Declaratii incendiare ale mamei fete de 15 ani, inecate marti (12 septembrie) in lacul Batca Doamnei din Piatra- Neamt. Orobco Irina, din Bodesti, in varsta de 49  de ani a declarat ca inainte sa ajunga in Centrul de Plasament Ion Creanga ar fiica ei ar fi stat periodic, timp de un an in Baza Hipica Virgil Barbuceanu din Piatra- Neamt. Femeia a incercat de mai multe ori sa-si ia copilul de acolo, insa s-a izbit de refuzul lucratorilor. Chiar si Costache Lupu (administratorul bazei) stia situatia, insa cand mama fetei a fost la baza, Costache Lupu nici nu a vrut sa stea de vorba cu ea si chiar a repezit-o.

La Baza Hipica, se pare ca Amalia (foto jos) era pusa la munci si in aceeasi perioada, un control medical a stabilit ca ea intretinuse relatii sexuale, a mai spus mama fetei. Ea era sub protectia unui anume Vasile, un barbat de 49 de ani din Bodesti care lucreaza la baza hipica. Informatiile sunt deosebit de grave, avand in vedere ca Amalia avea doar 13 ani si probabil ca politistii investigheaza si aceasta pista, mai ales ca unele indicii conduc la ipoteza ca inainte sa se arunce in lac, fata fusese la Baza Hipica, insa mama ei nu a putut spune daca acest lucru ar fi putut avea vreo legatura cu tragicul gest.

Incercarile repetate ale mamei sa-si ia fata acasa de acolo au fost sortite esecului, in cele din urma, Amalia ajungand in atentia DGASPC si internata in Centrul Ion Creanga.

Costache Lupu nu a putut fi contactat pentru a-si expune punctul de vedere.

Declaratiile mamei:

DGASPC Neamt a organizat astazi o conferinta de presa in care cazul a fost prezentat cu lux de amanunte de catre directoarea Cristina Pavaluta:

”Melek  Amalya (Mercan), era născută în ianuarie 2002 și era rezultatul unei relații cu un cetățean turc. Acesta, deși o recunoscuse, nu păstra nici un fel de legături cu fiica sa. Copila a crescut în satul Bodeștii de Jos, comuna Bodești alături de mama sa și de fratele mai mare, acesta fiind copilul dintr-o altă relație a mamei. Din documentele de la dosarul personal al fetiței și din afirmațiile ei a reieșit că în copilărie relația cu mamă era tensionată, comunicarea era deficitară, mama adoptând un comportament inadecvat și nu era un exemplu pozitiv pentru fiica sa. De aceea minora a fugit de mai multe ori de acasă fiind adusă înapoi cu poliția. De asemenea, neglija școala, fiind în risc de abandon ceea ce a făcut să repete un an școlar. În 2016 a plecat din nou de acasă și a stat mai mult în zona Bazei Hipice din Piatra Neamț, unde locuia în adăposturi improvizate. În iulie anul trecut cineva ne-a sesizat aceste aspecte și în urma evaluărilor făcute de specialiștii noștri s-a concluzionat că acest copil era victima unor abuzuri motiv pentru care s-a propus plasamentul în regim de urgență. Ulterior, cazul a fost prezentat instanței de judecată iar magistrații au decis prin Sentința Civilă numărul  2110/ 14.12.2016 instituirea plasamentului rezidențial în cadrul Complexului Ion Creangă.

După preluarea fetiței, aceasta a fost transferată la Școala nr. 8 din Piatra Neamț, unde a reușit să finalizeze clasa a VIII-a, ulterior înscriindu-se la învățământul profesional în cadrul Colegiului Tehnic Forestier.

Era în evidența Compartimentului de Psihiatrie Pediatrică al SJU Neamț anterior preluării în sistemul de protecție, fiind internată de mai multe și primind tratament medicamentos conform prescripției medicului specialist.

De la data intrării în centru a fost inclusă într-un program de consiliere psihologică.

În centru  a avut  dificultăți de integrare, de relaționare și adaptare la condițiile din instituție, încălcând frecvent regulile și normele sociale (vagabondaj, absenteism scolar, conduită sexualizată), adoptând un comportament la risc, manifestări de autoagresivitate.  Minora s-a confruntat cu stări emoționale negative frecvente (anxietate, stări depresive, instabilitate psiho-emoțională) motiv pentru care a primit sprijin din partea psihologilor centrului dar și asistență psihologică specializată în cadrul SJU Neamț – Compartiment de Psihiatrie Pediatrică cu ocazia internărilor în situațiile de recădere.  Uneori starea  psihică a copilei era influențată de implicarea  emoționala în diferite relații cu băieți din medii sociale negative.

În ultima periodă, relația cu mama și fratele ei s-a îmbunătățit, a petrecut perioade din vacanțe și week-enduri la domiciliul mamei în localitatea Bodești. Aceasta la rândul ei o vizita în centru sau o contacta telefonic. Mama a plecat în mai multe rânduri să lucreze în străinătate. Ultima dată a plecat în iunie 2017 în Cehia. Pe 7 septembrie i-a trimis fiicei sale în centru un pachet cu dulciuri, îmbrăcăminte, role și rechizite școlare, aceasta fiind foarte încântată.

Ultima ședință de consiliere psihologică a avut loc pe data de 8  septembrie, când adolescenta era într-o dispoziție bună, bucuroasă că începe școala și nu a declarat sau sugerat intenții suicidare, acest episod tragic nefiind prevestit de nimic.

Revenind la ziua de luni, 11 septembrie, Melek a fost la școală, la festivitatea de deschidere a anului școlar. Pentru că alți colegi de-ai ei au revenit în centru iar ea întârzia, educatorul de la grupă a sunat-o de 2 ori, o dată la 13.10 iar a doua oară la 14.00. De fiecare dată fata a răspuns și a explicat că a rămas în oraș cu colegii dar vine repede. Într-adevăr, după puțin timp s-a întors dar era însoțită de o prietenă, sora iubitului ei actual. În jurul orei 16.30 i-a spus educatorului că merge până la poartă să o conducă pe prietena ei dar nu a mai revenit. A plecat doar în șlapi și în ținuta cu care era în dormitor. Mai târziu, văzând că nu revine, educatorul a sunat-o de mai multe ori dar nu a mai răspuns iar seara a fost anunțată poliția, conform procedurilor, un echipaj deplasându-se în centru pentru a prelua datele.

Marți, 12 septembrie, în jurul orei 13.45 a venit un echipaj de poliție la sediul CS Ion Creangă care a informat conducerea centrului despre faptul că există posibilitatea ca minora dispărută să fie identificată la UPU întrucât ISU Neamt, la sesizarea unui cetățean a scos din Lacul „Bâtca Doamnei“ o fată aflată în pericol de înec. Potrivit declarațiilor polițiștilor, s-au facut manevre de resuscitare până aproape de ora 14.00, după care a fost declarat decesul. După semnele  particulare  și confruntarea cu poza din CI, reprezentanții Poliției au considerat că victima era Mercan Melek Amalya. La ora 14.15 în centru a venit un alt echipaj de la Biroul Investigații Criminale pentru identificarea minorei după fotografiile deținute, identificarea fiind făcută de către educatorul de la grupă.

Urmare celor petrecute, la nivelul DGASPC Neamț s-a constituit o comisie formată din specialiști care trebuie să stabilească împrejurările în care s-a produs acest eveniment, să verifice dacă au fost respectate toate procedurile de lucru prevăzute de legislația în vigoare  și pentru a dispune toate măsurile necesare ce trebuie luate pentru prevenirea unui eveniment similar în viitor.”

Ionut CORFU

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.