Actualizare stire- 3 martie: Vezi AICI! Anchetă penală la Căminul de bătrâni. Polițiștii investighează cel puțin două infracțiuni

Stirea initiala: Ancheta jurnalistica tvmneamt, scoate la lumina noi dezvaluiri, de-a dreptul de groaza, din Caminul de batrani Sfantul Nectarie din Dumbrava Rosie, judetul Neamt, pe care o fosta angajata, îl numeste ”Caminul mortii”. O fosta infirmiera si o batrana care a fost internata in camin, au acceptat sa povesteasca in fata camerei de luat vederi, ce au vazut si prin ce au trecut in stabilimentul care ar fi trebuit sa fie o oaza de liniste si de sanatate pentru seniorii suferinzi, unii dintre ei, aflati pe ultima suta de metri a vietii.

Nicoleta Pavel a lucrat in camin ca infirmiera, timp de 8 luni, incepand din luna septembrie 2019. Femeia povesteste ca lucra 24 de ore continuu, ca desi nu are pregatire medicala, trebuia sa administreze tratamente batranilor si ca acestia erau sedati fara acordul vreunui medic, cu substante tranchilizante pe care nu le prescria medicul, ci erau administrate dupa ureche. Medicamentele le provocau batranilor tulburari psihice, iar unii au fost surprinsi in timp ce voiau sa se sinucida. Pe langa rolul de asistenta de ocazie, infirmiera era pusa sa presteze activitati si la bucatarie, dar avea si alte sarcini care nu erau prinse in fisa postului si pentru care nu avea pregatire si nici nu era remunerata separat. Batranii erau infometati pentru a se face economie si li se dadeau alimente expirate. Daca primeau mancare de la rude, acestea erau puse sa plateasca pentru energia electrica consumata cu frigiderele in care era depozitata hrana.

Cand anumite institutii voiau sa controleze caminul, inspectorii erau tinuti la poarta, iar cand venea ITM-ul, angajatii erau ascunsi si incuiati in baie, pentru ca asa cum avea sa descopere ulterior Nicoleta Pavel, unora dintre ei nu li se platisera contributiile la stat cu lunile. In cele din urma, femeia a plecat din camin, a facut plangere la ITM, insa pana acum nu s-a luat nicio masura. Motivul banuit de ea, este ca un inspector ITM are mama internata in caminul lui Dragos Ionita. Evident, femeia a fost si inca este amenintata de directorul Ionita cu diverse razbunari, daca vorbeste despre camin. Acesta i-a spus in repetate randuri ca lui nu-i poate face nimeni nimic, pentru ca are relatii importante în Politie, Procuratura, Judecatorie si în alte institutii de control. In perioada in care a fost angajata, in camin au murit aproximativ 7 batrani, in conditii care femeii i s-au parut suspecte, posibil dupa administrarea sedativelor, fara supraveghere medicala, pentru ca din schema de angajati lipsea personalul medical, asa cum prevede legea. Ea mai precizeaza ca niciodata nu a vazut mai mult de 4 angajati in camin, desi la cei 40 de batrani, ar fi trebuit sa fie cel putin 20 de îngrijitori. Toate detaliile povestite de fosta angajata, care ar trebui urgent audiata și de anchetatori, pot fi vazute in materialul video de mai jos.

Aurica Simina are 89 de ani si a fost beneficiara (daca se poate spune asa) a caminului, anul trecut, timp de 2 luni. Fara sa se cunoasca cu infirmiera, batrana povesteste exact ce spunea si fosta angajata: a indurat chinuri, înfometare si banuieste ca era sedata cu substante puse in alimente, pentru ca dupa ce se ridica de la masa, abia reusea sa se tina pe picioare pana ajungea in pat. Femeia mai povesteste ca i se administrau medicamente fara supraveghere medicala si ca batranii nu aveau voie sa iasa din camere si nici macar sa vorbeasca intre ei.

Iata materialul filmat, cu marturiile celor doua femei:

Conform unor ultime informatii, astazi au descins la camin si anchetatori de la Politia Neamt, impreuna cu inspectori DSP, OPC si DSV. Vom reveni.

Reamintim ca directorul Dragos Ionita a transmis redactiei tvmneamt un drept la replica, in care ne acuza ca ca nu prezentam adevarul si ca in caminul lui, totul e bine si frumos (Dreptul la replica poate fi vazut AICI)

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Oameni buni…acest material pe care l-am vizionat și acultat, ma făcut să cred că acel ”cămin de bătrânii”, ar fi asemănător cu un lagăr din al doilea război mondial…Auschwitz….pe ce lume trăim fraților….dacă este adevărat, acei așa ziși ”patroni” care primesc bani pentru îngrijirea bătânilor, trebuiesc trimiși în fața legi. Dar vina cea mai mare o au copii, s-au rudele care trimit proprii bătrâni în aceste lagăre, fără a se informa de condițiile ce le oferă, pentru îngrijire. Materialul (vidio) care l-am văzut mă îngrozește și nu mi-aș dori să ajung într-un asfel de cămin de bătrâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.