compania incaseaza pretul de lista, ceea ce genereaza pierderi financiare. Solutia ar fi cresterea gradului de conectivitate, insa multi cetateni nu-si permit sa suporte costurile bransarii la retea, care pot varia intre 500 de lei si 5-6.000 de lei.
La asta se adauga si lucrari proiectate si realizate gresit, cum ar fi la Gîrcina, unde au fost montate tevi in rampa, ceea ce duce la avarii, la presiune redusa si implicit, la costuri mari de operare pentru Apaserv.
Referitor la scumpirea apei, directorul Apaserv a precizat ca a fost depusa deja o cerere la A.D.I. „AQUA NEAMT”, prin care se solicita majorarea tarifelor. Astfel, acestea ar putea ajunge la 5.07 lei/mc de apa si 4,85 lei pentru canal. La aceasta ora, judetul Neamt este pe locul 3 in tara la tarifele pentru apa.
Declaratiile complete din conferinta de presa Apaserv, in materialul video de mai jos:
Ionut CORFU